Web Analytics
scris luni, 10.02.2025

Klaus Iohannis demisionează! Motivele reale ale unei mișcări politice-șoc

Klaus Iohannis demisionează! Este un avertisment politic analizat aseară de către Crin Antonescu, candidat la președinția României. Ce va însemna asta în peisajul politic autohton, este prima întrebare care ne vine în cap.

Klaus Iohannis demisionează! Motivele reale ale unei mișcări politice-șoc

Despre posibilitatea reală a demisiei, s-a zvonit intens, dar deocamdată suntem la nivelul speculațiilor. „Nu s-a anunţat public. (..) N-am alte informaţii despre asta. Pot să presupun că poate fi vorba de varianta în care preşedintele decide să se retragă. Asta ar putea fi o variantă. Ar putea fi o discuţie despre procedura de suspendare, care începe în Parlament, în cazul în care preşedintele doreşte să o parcurgă, să o înfrunte, ca să spun aşa, să întrebe liderii majorităţii dacă are susţinerea în continuare, dacă se respinge”, a spus Crin Antonescu.

Să analizăm ipoteza demisiei. Klaus Iohannis va fi înlocuit de Ilie Bolojan, președintele Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție. Dacă Ilie Bolojan refuză, ceea ce nu cred, interimatul va fi preluat de președintele Camerei Deputaților. Cum ar veni, s-ar putea să ne culcăm cu Iohannis președinte și să ne trezim dimineață cu Bolojan.

Tot potrivit Constituției trebuie organizate alegeri în 90 de zile de la data demisie. Adică în 10 mai 2025, primul tur al alegerilor prezidențiale. Ceea ce ne duce la următoarele consecințe:

  1. Nu mai contează dacă alegerile prezidențiale au fost anulate de către CCR. Oricum se vor organiza noi alegeri, aproximativ în aceeași perioadă. Din punct de vedere constituțional cred că procedura se va relua. Pentru că de această dată avem o situație clar prevăzută în Constituție. Deci Guvernul poate anula primul act administrativ și emite o nouă hotărâre de guvern. Ceea ce va ridica presiunea publică care apasă asupra CCR.
  2. Campania electorală nu va mai fi marcată de bagajul neîncrederii uriașe în Iohannis. Președintele are de ales între a fi un subiect de campanie dificil de gestionat pentru partidele aflate la guvernare și a face un gest care să elibereze presiunea opiniei publice. Într-o logică politică, demisia este singura eliberare firească, de aceea ipoteza are un grad mare de credibilitate.
  3. Se reduce presiunea și pe instituțiile statului și partenerii occidentali. Anularea alegerilor din cauza unei interferențe statale străine a creat un orizont de așteptare uriaș. Toată lumea cere dovezi palpabile că rușii, chinezii sau mongolii sau implicat în alegerile prezidențiale. O contorsiune complicată pentru că un dosar de spionaj nu are decât rareori dovezi ce pot fi probate în justiție. Ultimele luni ne-au adus o mulțime de informații în privința anturajului dubios din jurul lui Călin Georgescu, dar nu este suficient. Prin demisia lui Klaus Iohannis toate demersurile pro sau contra Dosarului Anulării Alegerilor, se ridică. De la nivelul Parchetului General, la Bruxelles și Washington. Lăsând lipsită de subiect campania de dezinformare rusească, preluată cu entuziasm de mult prea mulți. Ca să nu mai spun că rezolvă și o problemă de reprezentare externă a României.
  4. Procedura de suspendare a Președintelui devine irelevantă. Dacă Iohannis demisionează înainte ca procedura de suspendare să fie dezbătută în Parlament, aceasta devine irelevantă. Parlamentul va trebui să se concentreze pe organizarea alegerilor anticipate. Dacă însă demisia vine după ce suspendarea a fost aprobată și înainte de organizarea referendumului de demitere, procesul de suspendare nu va mai avea obiect. În absența demisiei, alianța USR-AUR-POT-SOS nu ar face decât să întoarcă scena politică cu susul-n jos. Iar aici Klaus Iohannis nu ar mai avea nici o scuză.

Citește și: APADOR-CH: De ce Parlamentul nu abrogă legea care acordă privilegii foștilor președinți?

Se va concretiza un asemenea moment? Este dificil de anticipat atunci când vine vorba despre demisia lui Klaus Iohannis, dar cele mai multe informații și raționamente logice ne indică acest lucru. Așa că nu ne rămâne decât să așteptăm.

Articol preluat din site-ul evz.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită