Finanțarea unor proiecte de interes public local este motivul pentru care primărița Câmpulungului cere Consiliului Local să aprobe contractarea unui împrumut în valoare de 55 de milioane de lei! Intenția fusese anunțată încă de la mijlocul lunii august, atunci când un proiect de hotărâre vizând împrumutul a fost pus în dezbatere publică. Iar consecințele au constat în criticarea demersului, pe de o parte, și susținerea necondiționată a acestuia, pe de altă parte.
Lansarea propunerii, contrată
Propunerea de obținere a finanțării rambursabile vizează contractarea sumei de 55 de milioane de lei, durata de creditare fiind de 15 ani, cu perioadă de grație de trei ani. Primăria ar urma să folosească acești bani pentru (co)finanțarea unor investiții constând în reabilitare de străzi, extinderea rețelei de canalizare, construirea halei Pieței Centrale și a unei parcări supraetajate. Pentru unele obiective ar urma ca banii din credit să asigure finanțarea integrală, pentru altele, doar în parte, așa cum este cazul construirii unei noi hale pentru Piața Centrală, obiectivul fiind preluat spre finanțare de Compania Națională de Investiții.
Elena Lasconi anunță periodic succesele administrației locale. Adică spune că a mai depus niște proiecte în valoare de sute de milioane de lei. Că finanțarea va fi obținută sau nu, asta e o altă problemă. Și și-a bazat campania electorală și începutul de mandat pe idea atragerii fondurilor pentru investiții din alte surse decât bugetul local. Contractarea unui împrumut nu a fost menționată ca opțiune, astfel că lansarea propunerii a fost contrată de opoziție.
Citește și Se aprobă strategia de dezvoltare a Câmpulungului
Opoziția indică alte interese
Liberalii au dat de înțeles că bugetul e secătuit, de aceea Lasconi are nevoie de credit. Cei de la PSD, prin Corina Scarlat, vârful de lance recent înfipt în organizație, spun că împrumutul are o țintă bine stabilită, dincolo de obiectivele de investiții propuse spre finanțare.
Propunerea primăriței se va discuta într-o ședință de consiliu ordinară, programată în această săptămână, nu la finalul lunii, așa cum era regula consacrată de decenii. Iar pe ordinea de zi se află încă un proiect care atrage atenția. Aprobarea unui plan urbanistic zonal pentru amenajarea unui ansamblu turistic. Acest lucru presupune, printre altele, introducerea unor terenuri în intravilanul municipiului. Zona vizată se află pe strada Livadiei, iar aici apare legătura invocată de contestatari cu intenția de a obține împrumutul. Strada Livadiei figurează pe lista de investiții beneficiare ale banilor din credit, cu suma de 2,5 milioane de lei. Nu e în topul finanțărilor, lider este strada Leculești, cu 21 de milioane (necesarul total este de 42,4 milioane de lei pentru un kilometru de stradă). Ambele drumuri au nevoie de reabilitare, însă…
Cu conductele de apă sparte, Câmpulungul face autostrada urșilor
Urgența nu este justificată în acest caz pentru străzile menționate. Sunt parte a Câmpulungului, trebuie să beneficieze de atenție, însă balanța trage înspre risc. Un împrumut bine gestionat nu este un capăt de țară pentru un municipiu, însă Câmpulungul are deficiențe majore care pot fi înlăturate cu fonduri obținute prin creditare, iar aceste deficiențe nu sunt reprezentate de situația în care se află cele două străzi pe care vine ursul spre Valea Bărbușii, adică spre zona de domiciliu a Elenei Lasconi. Rețeaua de alimentare cu apă este veche, aducțiunea magistrală are probleme, aici este nevoie urgentă de bani! Trebuie menționat și faptul că cele două străzi au fost avute în vedere spre reabilitare și de fostul primar Liviu Țâroiu. Iar valoarea totală a finanțării necesare în fiecare caz este cea rezultată din studii făcute pe vremea lui.
Cătălin I. Butoiu
Mai mul decat ne-a indatorat PSD-PNL ca tara pe noi si generatiile urmatoare nu cred ca este posibil