Web Analytics
scris miercuri, 11.04.2018

Jurnalul de Argeş universitar

18 lavinia# Muzica „tradusă” pentru persoanele fără auz de colaboratoarea lui Connect-R

Jurnalul de Argeş universitar

Lavinia Chițu este o tânără din Pitești care duce muzica în lumea tăcerii. Provine dintr-o familie în care părinții nu aud, iar asta practic a obligat-o să învețe limbajul semnelor. De aici până la a da o altă notă limbajului mimico-gestual a fost doar un pas. „Ideea mi-a venit acum un an, când cercetam piața, mediul online, muzica pentru oamenii surzi”, a spus Lavinia.

Prima melodie pe care a tradus-o a fost „Constantine, Constantine”. Totul a pornit ca voluntariat, tânăra a interpretat diverse piese pe care le-a distribuit în mediul online. Inițiativa ei a avut efectul scontat. „Am sprijin 100% din partea oamenilor. Deja primesc întrebări de ce nu inițiez și concerte în limbajul semnelor în aer liber, în săli de concerte, în fiecare oraș, alături de artiști din România, dar și internaționali. Îmi doresc enorm ca mesajul meu să fie auzit peste tot. Toate informațiile ar trebui să fie traduse, de aceea cred că Universitatea din Pitești face un lucru extraordinar întroducând specializarea Limbaj Mimico-Gestual”.
Lavinia nu se oprește aici, are planuri mari, vrea să ajungă revelația muzicii în traducerea pentru cei surzi. „Vreau să îmi realizez toate proiectele; unul dintre ele este muzica, teatrul și filmele.  Anul trecut am realizat împreună cu colegul meu din presă, Doru Dobrică, un scurt material despre „Simfonia Lalelelor”. Mi s-a propus de către Elena Iagăr, organizatoarea festivalului internațional de film pentru copii și tineret, intitulat „Youth Cinefest”,  să particip cu acel material la festival și am câștigat premiul pentru „Interpretarea feminină”. Dorința ei cea mai mare ar fi ca acest limbaj să fie dezvoltat, să devină normalitate, mai ales că cei care nu aud au nevoie de interpreți oriunde merg, la medic, la farmacie, la tribunal. Important este ca autoritățile să înțeleagă nevoia oamenilor surzi și să țină cont de ea.
Lavinia a colaborat cu casa de discuri Roton Music pe melodia lui Connect-R feat Andra – Semne, varianta specială. Este interpret la un post local de televiziune, a tradus o piesă de teatru, a avut proiecte cu Poliția și Jandarmeria Română.

Iulia LIŞMAN, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Geniu în neurochirurgie – dr. Honoris Causa la UPIT

18 neurochirurgieUniversitatea Pitești a găzduit recent o festivitate extraordinară, în cadrul căreia a oferit titlul „Doctor Honoris Causa” reputatului neurochirurg Alexandru Vladimir Ciurea.

„Comunitatea academică a Universității Pitești se îmbogățește cu o personalitate de o anvergură națională și internațională deosebită, fapt care ne onorează și care a stat la baza propunerii noastre ca domnul profesor universitar doctor Vladimir Ciurea să fie alături de noi sub cupola acestei universități. Domnul profesor este deopotrivă cadru didactic, medic, cercetător și, de asemenea, este o personalitate în sfera socială”, a declarat conf. univ. dr. George Mihail Man, decanul Facultății de Științe, Educație fizică și Informatică.
Numele dr. Alexandru Ciurea reprezintă în primul rând mii de vieți salvate, dar și nenumărate studii și lucrări științifice în domeniul neurochirurgiei. Primul Centru de Excelență în Neurochirurgie și Neurologie, dotat la cele mai înalte standarde internaționale, există acum în medicina românească datorită profesorului Ciurea.
„Am simțit nevoia datorită atmosferei foarte ridicate culturale academice să mulțumesc pe această cale și să vă asigur de totala mea atențiune, apropiere față de această universitate”, a declarat profund emoționat dl. prof. Alexandru Ciurea.
Personalitate a neurochirurgiei românești, geniu al neurochirurgiei la nivel internațional, prof. Alexandru Vladimir Ciurea este membru al Academiei de Științe Medicale, președinte al Comisiei Naționale de Neurochirurgie, fost şef al Secției de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”, Profesor de Neurochirurgie și îndrumător de teze de doctorat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Contribuţiile în domeniul neurochirurgiei i-au adus profesorului Ciurea o largă recunoaştere internaţională.
Activitatea celebrului neurochirurg român este nemărginită, el publicând și 27 de cărți de specialitate,  coautor în 21 de tratate și monografii neurochirurgicale și neurologice, autor în capitole de carte publicate în străinătate, membru al board-ului editorial în nu mai puțin de 10 publicații științifice internaționale prestigioase.

Elena CARABET, Jurnalism, anul III

*** *** ***

De ce sunt băuturile energizante nocive pentru tineri. Ce spune un specialist

Consumul de băuturi energizante este destul de mare în rândul tinerilor, 68% dintre adolescenți consumă aceste băuturi cu puteri „supranaturale”, conform datelor de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Pentru a înțelege ce le face inima tinerilor să bubuie sâmbătă seara în club, am vorbit cu un specialist, conf. univ. dr. Corneliu Zeana, medic primar în Cardiologie și Medicină internă. Potrivit doctorului Zeana, „băuturile de tip Coca Cola stimulează sistemul nervos, iar cele energizante sunt și mai active în acest sens. În S.U.A., unde erau la mare modă, astăzi consumul lor a scăzut foarte mult. Nu sunt considerate droguri propriu-zise, dar excesul poate provoca tulburări cardiace, mai cu seamă tulburări de ritm. În general, au efect tahicardizant, iar consumul cronic poate genera tulburări mai severe. Consumul lor ocazional, în cantități relativ mici nu cauzează probleme. Același lucru îl putem spune despre cafea, două ceșcuțe pe zi nu afectează, însă consumul unei mari cantități înaintea unui examen, de exemplu, poate provoaca aritmii cardiace”.
Cocaina, drogul atât de blamat astăzi, era folosit în S.U.A. împotriva durerilor sau ca stimulent. În zilele noastre, cocaina este cu totul interzisă deoarece provoacă dependență, mai adaugă medicul.
De reținut: combinația acestor substanțe, produse, larg comercializate, cu alcoolul are sigur efecte nocive asupra sistemului nervos central. Prudența este mult diminuată, iar pericolul de accident, dacă cel în cauză conduce o mașină, de pildă, crește considerabil.
Corneliu Zeana este vicepreședintele Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR) și membru al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici (UMEM). Este fondatorul Asociației Române pentru Europa, este președintele Asociației Europene a Cadrelor Didactice și directorul fondator al publicației „Cugetarea Europeană”. A publicat poezie, eseu și proză în „Dacia Literară”, „Romania Liberă”, „Adevărul” ş.a., figurează în Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române. Nu în ultimul rând, membru în comitetul de redacție al revistei londoneze „Magnesium Research”.
Mădălina STROE, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Ziua Mondială a Asistenţei Sociale, marcată la UPIT

18 ziua asistentei socialeDepartamentul de Psihologie, Științe ale comunicării și Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe ale educației, Științe sociale și Psihologie a marcat Ziua Mondială a Asistenței Sociale, pe 27 martie, printr-o dezbatere deschisă cu studenții, pe tema promovării sustenabilității comunității și a mediului.
Cadrele didactice și studenții specializării Asistență socială din cadrul UPIT au celebrat profesia lor și au reafirmat importanța muncii pe care o desfășoară zi de zi în comunitate. Recunoscută ca o profesie în dezvoltare, asistentul social lucrează cu și pentru comunitate, oferind servicii specializate pe baza evaluării nevoilor.
La dezbatere au participat, pe lângă studenți, profesori și conducerea facultății, și reprezentanți ai societății civile și mass-media locale. Dorința organizatorilor de a atrage atenția opiniei publice asupra condiției și nevoilor profesiei, a avut impact asupra participanților.
Mădălina STROE, Jurnalism, anul II

*** *** ***

Sărbătoarea Centenarul Marii Uniri trăită în Argeş, la Mioveni

18 unireaLa data de 26 martie, la Mioveni am sărbătorit Unirea Basarabiei cu România. La Centrul Cultural Mioveni au avut loc manifestări cultural artistice, cu invitați speciali: Paul Ananie, Gabriel Dumitru, Nicu Mâță. De asemenea, copiii au prezentat dansuri populare, cântece în spirit românesc și au valorificat portul tradițional. La eveniment au fost prezenți și tineri basarabeni de la Universitatea din Pitești, care ne-au mărturisit: „Ne simțim ca acasă, românii sunt foarte primitori, grijulii și iubitori. Suntem uniți prin istorie, limbă și valori. Mulțumim pentru ocazia de a fi astăzi aici, tot acasă”.
Îmbucurător a fost faptul că sala era plină de elevi ai școlilor și liceelor din Mioveni. Acest eveniment a fost organizat de Primăria orașului Mioveni, Consiliul local, prin Centrul Cultural Mioveni, și asociația ORDESSOS.
Unitatea este cuvântul-cheie în anul centenarului.
„Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Dar ce înseamnă unirea astăzi pentru noi? Unirea nu înseamnă politicieni care se bat cu pumnul în piept, nu înseamnă declarații semnate pe hârtie. Unirea înseamnă întâlnirea românilor de pretutindeni, înseamnă tineri care leagă prietenii cu cei de peste Prut, înseamnă iubire și respect pentru tricolor, înseamnă „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română”. Pe România și Republica Moldova le leagă același grai melodios, același ritm al inimii, aceleași valori, aceeași credință în Dumnezeu. Semnat: o studentă din Basarabia”.
Dorina FLUIERAR, Jurnalism, anul III

*** *** ***

Vernisaj al elevilor de la Arte la UPIT

18 vernisajUniversitatea din Pitești a găzduit, în data de 28 martie, vernisajul expoziţiei Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, secţia Arhitectură. Expoziţia se intitulează ATELIER și a avut mai multe secțiuni: grafică, fotografie, culoare, crochiuri, compoziţii, perspectivă. Micile opere de artă au fost expuse la Rectoratul Universității.
La fiecare secțiune au participat elevi de la arhitectură, îndrumați de profesorii lor. În fiecare lucrare autorii fotografiilor sau picturilor și-au dat silința și au  exemplificat o mică parte din talentul pe care îl cultivă la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. Viitorii arhitecți au demonstrat de ce sunt capabili. Arta surprinde mereu frumosul, iar de această dată a fost surprinsă prin ochii și pensula unor talentați adolescenți.
La eveniment a fost prezentă conducerea universității, elevii liceului de arte, profesori și studenți. Expoziţia este deschisă toată luna aprilie și poate fi vizitată în clădirea Rectoratului UPIT.
Iulia LIŞMAN, Jurnalism, anul II

Rubrică realizată în parteneriat cu Universitatea din Piteşti

 

 

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...