# Povestea tânărului care a salvat viaţa a peste 200 de copii
Vlad Plăcintă este un tânăr de 32 de ani care a adus viață copiilor născuți cu malformații, prin asociația la care este președinte. Este cel care a creat ONG-ul „Salvează o inimă”. O idee extraordinară, care a salvat viața a peste 200 de copii. A creat o platformă de donații, pe care s-au putut strânge fonduri pentru copiii grav bolnavi. La început, nimeni nu i-a dat nicio șansă, oamenii priveau cu neîncredere acest proiect. Azi, asociația contabilizează peste 2,6 milioane de euro colectați din donații pentru cauzele copiilor.
Sunt 6 ani de când a pus bazele asociației. „Prima donație a fost de 20 de lei, am fost extrem de fericit!”, a spus Vlad. De la 20 de lei, a reușit să strângă, până în prezent, aproape cinci milioane de euro pentru copiii bolnavi. Cel mai greu a fost să capete încrederea oamenilor. A început simplu, modest, cu bloguri umanitare, dar, după multă documentare, a lansat o platformă de donaţii online. A căutat specialişti în toate domeniile care ar fi putut face voluntariat. L-a cunoscut pe Marius Bucur, un inginer IT din Elveţia care lucrează pentru Google și care i-a oferit tot suportul.
„Munca din spatele unui astfel de proiect este colosală. Au fost multe nopți în care eu și echipa pe care o coordonez nu am dormit și am căutat soluții pentru toate cazurile primite. Nu am fi reușit să realizăm aceste lucruri frumoase fără ajutorul oamenilor. Mi-am dorit mereu ca donaţiile să fie online. Să lăsăm libertate oamenilor: să aleagă dacă vor să doneze sau nu. Procedura e simplă: după ce mă contactează oamenii, îmi trimit actele medicale, le verific, sun la clinică să-mi confirme suma, să-mi dea scrisoare medicală, de acolo încep și urc campania pe site, tot ce e nevoie, fotografii, video, poveste și la urmă punem conturile noastre. Peste 50.000 de persoane din toată lumea au donat până acum”, a mărturisit Vlad.
În decursul acestor șase ani au fost și momente dureroase pentru președintele asociației. A întâlnit cazuri în care copii nu au supraviețuit operațiilor. „Copii pe care i-am pierdut s-au născut să ne dea o lecție de iubire și apoi au plecat”, cu aceste cuvinte Vlad încearcă să se consoleze și să meargă mai departe.
Anca, Marius, Darius sau Alexandru sunt doar câțiva copii care astăzi au o copilărie normală, în care suferința nu își are locul și asta doar datorită Asociației „Salvează o inimă”.
Iulia Lişman, Jurnalism – anul II
*** *** ***
Sesiuni de comunicări ştiinţifice studenţeşti la UPIT
Luna mai a fiecărui an este dedicată sesiunilor științifice studențești, iar Universitatea din Pitești a organizat numeroase sesiuni, în fiecare din cele 6 facultăți, pe mai multe domenii științifice.
Sesiunea de comunicări științifice a studenților și masteranzilor „România Centenară – Perspective și reflecții în domeniul științe ale comunicării” a avut loc în luna mai la specializarea Jurnalism. Sesiunea a fost organizată sub egida Centrului de cercetare pentru promovarea excelenței în formarea profesională și a Centrului EDU-EXPERT din cadrul UPIT. Studenții și-au ales o temă de cercetare pe care au documentat-o și au prezentat-o sub diferite forme. Emoțiile au fost mari pentru studenții din anul I, dar le-au depășit și au realizat că munca pe care au depus-o nu a fost în zadar.
Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie a organizat și Sesiunea Științifică Națională pentru studenții și masteranzii din domeniul ştiințe sociale, la care a participat și Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic de la Universitatea din Craiova, cu un număr de 96 de studenți.
Tot la finalul lunii mai, în cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte a fost organizată Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Limbă și cultură, istorie și civilizație în și prin timp”. Având în vedere că în anul 2018 se celebrează Centenarul Unirii, organizatorii au propus următoarele direcții de cercetare: „Reflectarea Primului Război Mondial și a societății românești din prima jumătate a secolului al XX-lea în studii literare” (literatură română/engleză/franceză/spaniolă), „Lingvistică” (lingvistică generală, gramatică, pragmatică, stilistică română/engleză/franceză/spaniolă), „Mari personalități ale acestui domeniu”, „Mari personalități din domeniile Teologie și Artă și implicații ale Primului Război Mondial și ale Marii Uniri în Artă și Istorie: 100 de ani de la Marea Unire”. Numărul participanților a fost de 176. La finalul sesiunii studenții au avut posibilitatea să meargă într-o excursie organizată de universitate.
Ionela Adelina Făncuţă, Jurnalism, anul I
*** *** ***
Universitatea din Piteşti în evaluarea internaţională U-Multirank, coordonată de Comisia Europeană
U-Multirank a dat publicității, la 5 iunie 2018, datele celei de-a cincea ediții anuale (www.umultirank.org) a evaluărilor în care au fost clasificate 1.614 de universități din 95 de țări. U-Multirank subliniază performanța universitară de nivel mondial în: predare și învățare, cercetare, transfer de cunoștințe, orientare internațională și implicare regională.
În actuala clasificare internațională, realizată sub coordonarea Comisiei Europene, Universitatea din Pitești a obținut punctaj maxim la următorii indicatorii: parteneriatele strategice de cercetare, publicațiile interdisciplinare, rata de absolvire a studiilor de licență și de masters de către studenții UPIT, mobilitățile studenților și cadrelor didactice în spațiul european și extraeuropean. Au fost evidențiate și procentele ridicate de inserție pe piața locală și regională a muncii a absolvenților studiilor de licență și de master de la Universitatea din Pitești.
Noile rezultate prezintă diversitatea excelenței în învățământul superior. Clasificarea universităților a fost realizată în funcție de o gamă largă de factori de performanță: reputația pentru activitatea de cercetare, calitatea predării și a învățării, orientarea internațională, succesul transferului de cunoștințe (parteneriate cu întreprinderile) și angajamentele în plan regional. U-Multirank oferă 18 clasamente naționale ce scot în evidență punctele forte și punctele slabe ale sistemelor naționale de învățământ superior, publică lista cu universitățile aflate în „Top 25”, evidențiind 225 din cele mai mari scoruri obținute de universități în cadrul evaluării.
Pe baza informațiilor oferite de acest clasament U-Multirank studenții își aleg programele de studiu, bazându-se pe prioritățile lor. Pentru jurnaliști, U-Multirank oferă clasamente personalizate și informații la cerere, concentrându-se pe performanțele universităților dintr-o anumită țară, pe relațiile dintre mediul universitar și industrie sau pe deschiderea internațională a universităților.
Mădălina Ene, Jurnalism, anul II
*** *** ***
Târg de joburi pentru studenţii UPIT
Universitatea din Pitești, în colaborare cu Asociația Oamenilor de Afaceri Argeș și Camera de Comerț și Industrie Argeș, a organizat, în luna mai, Târgul de joburi destinat studenților.
Evenimentul organizat de Universitatea din Pitești pentru studenții săi a adus laolaltă o gamă variată de angajatori din diverse domenii, precum IT, financiar-bancar, inginerie și automobile, management și marketing, resurse umane etc.
„La Universitatea din Pitești ne interesează această secvență de vârstă, tineri, avem un colectiv foarte tânăr, foarte dinamic. În cadrul societății noastre există posibilități de creștere, condiția este ca acest candidat să vorbească limba italiană, ceea ce am și găsit. Mizăm pe studenții care studiază la UPIT, avem nevoie de oameni bine pregătiți și serioși”, a precizat Cornelia Ion, reprezentant BRD.
Reprezentații standurilor și-au prezentat ofertele de lucru în cadrul târgului de joburi, iar studenții s-au arătat interesați de ofertele propuse pentru alegerea carierei dorite. „Vreau să îmi găsesc un job în domeniile electronică sau comunicații. Sunt studentă în anul 3, în curând voi termina și vreau să lucrez”, a spus Alexandra Iftimie, studentă UPIT.Mădălina Ene, Jurnalism – anul II
*** *** ***
Salonul Inovaţiei, Creativităţii şi Cercetării Elevilor şi Studenţilor Argeşeni
În perioada 25-26 mai, în cadrul Universității din Pitești a avut loc cea de a doua ediție a SICCESA, Salonul Inovației, Creativității și Cercetării Elevilor și Studenților Argeșeni. Evenimentul a fost organizat în parteneriat de Consiliul Județean Argeș, Inspectoratul Școlar Județean Argeș și Universitatea din Pitești.
Salonul a fost organizat pe trei secțiuni, elevi din clasele V-VIII, liceu și studenți, unde au fost înscrise peste 400 de lucrări, care mai de care mai ingenioase. Lucrările depuse au acoperit cele 20 de domenii: protecţia mediului; industria automobilului şi industria aviatică; industria chimică, fizică şi biologie; mecanică generală, eletromecanică, maşini, utilaje, eletricitate şi electronică; energie-energie verde; radio TV, telecomunicaţii, fotografie; informatică: hardware şi software; artă grafică şi publicitate; cultură-turism; suveniruri – articole pentru cadouri; produse de uz casnic; ştiinţe medicale şi sănătate; industria textilă şi vestimentară – design vestimentar; industria agronomică şi alimentară; construcţii şi locuinţe; ambalaj – stocaj; educaţie – formare; sport, timp liber, jucării; grădină – casă; diverse.
Cele mai bune dintre lucrări au fost premiate în bani, fiind oferit și un premiu special în valoare de 1.500 de lei de către Primăria Mioveni.
Mihaela Georgescu, Jurnalism, anul II
*** *** ***
Universitatea din Piteşti va decerna titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Senatului Universităţii Petrol-Gaze din Ploieşti
Senatul Universității din Pitești acordă titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. ing. Nicolae Paraschiv, președintele Senatului Universității Petrol-Gaze din Ploiești, vineri, 15 iunie, ora 11.00, în Sala Senatului din corpul central al universității. Propunerea de acordare a titlului aparține cadrelor didactice ale Facultății de Electronică, Comunicații și Calculatoare, care apreciază activitatea didactică și de cercetare, precum și contribuția prof. univ. dr. ing. Nicolae Paraschiv la dezvoltarea domeniului ingineriei sistemelor.
Mădălina Ene, Jurnalism, anul II
0 Comentarii