Fundația Conservation Carpathia invită publicul sâmbătă, 19 iulie, de la ora 11:00, în comuna Rucăr, str. Râușor nr. 27, la un eveniment dedicat recunoașterii și eliminării troscotului japonez, o plantă străină invazivă care pune în pericol ecosistemele locale.
Evenimentul combină educația cu acțiunea în teren și le oferă participanților ocazia să învețe cum arată această specie, de ce este periculoasă și cum poate fi eliminată eficient, alături de echipa fundației, direct în zona afectată.

„Pe malul Râușorului, în inima Rucărului, natura pare liniștită, dar nu și pentru cei care știu să privească mai atent. Printre frunze și pietre, o plantă cu frunze în formă de inimă și tulpină groasă se răspândește în tăcere, sufocă speciile locale, destabilizeză malurile râurilor și pune în pericol ecosistemele fragile.
Este troscotul japonez (Reynoutria japonica), o plantă originară din Asia de Est – Japonia, China și Coreea, adusă în Europa ca specie ornamentală. Pentru că nu are prădători naturali, s-a răspândit rapid și amenință biodiversitatea, stabilitatea solului și chiar infrastructura.
Participanții vor învăța cum arată planta, de ce este periculoasă și cum poate fi eliminată corect, de la biologul Fundației Conservation Carpathia, Oliviu Pop. Apoi, în grupuri mici, alături de câțiva rangeri ai Fundației Conservation Carpathia care cunosc deja terenul, vor participa direct la curățarea unei zone afectate de troscotul japonez din zona râului Râușor”, transmit organizatorii într-un comunicat de presă.
Programul zilei:
• 11:00 – întâlnire și prezentare, comuna Rucăr, strada Râușor 27, în fața sediului Ocolului Silvic Carpathia.
Coordonate GPS: https://maps.app.goo.gl/J5nErSbLcGzvXeud6
• 11:45 – 14:00 – acțiunea de eliminare a troscotului în teren, împărțiți în grupuri, în funcție de numărul de participanți
• 14:00 – concluzii și încheiere, opțional, cei care doresc, pot vizita Centrul de Vizitare Casa Castorului
Înscriere: https://forms.gle/dZ3shZekvcf39y9aA
Ce e bine să ai la tine: bocanci impermeabili, pălărie sau șapcă, spray anti-insecte, cremă cu protecție solară, iar cei care au acasă, pot veni cu o foarfecă de grădină, cizme de cauciuc, mănuși de grădină.
Citește și Situația pe râul Dâmbovița a fost deblocată. Fermierii vor putea să-şi irige în continuare culturile agricole
0 Comentarii