Prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv – Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti
Prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, cadru didactic al Universității “Politehnica” din Bucureşti, a primit pe 27 noiembrie, în cadrul unei ceremonii festive, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești. La propunerea Facultății de Mecanică și Tehnologie, Senatul UPIT a acordat cea mai înaltă distincție onorifică prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv în semn de apreciere a rezultatelor și eforturilor susținute pentru afirmarea, pe multiple planuri, în lumea academică, a domeniului ingineriei, precum și pentru afirmarea în domeniul managementului educației și al gestionării resurselor.
„Este un adevărat privilegiu pentru universitatea noastră să vă poată oferi această înaltă distincție universitară ca semn al recunoașterii bogatei dumneavoastră activități didactice și de cercetare, a înaltului prestigiu profesional, a relațiilor speciale cu Universitatea din Pitești”, a precizat rectorul Universității din Pitești, conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan. „Ne bucură faptul că, începând de azi, domnul prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv este parte a comunității noastre academice și că vom putea valorifica experiența domniei sale în demersul pe care Universitatea din Pitești îl parcurge pentru afirmarea cu succes în piața învățământului superior românesc, european și internațional”, a declarat, la rândul său, președintele Senatului Universității din Pitești, prof. univ. dr. Mihaela Diaconu.
Decanul Facultății de Mecanică și Tehnologie a Universității din Pitești, conf. univ. dr. ing. Alin Rizea, a prezentat, în Laudatio, parcursul profesional al prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv și contribuțiile sale în modelarea matematică și simularea proceselor în ingineria mecanică, sistemele CAD și sistemele de acționare a mașinilor și instalațiilor, inginerie și managementul mediului, concretizate prin publicarea a 106 articole în reviste de specialitate.
Zeci de înalți oficiali prezenți
Tenacitate, muncă susținută, seriozitate, dedicație, onoare au constituit reperele personalității prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, evidențiate de toți profesorii, decanii, rectorii universităților partenere din țară care au luat cuvântul cu prilejul ceremoniei festive.
La ceremonie au fost prezenți, alături de prorectori, decani, profesori și directori de departament ai Universității din Pitești și ai altor universități din țară, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, prof. univ. dr. ing. Mihnea Costoiu, rectorul Universității “Politehnica” din București, prof. univ. dr. Șerban Valeca, membru al Senatului României, Ioana Mînzu, consilier în Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport în cadrul Camerei Deputaților, Daniela Burghilă, director general al Direcției Generale Învățământ Universitar (DGIU) din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Dumitru Ilie, consilier/cabinet secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater.
Autoritățile locale au fost reprezentate de viceprimarul municipiului Pitești Laurențiu Zidaru, președintele AOA Argeș, Dan Ionescu, și inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic din cadrul ISJ Argeș, Gabriela Neagu.
După festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv a prezentat audienței o lucrare de specialitate cu titlul “Universitate și comunitate”, realizată pe baza unei analize a modului în care funcționează Universitățile Oxford, Sorbona, Columbia, Cambridge sau Kyoto. „O universitate are nevoie de un management performant și trebuie să fie flexibilă în modul în care își gestionează oferta educațională sau felul în care interacționează cu studenții, administrația publică locală sau mediul de afaceri. În viitor, universitățile vor fi evaluate după angajabilitatea absolvenților lor, domeniul în care vor activa și intervalul de timp în care vor intra pe piața muncii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, care a mulțumit Universității din Pitești pentru încrederea acordată și pentru primirea în comunitatea sa academică.
Adelina FĂNCUŢĂ, Jurnalism, anul 3
*** *** ***
Studenţii din Piteşti – reconectaţi cu istoria
Primăria municipiului Pitești, în colaborare cu Memorialul “Închisoarea Pitești”, Universitatea Pitești și Universitatea “Constantin Brâncoveanu”, a organizat un eveniment de-a dreptul aparte, cu prilejul Zilei Internaționale a Studentului, aniversată anual la data de 17 noiembrie.
Filmul “Între chin și amin”, regizat de Toma Enache și care îi are ca protagoniști pe Constantin Cotimanis, Kira Hagi, Ana Pârvu, Vali Popescu, Ion Dichiseanu și Ciprian Nicula, a fost difuzat la Centrul Multifuncțional al Filarmonicii Pitești, special pentru studenții celor două universități.
Filmul prezintă tulburătoarea poveste a deținuților, inspirată din mărturiile supraviețuitorilor Experimentului Pitești, experiment care a constat în tortură fizică și psihologică aplicată studenților anticomuniști, numită de Aleksandr Soljenițîn, laureat al Premiului Nobel și supraviețuitor al gulagului rusesc, “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.
La proiecția filmului au fost prezenți sute de spectatori, majoritatea fiind studenți și profesori ai celor două universități piteștene. Aceștia au avut ocazia să asculte, în deschiderea evenimentului, cuvintele unuia dintre cei care au trecut prin chinurile de la Pitești. Domnul Sergiu Rizescu, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici – Filiala Argeș, le-a transmis, cu emoție, tuturor tinerilor un îndemn spre a-și cunoaște trecutul și de a fi conștienți de rolul pe care îl joacă în menținerea libertății de care ei se pot bucura azi, acest îndemn având în vedere evitarea repetării acestei istorii crunte prin care generația sa a avut neșansa de a trece.
