# Serbare de sfârşit de an cu scandal, la o grădiniţă de stat din Piteşti. # O mămică revoltată, Mihaela Petrescu, a depus reclamație la Inspectoratul Școlar și a sesizat și poliția în legătură cu acest mecanism de strângere a banilor # O altă problemă: părinții a 31 de copii au trebuit să achite câte 100 lei pentru serbarea de sfârșit de an, bani pentru care nu s-a dat vreo chitanță
O mămică din Pitești plătește aproape cât pentru o grădiniță particulară unei grădinițe de stat, adică 660 de lei. Și cel mai grav este că, în afara banilor pentru mâncare, respectiv 9 lei zilnic, pentru ceilalți bani dați, respectiv pentru programul „step by step” și pentru opționale, potrivit spuselor Mihaelei Petrescu, de trei ani, de când micuța Alexis frecventează cursurile acestei grădinițe, nu a primit nicio chitanță, nici măcar un bon fiscal. Buba s-a spart joia trecută, 7 iunie, când, după toate costurile de peste an, una dintre mămici, responsabilă cu strângerea de fonduri, a cerut alți 100 de lei pentru serbarea de sfârșit de an. În condițiile în care în clasă sunt 31 de copii, Mihaela Petrescu a întrebat-o pe casieră care sunt plățile necesare pentru asemenea petrecere costisitoare (31 de milioane de lei vechi !) organizată pentru niște pici. Mămica și-a luat inima în dinți și a mai întrebat dacă va primi și ceva documente contabile în schimb, gen chitanță, bon fiscal ceva, și dacă nu cumva acesta este vreun cadou ascuns, având în vedere că majoritatea copiilor din grupa mare se despart de educatoare. A izbucnit un scandal monstru chiar după petrecere, iar mămicii „rebele” i-au sărit în cap ceilalți părinți încântați să scoată bani din buzunar.
Potrivit unui contract încheiat cu Grădinița „Căsuța Poveștilor” din Pitești, unitate de învățământ din subordinea Ministerului Educației Naționale, pentru programul educațional step-by step părinții s-au angajat să suporte costurile. Adică 50 de lei pentru plata ajutorului de educatoare, iar pentru opționalele care apar și pe site-ul oficial al unității de învățământ, banii, așa după cum scrie negru pe alb, se achită în ultima săptămână a lunii în curs, pentru luna următoare, unei asociații, respectiv „Asociația Support of Education”, asociație de părinți, de fapt unul dintre ONG-urile apărute ca ciupercile după ploaie, atunci când Ministerul Educației a decretat, măcar de ochii Europei, că este în afara legii ca profesorii să mai adune bani pentru fondul clasei, bănci, perdele, cretă, cărți etc., un sistem de făcut bani care mergea ca uns. Dar iată că merge și în continuare, având o acoperire aparentă în aceste ONG-uri înființate de părinți și care derulează programe educaționale cu nume pompoase, ce „produc” pe mai departe, în ciuda restricțiilor.
O mămică a făcut reclamație la Inspectoratul Școlar
Iată ce a scris o mămică din Pitești la Inspectoratul Școlar Argeș, despre modalitatea în care părinții plătesc banii pentru încă o educatoare, dar și pentru lecții de engleză, franceză, dans sau pictură. Mecanismul e simplu: părinții pun bani într-un plic pe care de obicei îl găsesc pe mobilierul din sala de clasă, plic pe care scriu numele copilului și lecțiile pentru care se achită și care plic este ulterior introdus într-o cutie poștală amplasată strategic, tot în clasă. Curat murdar, nu? Cităm din sesizarea adresată ISJ Argeș de către mămica Mihaela Petrescu: „La această gădiniță se plătește a doua educatoare (pentru programul „step by step”), opționalele pentru copii (dans, pictură, engleză etc., fondul clasei, excursii)… în modul următor: se pun banii într-un plic, se scriu pe plic numele și suma depusă, luna pentru care se depune, după care se introduc într-o cutie poștală care se găsește în interiorul clasei, se semnează pe un tabel care este lipit pe ușa clasei și apoi banii îi ridică mămica desemnată casierița clasei, și anume Ghineț Cristina. La începutul anului, am depus pentru fondul clasei suma de 150 de RON, nu am văzut nicio chitanță pentru acești bani, nici pentru banii achitați pentru opționale și a doua educatoare. În acest fel, nu știu ce s-a întâmplat cu banii mei. În data de 04.06, am aflat de la mămica ce este casieriță că trebuie să achit 100 RON pentru serbare, deoarece serbarea se face la Muzeul Golești și vor să cumpere și un tort. Când am întrebat cât costă intrarea, mi s-a răspuns că 150 de lei pentru toți copiii și atunci am întrebat mămica ce face cu ceilalți bani, pentru că sunt 31 de copii în clasă și asta ar însemna 3100 lei. Dânsa a spus că sunt pentru intrare și alte activități ale copiilor, dar nu poate justifica banii cu chitanțe… Vă rog să luați atitudine în ceea ce privește acest sistem fraudulos de a strânge bani de la părinți fără justificare și de a marginaliza copiii ai căror părinți nu sunt de acord cu așa ceva”.
Convorbire pe WhatsApp: „30 de milioane serbarea? Pe bune? Nici botezul lu fi-mea nu a costat atât!”
Mihaela Petrescu ne-a pus la dispoziție și o înregistrare a convorbirii dintre ea și cealaltă mămică, pe WhatsApp:
„La ce prețuri faceți voi pentru o serbare de o oră pentru ca să spună fiecare o poezie de niciun minut, mai bine mă lipsesc. Este exact ca și fondul clasei, am dat o grămadă de bani și în acei bani trebuia să intre și cărțile și după cum am aflat nu au intrat, așa că mă întreb: unde sunt banii mei?… 100 de copil, adică voi plătiți un tort și o intrare pentru o oră cu 30 de milioane? Pe bune, nici botezul lu fi-mea nu a costat atât; la mine la sală, pentru 3 ore cu animator, jucării, poze, invitații, exclusivitatea spațiului, karaoke, jocuri, chiria costă 550 și voi vreți pe un tort și o chirie de o oră 30 de milioane, este fenomenal!” (Mihaela Petrescu are o mică afacere privată în care organizează evenimente pentru copii.)
Casiera asociației, cea care se ocupă cu umblatul la cutia poștală, avocat de profesie, ne-a amenințat cu judecata
Am stat de vorbă și cu mama care se ocupă cu strângerea banilor pentru asociația de părinți, aceasta fiind, de altfel, cea care adună banii strânși în cutia poștală a clasei. E vorba de doamna Cristina Ghineț, care ne-a anunțat că este avocat și, cu această ocazie, ne-a și amenințat cu un proces.
„Mămica respectivă (Mihaela Petrescu, n.red.) nu stă decât de reclamații, s-a dus şi pe la Poliție… Dacă dumneavoastră vreți să faceți articol și să mă defăimați, este problema dumneavoastră. Dar să știți că eu am dovezi la tot ce am făcut, că am fost casierul grupei, doamna nu are idee pe ce pământ trăiește. Vreți să intrăm într-o polemică? Nu e nicio supărare, dar dacă vreți să scrieți articole faceți cum credeți dumneavoastră, eu sunt avocat de meserie…”
Întrebată cum se derulează lucrurile, legal vorbind, doamna Ghineț, ne-a răspuns: „Nu vorbiți cu mine acest aspect al neeliberării chitanțelor, acest aspect ține de Asociația părinților, banii sunt în Asociația părinților, iar de acolo sunt plătiți profesorii de opționale. Dumneaei vorbește niște lucruri pe care nu le cunoaște. Aveți mare grijă, sunteți pe teren extrem de sensibil. Să știți că nici nu sunt obligată să vă răspund la chestiile astea, asta o fac apentru că m-ați sunat acum. Femeia să se ducă să se caute! Sunt justificări pe toți banii. Dacă nu vrea să plătească ajutor de educatoare, există modulul tradițional, unde nu se plătește niciun ban, are posibilitate să opteze pentru grupa unde nu există ajutor de educatoare. Sistemul «Step by Step» prevede ajutor de educatoare, adică noi, părinții, prin Asociația părinților, îl plătim pe omul ăla care vine și îngrijește copiii noștri acolo. Avem bonuri pe absolut tot, se ține contabilitate, nu se eliberează bon pe fiecare părinte, se eliberează bon pe clasă, pe grupă, pe tabel. Este vorba de o asociație non-profit, ce alt document ar trebui să eliberez? Cine face 400 de chitanțe, la câți copii sunt la școală? Există tabele, tabelele alea sunt în copie și la grupă, sunt în copie și în contabilitate, de aia zic, aveți mare grijă! Femeia este cu probleme. Anul trecut a făcut reclamații, anul ăsta face reclamații.
Sunt membru al «Asociației părinților» și sunt casiera grupei unde sunt copiii. Sunt votată de părinți. Doamna nu se prezintă la nicio ședință cu părinții, nu cumpără caiete opționale pentru copil, face numai probleme, face numai reclamații, chinuiește pe toată lumea. Faceți articol, nu e nicio problemă, dar pe urmă să nu vină șefii dumneavoastră la mine să îmi spună de ce vă cer daune morale. Mare grijă! Doamnă, vă spun, am justificare la fiecare bănuț. Poate să se ducă oriunde, femeia caută să își facă reclamă”.
Cristina Ghineț: „Dacă nu vrea să plătească banii ăștia, de ce nu își dă copilul la tradițional?”
Din simplă curiozitate, am întrebat-o pe doamna Ghineț și dacă ei i se pare normal să plătească aproximativ 700 de lei pe lună pentru educația unui copil la o grădiniță de stat. Iar răspunsul a fost:
„Doamnă, este un sistem pe care l-am ales noi. Oricum plătim mâncarea copiilor, ori asta nu vi s-a spus? Iar sistemul ăsta e prin «Asociația părinților», iar noi am optat pentru el și da, mi se pare corect dacă eu am optat în cunoștință de cauză. Dacă nu vrea să plătească banii ăștia, de ce nu își dă copilul la tradițional? Aceeași grădiniță are clasă de sistem tradițional, unde nu trebuie să dea niciun ban. Nu vrea opționale, pictură, dans, nu o obligă nimeni să le facă. Opționalele sunt strict opțiunea noastră. Nu vrei să plătești niciun opțional, grădinița nu te obligă! Despre ce vorbim? Iar ea, dacă nu vrea să plătească ajutorul de educatoare, de la anul, că rămâne copilul în grădiniță, să se ducă în aceeași grădiniță peste stradă, unde există grupa mare tradițional, unde nu există ajutor de educatoare și unde nu dă niciun ban”.
Însă, la acest punct al discuției ne întoarcem de unde am plecat, fondul real al problemei fiind acela că Mihaela Petrescu a dat bani, și nu puțini, dar, cel puțin din ceea ce pare, sunt bani prea puțin justificabili. Sau, oricum, rămâne ca autoritățile în materie să stabilească adevărul.
ONU atrage atenţia că educaţia gratuită în România ascunde o serie de costuri şi a cerut Guvernului eliminarea acestora
Faptul că în România părinții trebuie să plătească pentru educația gratuită a copiilor lor, de la rechizite și material didactic, cretă, bureți, agenți de pază, reprezintă pentru mulți părinți români o normalitate, aceștia nu știu însă că acest lucru încalcă chiar Constituția și alte legi ale statului, precum și obligațiile asumate de țara noastră în plan internațional. Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului atrăgea atenția, încă din 2009, că educația gratuită în România ascunde o serie de costuri indirecte și cerea Guvernului de atunci să ia măsuri de eliminare a costurilor pentru ca învățământul obligatoriu să fie într-adevăr gratuit.
Am căutat-o la grădiniță și pe directoarea Daniela Petre, însă nu mai era în unitate. Pentru că țineam să avem un punct de vedere asupra situației, am rugat-o pe secretară să ne dea numărul de telefon al doamnei Petre, iar aceasta, amabilă, ni l-a furnizat, însă directoarea nu ne-a răspuns la telefon.
Un articol cu foarte multe neadevaruri !!!!!
Doamna respectiva nu a platit mai mult de 66 lei (saizeci si sase lei) pentru ajutor si optionale, vedeti ca a-ti mai pus un zero. A fost vorba de o serbare privata in afara gradinitei unde au fost prajituri, apa , suc …. atat pentru copii cat si pentru parinti, bunici……
Ca o paranteza doamna nu a platit masa pentru copil pe ultimele doua luni (asta era situatia la inceputul saptamanii) in situatia in care azi se incheie anul scolar!!!!????
Este o situatie mai aparte un pic si era frumos sa scrieti un articol foarte bun despre acest lucru si sa adunati informatii de la noi ceilalti parinti nu neaparat de la cele doua persoane implicate in mod direct…. Dar ca de obicei nu urmariti decat fenomenalul….
Vedeti ca ati facut publicitate si trebuie sa fiti onorati pentru acest lucru conform legilor….. A-ti taiat chitanta ? O sa fac o sesizare pentru verificare.
Total neadevarat, in stilul presei noastre, se publica lucruri neverificate din mai multe surse, doar de dragul de a arunca cu noroi. Este o gradinita de exceptie, cu un personal minunat, copiii sunt deosebit de bine ingrijiti si educati, iar daca parintii considera ca doamnele merita daruri pt eforturile lor, este ceva personal, normal ca si recunostinta, nu a fost nimeni obligat sa dea alti bani decat costurile din contractul cu institutia.
Nu pot să cred că se speculează un asemenea lucru despre această grădiniță. Eu am avut fetița acolo la programul Step by Step (am terminat anul acesta) și nu am decât cuvinte de laudă la adresa acestei instituții.
Este adevărat că a trebuit să contribuim diferit de programul tradițional, dar ,până la urmă, asta înseamnă Step by Step. Însă, nici nu se poate pune în discuție faptul că nu am avut acces la documentele justificative a tuturor banilor cheltuiți. La fiecare ședința acestea ne-au fost puse la dispoziție pentru informare. In ceea ce privește faptul că plătim 600-700 lei ca și contribuție mi se pare aberant. Suma aceasta este nu se apropie deloc de realitate, cea reală fiind cu mult mai mică.
În plus de toate acestea, spre deosebire de multe alte instituții ar trebui să fim mulțumiți că ne ducem copiii într-un mediu foarte curat și organizat, o grădiniță cu cadre care își dau tot interesul și cu o conducere care încearcă din toate puterile să ne facă tuturor pe plac.