Spune Daniel Vlad, un corist cu experiență care a stat 30 de ani în Germania și e noul director muzical al Şcolii de Muzică din Topoloveni
Topoloveniul are, din octombrie 2022, și o școală de muzică la care vin copiii din oraș și din împrejurimi. Directorul muzical, Daniel Vlad, om de cor cu experiență în Germania, se ocupă cu pregătirea micilor muzicieni și are planuri mari pentru ei. Fotografiile de la cursuri sunt mărturii ale entuziasmului copiilor care au ținut, poate pentru prima dată, un instrument în mână.
Cel mai mic învăţăcel înscris are doar 5 ani
„Școala am înființat-o în octombrie și promovarea am făcut-o mai ales la Focul lui Sumedru, în târg, la Topoloveni”, ne-a povestit Daniel Vlad. Acolo au făcut un stand, la ideea primarului Gheorghiță Boțârcă, care le-a spus că acolo e cel mai bun loc unde părinții și copiii pot să afle de existența noii școli și de oportunitățile pe care aceasta le oferă. Și chiar oferă. Sunt cursuri la mai multe instrumente uzuale (saxofon, corn, trompetă, tobe, vioară, chitară, pian, orgă), dar și lecții de canto pentru cei înscriși. Momentan, 70 de elevi, care sunt nu doar din Topoloveni, ci și de de la Beleți-Negrești, și de la Bogați, și de la Leordeni, ba chiar și de la Bradu… Cel mai mic cursant are cinci ani. Școala aparține de Casa de Cultură Topoloveni, dar are statut separat, iar sălile de curs, puse la dispoziție de primărie, sunt în spatele Casei de Cultură.
Citește și Două seri de succes pentru Archangels Fest! La Topoloveni s-a auzit rock-ul și s-au turat motoarele
Toate clasele de copii din oraș au fost chemate la școala de muzică, iar elevii au probat instrumentele
În luna noiembrie, profesorul Daniel Vlad a făcut și o altfel de promovare. A invitat toate clasele din Topoloveni la școala de muzică, iar profesorul le-a prezentat instrumentele elevilor. Copiii au avut, astfel, șansa să probeze instrumentele. Așa au ajuns să le îndrăgească și să se înscrie. Și sunt deja șapte violoniști. „Avem și niște copii mai deosebiți care au vrut corn sau trompetă”, a mai precizat directorul muzical Daniel Vlad.
Citește și Primarul Topoloveniului a parafat, în landul Turingia, înfrăţirea cu oraşul nemţesc Poessneck
După 30 de ani în Germania, s-a întors acasă și vrea să facă o orchestră simfonică de copii
Daniel Vlad este și directorul adjunct al Casei de Cultură Topoloveni, și dirijorul din noiembrie al Corului „Preot Ion Ionescu”, și profesor de instrumente de suflat, instrumente de percuție și pian. După o ședere mai lungă, de 30 de ani, s-a întors din Germania, unde a fost profesor de muzică, și implementează aici sistemul de la nemți. De exemplu, la școala de muzică din Topoloveni se promovează că vârsta nu este un impediment atunci când înveți să cânți la un instrument. „Pe vremea mea sau încă la liceele mari, instrumentele de suflat se învață din clasa a-V-a, iar noi, aici, promovăm că nu contează cât de mic e copilul, dacă poate să țină instrumentul în mână și dacă are suflul necesar, vârsta nu este o piedică pentru a învăța așa ceva”, crede profesorul.
Deocamdată predau aici șapte profesori/colaboratori. „Vrem să dezvoltăm și să promovăm, pentru că avem o grămadă de copii frumoși și cerințe sunt. A fost reacția foarte bună din partea părinților”, ne-a mai spus Daniel Vlad. Profesorul vrea ca elevii să aibă posibilitatea să cunoască și muzica de fanfară, clasică, jazzul, lucruri noi pentru orașul Topoloveni. Își dorește și un parteneriat cu orașul Poessneck din Germania (înfrățit cu Topoloveniul din această toamnă), de unde a venit, pentru ca elevii de aici să cânte acolo și copiii de acolo să cânte aici.
Și mai are un obiectiv de atins. „Visul meu este să fac o orchestră cât de curând, cum am avut și în Germania. Am avut orchestră simfonică de copii. Faptul că ei vor cânta împreună îi motivează și se nasc prietenii, se nasc grupe, ansambluri…”, a încheiat cu speranță Daniel Vlad.
Citește și Slujbă de resfințire a bisericii parohiei Priboienii de Jos, protoieria Topoloveni
0 Comentarii