De asemenea, actorul Constantin Cotimanis, care joacă în film un rol negativ, al unui torționar pe nume Ciumău, a sugerat, la rândul său, tinerilor să cerceteze istoria faptelor barbare petrecute aici, la Pitești, pe parcursul anilor de teroare, deoarece doar o mică parte este prezentată în film și, cu o mare sensibilitate, a recitat un poem care dorea a capta în versurile sale esența filmului: vindecarea de ură prin iubire și credință.
Studenții prezenți au trăit emoții intense pe tot parcursul vizionării filmului, dar și mai târziu în ziua respectivă când, în curtea Închisorii Pitești, au luat parte la un spectacol experiment regizat de Ionuț Caras alături de echipa de actori clujeni a proiectului “Texte bune în locuri nebune”. Spectacolul, caracterizat ca fiind interactiv, șocant și copleșitor de real, a stârnit trăiri extrem de profunde în rândul tinerilor piteșteni, care în urma vizionării piesei au dorit să cunoască, să prețuiască și să valorifice sacrificiul celor care au suferit și au murit în aceste locuri, făcându-i să conștientizeze lecția de viață pe care o duc mai departe, lupta dintre bine și rău, frontul fiind sufletul omenesc.
În urma piesei de teatru, seara a fost încheiată cu vizitarea muzeului memorial.
Simona RATEA, Jurnalism, anul 1
*** *** ***
Tânără din Câmpulung, campioană la atletism
Pasionată de sport încă din copilărie, câmpulungeanca Georgiana Lavinia Ciurea se numără printre multiplii campioni mondiali la atletism. Dorința ei este să ajungă o atletă desăvârșită pe cele mai mari și cunoscute terenuri din lume. După terminarea Liceului cu Program Sportiv din Câmpulung, a ales să studieze la Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică, specializarea Educație Fizică. Această ne dezvăluie câteva detalii puțin știute din viața de sportiv.
„Viața de sportiv, în general, e dificilă. Păcat că asta nimeni nu observă. Practic atletismul de la vârsta de 13 ani, deoarece de mică eram pasionată de ceea ce fac în ziua de astăzi. Este un sport greu, deoarece presupune multe sacrificii legate și de viața mea personală. Pot spune că nu am avut o copilărie că toți ceilalți colegi ai mei, deoarece timpul meu era mai mult încărcat cu antrenamentele pe care le fac zi de zi. Când ceilalți mergeau să se distreze, eu mă odihneam, când ceilalți erau în club, eu dormeam. Nu toți avem aceeași pasiune. Ceea ce fac eu nu mi se pare chiar ușor, având în vedere faptul că particip la Pentatlon (5 probe iarnă), iar vara la Heptatlon (7 probe). Probele constau în: garduri, săritură în înălțime, aruncarea greutății, săritură în lungime, 800 de metri rezistență, aruncarea suliței și 200 m viteză”, declară tânăra sportivă.
Bianca Constantinescu, Jurnalism, anul I
*** *** ***
Noii studenţi ambasadori ai Universităţii din Piteşti
Universitatea din Pitești are acum noi studenți ambasadori! Studenții vor participa în proiecte de promovare, dezvoltare de imagine și analiză de piață și vor reprezenta Universitatea din Pitești în comunitatea de elevi din județul Argeș și din județele învecinate. Aceștia sunt studenți din cadrul Universității şi studiază domenii diverse.
– Savu Georgiana Marinela, 19 ani, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, Specializarea Autovehicule Rutiere;
– Anton Dragoș Constantin, 21 ani, Facultatea de Științe Economice și Drept, Specializarea Management;
– Pană Nicola Mădălina, 20 de ani, Facultatea de Științe Economice și Drept, Specializarea Management;
– Moraru Robert Marian, 19 ani, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, Specializarea Autovehicule Rutiere;
– Soare George Bogdan, 22 de ani, Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică, Specializarea Energetică și Tehnologii Nucleare;
– Ratea Florentina Simona, 19 ani, Facultatea de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Specializarea Jurnalism;
– Marta Flavius Georgian, 20 de ani, Facultatea de Științe Economice și Drept, Specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune;
– Iordache Izabela Maria, 18 ani, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Specializarea Engleză-Spaniolă;
– Măgureanu Alexandra, 20 de ani, Facultatea de Științe Economice și Drept, Specializarea Contabilitate și Informatică de Gestiune.
Câțiva dintre aceștia au participat în data de 31 octombrie la caravana „UPIT vine la tine!”, adresată elevilor de la Liceul Teoretic „Ion Mihalache”, din Topoloveni.
UPIT vine și în liceul tău! Viitorul tău – misiunea noastră!
Simona Ratea, Jurnalism, anul I
0 Comentarii