Monument istoric restaurat de studenţi UPIT
Studenții de la Universitatea din Pitești, specializarea Artă Sacră, încearcă să salveze un monument istoric care datează din anul 1787. Este vorba de Biserica ,,Cuvioasa Paraschiva” a fostului Schit Lacu Negru, amplasată în satul Radu Negru din comuna Călinești.
Sub atenta îndrumare a specialistului Necula Elena Teodora și a profesorului Dorin Grecu, cursanții facultății încearcă să păstreze autenticitatea acestui monument, aducându-l într-o bună stare.
,,Cu ajutorul Universității din Pitești s-a realizat un șantier pilot unde este așezată biserica. Este un beneficiu pentru ambele părți. Pentru lăcașul de cult – un ajutor, iar pentru studenți – o bună componentă a părții practice”, afirmă Necula Elena Teodora, specialist restaurator patrimoniu fix, coordonatoare și creatoare a proiectului de conservare-restaurare a picturilor murale și icoanelor.
În urma discuției purtate cu aceasta, ne-a dezvăluit că una dintre dorințele sale este ,,ca toată lumea să afle că restaurarea nu înseamnă repictare, ci conservarea operei inițiale”.
Studenții sunt foarte mândri și preocupați de munca lor și declară că „ne place această activitate deoarece este ceva diferit față de ce fac celelalte specializări. Practic, ai grijă de operele artiștilor afectate de trecerea timpului”, după cum spune Beleagă Claudia, studentă a specializării Artă Sacră. „Parteneriatele precum acesta sunt foarte folositoare, deoarece îți formezi o experiență. Te întorci într-o altă perioadă și încerci să salvezi operele afectate ale artiștilor”, este de părere Dobrișan Gabriel, student la aceeași specializare.
Simona RATEA, Jurnalism, anul I
*** *** ***
Testimonial studente UPIT: stagii ERASMUS+ în Portugalia
Specializarea Jurnalism a Universității din Pitești derulează schimburi Erasmus încă din anul 2003, iar primele stagii oferite viitorilor jurnaliști au fost realizate în Franța, Portugalia, Lituania sau Spania. Unii dintre cei care au urmat astfel de stagii au acum cariere de succes în țară și străinătate în domeniul jurnalism și comunicare. Printre cele mai recente și frumoase experiențe ale studenților acestei specializări se află și cele ale Adelinei Făncuță, Claudiei Țuțaru și Elenei Oprescu.
„Am ales să studiez în Portugalia, la Instituto Politécnico de Bragança, din Mirandela, un oraș foarte micuț, dar prietenos, care a devenit noua mea casa timp de cinci luni.
Dacă aș alege patru lucruri pe care le-am învățat în timpul acestei experiențe, acestea ar fi faptul că am învățat că limba și cultura, cu siguranță, nu sunt bariere în a-ți face prieteni noi. Am învățat să fiu independenta și să fiu mult mai responsabilă. Un alt lucru bun în această experiență a fost că am învățat să mă descurc pe cont propriu, fără ajutorul părinților sau al altor persoane.
Recomand fiecărui student care vrea să plece cu o bursă Erasmus să încerce să își depășească limitele. Este o experiență unică în viață, pe care nu o va uita ușor. Este o experiență care te face să te descurci pe cont propriu, să înveți o limbă nouă și să descoperi culturi diferite față de cea natală”.
Oprescu Elena, Jurnalism anul III
„Recomand experiența ERASMUS tuturor studenților care își doresc cu adevărat acest lucru. O astfel de experiență îți schimbă viața radical. Am ales Portugalia, orașul Mirandela. Experiența Erasmus mi-a adus și posibilitatea de a vizita câteva orașe noi și frumoase de care îmi voi aminti cu drag. Experiența Erasmus este mai mult decât experiență academică. Este o posibilitate de a privi lumea cu alți ochi, de a simți și de a descoperi emoții noi și noi. Cel mai mare beneficiu este că trăiți o jumătate de an într-o altă țară, cunoașteți o altă cultură și limbă, urmați cursuri într-o altă limbă, aprofundați un alt mod de cercetare și studiu academic. Recomand experiența Erasmus tuturor studenților care își doresc cu adevărat acest lucru. O astfel de experiență îți schimbă viața radical. Te învață să prețuiești lucrurile simple și îți oferă amintiri memorabile”.
Claudia Ţuţaru, Jurnalism, anul III
„Erasmus pentru mine a fost o experiență unică, în care mi-am putut testa limitele, mi-am redefinit orizonturile și m-am redescoperit, mi-am făcut prieteni noi din toate colțurile lumii și am călătorit. Pentru mine ERASMUS a fost mai mult decât o experiență academică. Am avut posibilitatea de a privi lumea cu alți ochi, de a simți și de a descoperi noi și noi emoții. A fost una dintre cele mai bune alegeri din viața mea să plec cu Erasmus. Este o experiență ce merită trăită măcar o dată în viață. Am descoperit secretele jurnalismului portughez și am acumulat cunoștințe care îmi vor fi de folos în această carieră” .
Adelina FĂNCUŢĂ, Jurnalism, anul III
*** *** ***
Simpozion la Universitatea din Piteşti. Holocaustul din România, între istorie şi memorie
Universitatea din Pitești, în colaborare cu Editura Universală din București, a găzduit pe 9 octombrie 2019, în Sala Senatului (Rectorat), simpozionul „Holocausul din România, între istorie și memorie. O lecție pentru umanitate”.
Acest eveniment a cuprins alocuțiuni și prezentări de carte cu tematică specifică. De asemenea, a reunit invitați de seamă, precum Marinel Ioana, fost ambasador al României în Venezuela, Elena Chiriță, ziaristă și scriitoare, și directorul muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.
Ziua Holocaustului este marcată la data de 9 octombrie în fiecare an, în baza Hotărârii de Guvern nr. 672/5 mai 2004. Conform acestei hotărâri, în această zi sunt organizate acțiuni culturale, simpozioane, mese rotunde și alte acțiuni cu tematică specifică.
Cosina POPA, Jurnalism, anul I
*** *** ***
BOBOC CAMP continuă cu succes
Studenți înmatriculați în primul an de facultate la Universitatea din Pitești au luat parte la proiectul studențesc BOBOC CAMP, o tabără interdisciplinară special organizată, pentru al doilea an consecutiv, de Centrul de Cercetare pentru Performanță Umană din cadrul Departamentului de Educație Fizică și Sport al Universității din Pitești. Patruzeci și cinci de boboci s-au înscris pentru a lua contact cu atmosfera studențească din cadrul UPIT.
Proaspeții studenți UPIT au avut parte de un timp plin de activități de teambuilding, cultural-sportive și turistice desfășurate într-o zonă de poveste de la poalele Munților Iezer, având ulterior un feedback pozitiv privind BOBOC CAMP. Prin jocuri de autocunoaștere și logică, competiții de fotbal și baschet, teste de echipă, ediția din 2019 a BOBOC CAMP a fost o experiență de neuitat, oferindu-le studenților din anul I oportunitatea de a-și începe perioada studenției deja însoțiți de prieteni noi.
Proiectul – finanțat de Ministerul Educației Naționale – este coordonat de directorul Centrului de Cercetare pentru Performanță Umană din cadrul Departamentului de Educație Fizică și Sport al Universității Pitești, conf. univ. dr. Daniel Roșu.
Eduard MARINESCU, Jurnalism, anul I
*** *** ***
Career Hub-UPIT, 2019: Târg de joburi şi internship-uri
Universitatea din Pitești, cel mai mare furnizor de resursă umană din Regiunea Sud-Muntenia, promovează parteneriatul și colaborarea cu mediul socio-economic pentru dezvoltarea contextelor și mecanismelor necesare facilitării întâlnirii cererii cu oferta de forță de muncă. Prin misiunea definită, UPIT își asumă rolul de formare a resursei umane în corelație cu cerințele angajatorilor, precum și rolul de a participa activ la dezvoltarea comunității locale și regionale.
În acest context, Universitatea din Pitești lansează invitația către toți reprezentanții mediului socio-economic argeșean și nu numai de a participa la cel mai mare eveniment dedicat carierei din județul Argeș, Career Hub-UPIT, 2019: târg de joburi și internship-uri pentru studenții și absolvenții UPIT, dar și pentru elevii din liceele argeșene. Evenimentul este organizat de Universitatea din Pitești în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș (C.C.I.A. Argeș) și asociația studențească AIESEC. Ediția de toamnă a târgului va avea loc în data de 20 noiembrie 2019, orele 10.00-14.00, la sediul Universității din Pitești, Corpul central, strada Târgul din Vale nr. 1.
În cazul în care doriți să fiți parte a evenimentului Career Hub-UPIT 2019, vă rugăm să vă înscrieți, până la data de 5 noiembrie 2019, la adresa: pandelica.amalia@yahoo.com, adrian.samarescu@upit.rom sau office@ccia-arges.ro.
*** *** ***
Studenţii UPIT, viitori antreprenori
Studenții Universității din Pitești au prilejul să facă parte din proiectul „Profesori inovatori – studenți antreprenori! (PISA)”. Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica din București și își propune creșterea accesului și participării la educația universitară și atractivității ofertelor educaționale la nivelul universităților partenere, prin furnizarea de programe antreprenoriale, remediale, servicii de consiliere și orientare profesională și acordarea de burse pentru 420 de studenți din medii dezavantajate, prin îmbunătățirea competențelor profesionale pentru 75 de cadre didactice, prin dezvoltarea a 3 oferte educaționale inovatoare și corelate cu piața muncii, precum și prin activități de conștientizare pentru 50 de elevi din medii defavorizate. Durata este de 24 de luni, iar în ultimele trei semestre de studii de licență studenții vor beneficia de bursa Student Antreprenor în valoare de 300 de lei pe lună. Din cadrul Universității din Pitești au fost înscriși 80 de studenți, dar și 75 de cadre didactice, care vor beneficia de o formare în antreprenoriat curricular. Au fost selectați cu prioritate studenții care au domiciliul în mediul rural, cei de etnie romă, dar și din alte categorii vulnerabile.
Iordăchiţă Mădălina, Jurnalism, anul II
Material realizat în parteneriat cu Universitatea din Piteşti, coordonată de conf. univ. dr. Delia DUMINICĂ
0 Comentarii