Web Analytics

La Ştefăneşti, ajutoarele nu sunt pentru toată lumea. Autorităţile se declară depăşite de situaţie

de | 9.04.2020 13:27 | Politica si Administratie

Problema socială începe să se acutizeze, mai ales în localitățile în care sunt comunități de romi. Este vorba despre cei care își câștigau pâinea din strângerea Pet-urilor, a fierului vechi sau muncind cu ziua. Dar nu este vorba numai despre ei, ci și despre persoanele întoarse din străinătate care vor ieși din perioada de izolare în care primesc, cât de cât, de mâncare, dar și de alte persoane, de naționalitate română, care nu sunt prinse în niciuna din formele de ajutor din partea statului: nu au pensie și nu obțin nici măcar venitul minim garantat și care nici nu sunt luate în considerare de autorități. Ba chiar, cei care au distribuit ajutoare prin județ ne-au semnalat faptul că în unele comune asistenții sociali plătiți de primării nici nu aveau în evidențe persoanele vulnerabile și care necesită sprijin. Zilele trecute, am primit la redacție un SOS din partea unei femei din zona Zăvoi din Ștefănești. Aceasta spunea că are de hrănit 16 guri și că, în situația în care familia nu se mai poate întreține din fierul vechi sau munca cu ziua, va muri de foame. ”Ce să fac, îmi trimit copiii să fure, să spargă locuințe?!”, se întreba disperată creștina. Într-o situație asemănătoare se află mai multe familii din Zăvoi și nu numai.

Romii din Zăvoi se revoltă: „Suntem vai de capul nostru, ai nimănui!

„A apărut problema asta cu boala și noi avem copii mulți, nepoți mulți, nu avem niciun ajutor din partea primăriei. Soțul meu este angajat, dar nu pot să întrețin nouă copii și șase nepoți și nu avem niciun ajutor. Suntem vai de capul nostru! Pentru că, înainte, noi plecam și alergam toată ziulica. Ne ocupam cu bidoane, cu fier vechi, munceam cu ziua. Acum nu mai putem pleca nicăieri. Tot timpul ne cer foi, declarații. Nu mai avem unde să mai muncim, nu avem niciun venit. Am băieții mari, le trebuie mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte, credeți-mă că nu mai avem cu ce să ne mai descurcăm. Ce să le fac, să îi trimit să fure, să spargă locuințe?! Suntem vreo 15 familii numai în zona noastră, toți cu mai mulți membri în familie. Ieșim cu bidoanele să ne luăm apă la vrei 600 de metri, că nu avem apă curentă, și atunci suntem trași la răspundere. Ne spun că de ce nu stăm în casă?! Am ajuns să ne ducem cu frică să ne luăm și o cană de apă…”

„Vom căuta soluții, dar nu vom avea pentru toți ”, spune Carmen Rădulescu, consilierul pe probleme de romi al Primăriei Ștefănești

„Noi avem comunități de romi în Zăvoi, Streaua, Enculești și blocuri. Avem patru zone. Este ordonanța de urgență care precizează o serie de categorii sociale cărora autoritățile sociale trebuie să le asigure un ajutor, un sprijin. Noi am făcut mai multe comitete locale pentru situații de urgență. S-a discutat situația, dar vor fi ajutați doar cei care sunt trecuți în ordonanța militară! Este vorba despre persoanele singure și fără venituri, persoanele care apelează la mila publică, beneficiarii de ajutor social, pentru că și ei intră în categoria persoanelor fără venituri, persoane fără adăpost. Chiar am avut o astfel de pesoană care dormea în mașină și căreia i-am repartizat o locuință din fondul locativ și i-am dus alimente. Suntem în procedura de a definitiva situația celor care vor primi alimente, de a stabili exact valoarea unui pachet, din fondurile locale, dar strict pe prevederile ordonanței militare. Săptămâna trecută am primit de la Crucea Roșie și de la Organizația Umanitară «Bucuria» produse și le-am distribuit celor izolați la domiciliu care au venit din străinătate și cărora nu avea cine să le facă cumpărăturile, dar și la mai multe persoane sărace. Am primit 150 de pachete, plus că ne-a dat Crucea Roșie mezeluri și ouă și le-am distribuit. A venit firma «Total Casa» cu 40 de pachete, care au fost duse la cei care au ajutor social.
La un moment dat s-au încăierat în Zăvoi pe ele. Mă rog de ei (de romi, n.red.) să facă CV-uri, să căutăm locuri de muncă. Îi rugam astă-vară, astă-toamnă să meargă la bursa locurilor de muncă, nu voiau. Spuneau că cine mai aleargă după fiare și bidoane.
Acum puteau avea șomaj tehnic. Și acum, când țipă la mine, le amintesc că îi rugam să meargă la bursa locurilor de muncă. Vom căuta soluții pentru ei, dar nu vom avea pentru toți, că bugetul local nu e sac fără fund, că vin Curtea de Conturi, Poliția… și ne ia la întrebări”, ne-a spus consilierul pe probleme de romi de la Primăria Ștefănești, Carmen Rădulescu.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii