Argeşeanul Adrian Ilfoveanu, creatorul trofeului GOPO
Adrian Ilfoveanu este un artist român, sculptor, lector la secţia de Sculptură a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Este recunoscut în țară și în străinătate pentru lucrările sale aparte realizate în lemn, marmură și bronz. Ilfoveanu este autorul lucrării pentru Premiul Gopo, cel mai important premiu anual pentru cinematografie din România.
În urmă cu 13 ani a fost sunat și i s-a propus să facă un proiect care va consta într-un trofeu ce va fi decernat la Gala Premiilor Gopo. Numele festivalului este un omagiu la aniversarea celor 50 ani de la câștigarea Premiului Palme d’Or pentru „Cel mai bun scurtmetraj de animație” de către cineastul român Ion Popescu-Gopo.
Tema era ilustrația din desenele lui Gopo.
„În acel moment mi-am amintit de copilăria mea, când stăteam la Pitești și vedeam la TV acest omuleț, mi se pironeau ochii în televizor. În vremea respectivă nu existau alte desene, iar omulețul lui Gopo mă fascina”, spune Adrian Ilfoveanu.
Nu a fost o temă ușoară, deoarece Adrian nu a mai făcut trofeistică niciodată.
„Provocarea mea a stat în faptul că acest omuleț era dinamic, eu trebuia să îl aduc la un nivel static. Am studiat foarte multe trofee din străinătate, toate erau reprezentate static. Mi-am zis că nu pot să fac așa ceva, nu era ideea de perfecțiune, nici oamenii nu sunt perfecți. Am decis să fac un omuleț cu un pic de burtică, cu zâmbet, să aibă o atitudine umoristică, să aibă o poziție imperfectă. Ciuful trebuia să fie inegal, fiecare exemplar e unic, are matrița sa, e șlefuit manual, nu există două exemplare la fel. La această idee am ajuns după două luni în care am făcut schițe și am analizat. Expresia am avut-o în minte de la început, știam ce vreau să exprime. M-am apucat de modelat, dar încă nu aveam idee ce dimensiune va avea. Au venit niște prieteni și fetele au fost încântate de ceea ce a ieșit și țineau prototipul în mână ca pe un copil, atunci mi-am zis, asta e, am găsit dimensiunea. Așa făcea și Brâncuși, chema oameni să vadă ce percepție au despre creațiile lui”, precizează sculptorul.
„În această lucrare m-am pierdut pe mine ca și creator, să îl câștig pe Gopo”
Stilul lui Adrian nefiind unul figurativ a trebuit să abordeze diferit creația. „În această lucrare m-am pierdut pe mine ca și creator, să îl câștig pe Gopo”, spune creatorul.
Prin această lucrare sculptorul a retrăit amintirile pe care le avea în copilărie alături de omulețul lui Gopo. „Pe parcursul procesului de creație mi-am amintit de copilăria mea, am retrăit acel sentiment pe care îl credeam pierdut. Am lucrat la el cu bucuria unui copil, nu m-am gândit că fac un trofeu. Brâncuși spunea că nu contează truda pe care o depui pentru un obiect, el trebuie să arate de parcă a fost făcut într-o secundă”, afirmă Adrian Ilfoveanu.
A trimis proiectul și a uitat de el. După 10 zile a fost sunat, era câștigătorul, au mai fost și alți candidați. În acel an a făcut 30 de statuete. Până acum Aderian Ilfoveanu a creat peste 350 de exemplare care au fost decernate în fiecare an la Gala Premiilor Gopo.
Iulia Lişman, Jurnalism, anul III
*** *** ***
Alexandru Gheorghe, vicecampion la raliuri: „Teribilismul este o ameninţare serioasă pentru şoferi”
Alexandru Gheorghe este vicecampion la categoria juniori, are 24 de ani și este din Pitești. De mic îl pasionau machetele automobilelor și a realizat la un moment dat o adevărată colecție de exponate, care, odată cu trecerea anilor, și-a găsit un binemeritat loc în istoria a ceea ce avea să devină mai târziu o adevărată pasiune.
Își dorea foarte mult să devină pilot, părinții l-au susținut, dar l-au condiționat să nu neglijeze studiile. A devenit student la ASE și în timpul liber se antrena pentru marea lui pasiune, pilotajul. Tatăl lui a fost cel care l-a susținut financiar, deoarece acest sport implică multe costuri, în primul rând o mașină foarte bună, echipată corespunzător. „Cel mai mare suport mi l-a oferit tatăl meu, care de multe ori a trebuit să o convingă pe mama că trebuie să îmi urmez drumul. Pilotajul este un sport periculos, dar, dacă este bine înțeles, reprezintă o extraordinară oportunitate de control și educație. Nu sunt permise prea multe erori, pentru că ele pot costa viața. Cel mai mare premiu înainte de a fi pe podium este calmul; teribilismul este o amenințare serioasă pentru șoferi”, precizează vicecampionul.
Alexandru spune că, dacă vrei să fii un pilot bun, trebuie să petreci majoritatea timpului în mașina de curse, să fii pasionat și să ai ceva scris în ADN, altfel este dificil să faci performanță. Toate acestea vin dublate de o documentare serioasă în care trebuie să înveți atât din greșelile altora, cât și din ale tale. Un aspect foarte important este prezența copilotului. Trebuie să ai încredere, să faci echipă, el știe când să te preseze și când să-ți ridice moralul.
Cele mai dificile momente în timpul unei curse sunt emoțiile până se ia startul; din acel moment totul se resetează și nu mai are ochi și urechi pentru nimic doar la drum și copilot.
Alexandru își dorește să facă din pilotaj carieră. „Chiar dacă sunt cam «bătrân», poate cândva ajung pe prima treaptă a podiumului, să obțin titlul de campion național absolut”, încheie Alexandru Gheorghe.
Iulia Lişman, Jurnalism – anul III
*** *** ***
Kangoo Jumps, pasiunea studentelor
Majoritatea tinerelor de azi, mai ales a studentelor, preferă să facă sport în timpul liber. După orele de curs multe tinere practică diverse sporturi precum Zumba, Body Workout sau Kangoo Jumps.
Sportul pe ghetele cu arc este un mod de relaxare, distracție și cu ajutorul căruia își pot menține o formă fizică de invidiat, într-un mod plăcut. Acest nou sport a avut o amploare extraordinară încă de la început, tocmai pentru noile modalități amuzante de a obține formele mult visate de multe tinere. Îmbinat cu dansul, energia, muzica și costumația, Kangoo Jumps a ajuns unul dintre sporturile preferate de tinere, studente și vedete din toată țara.
Costurile acestuia nu sunt dintre cele mai exagerate, fiind accesibil pentru un buget minimalist, precum cel al tinerelor studente. Specialiștii susțin că practicarea unui sport ajută foarte mult la dezvoltarea capacității de învățare, așadar un sport distractiv și relaxant, prin care stresul este eliminat, nu poate fi decât un dublu beneficiu pentru studentele care își doresc să arate bine și care își doresc medii bune la facultate.
Andreea DRĂGUŢ, Jurnalism, anul III
*** *** ***
A 10-a Săptămână Internaţională Erasmus la UPIT
În perioada 15-19 aprilie, Universitatea din Pitești a organizat cea de-a 10-a ediție a Săptămânii Internaționale Erasmus. La eveniment au participat 23 de cadre didactice de la University of Elbasan „Aleksander Xhuvani” din Albania, University of Shkodra „Luigj Gurakuqi” din Albania, Yerevan Brusov State University of Languages and Social Sciences din Armenia și Mansoura University din Egipt. Cea mai mare delegație a fost din partea Universității Mansoura din Egipt, de unde au participat 13 profesori. Din Albania au fost prezente 6 cadre academice, iar din Armenia au sosit 3 profesori.
Cadrele didactice au prezentat activități de predare în cadrul tuturor facultăților Universității din Pitești. De asemenea, au participat la conferințe, mese-rotunde și au vizitat facilitățile de cercetare ale universității. Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, s-a întâlnit cu delegațiile celor patru universități participante pentru a discuta posibilitatea de a crea noi programe de studii internaționalizate, de a realiza echipe mixte de cercetare pentru participarea la competițiile internaționale de finanțare a proiectelor de cercetare și pentru a dezvolta conferințele internaționale și revistele științifice pe care Universitatea din Pitești și universitățile participante le derulează.
„Demersurile de până acum în ceea ce privește internaționalizarea UPIT sunt vizibile, având în vedere că un număr din ce în ce mai mare de studenți străini aleg să studieze la Universitatea din Pitești fie în anul pregătitor pentru învățarea limbii române, fie în cadrul programelor de studii de licență, masterat sau doctorat”, a declarat prorectorul UPIT pentru Relații Internaționale, conf.univ.dr. Emanuel Soare.
Georgiana DRAGOMIR, Jurnalism, anul II
*** *** ***
Salonul STUDENT AUTO la UPIT
Facultatea de Mecanică și Tehnologie organizează în perioada 17-19 mai 2019 Salonul STUDENT AUTO, în cadrul seriei de evenimente care marchează împlinirea a 50 de ani de existență.
Salonul auto se dorește a fi o altă incursiune în lumea automobilului, pentru pasionații de automobile, studenți și nu numai, care sunt așteptați la Facultatea de Mecanică și Tehnologie, în parcarea corpului T, lângă Rectorat, pentru a vedea câteva dintre realizările tehnice studențești (tuning autoturisme proprii, exemple de modificări constructive).
Marian NIŢESCU, Jurnalism, anul II
*** *** ***
Tichete pentru cultură
Ministerul Finanțelor Publice a autorizat compania Up Romania pentru emiterea tichetului și a cardului de cultură. Companiile și angajatorii își pot recompensa suplimentar angajații prin acordarea de tichete sau carduri culturale, conform Legii nr. 165/2018. Valoarea minimă a unui tichet cultural este de 10 lei, iar cea maximă de 50 de lei. Dacă sunt acordate lunar, valoarea acestora nu poate depăși 150 de lei pentru un angajat. În cazul în care sunt acordate pentru un eveniment, valoarea maximă lunară nu poate depăși 300 de lei. Tichetele culturale fac parte din categoria cheltuielilor sociale și sunt deductibile la calculul impozitului pe profit în limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile angajaților.
Beneficiarii vor putea merge la spectacole de teatru, filme și proiecții cinematografice, concerte, târguri și expoziții, festivaluri, vor putea intra la muzee și parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor. De asemenea, acestea vor putea fi folosite pentru achiziția de cărți și manuale școlare, filme și albume muzicale în orice format.
Amintim că salariații din România pot primi tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă și vouchere de vacanță. Tichetele culturale au fost introduse de actul normativ apărut anul trecut. Prin acordarea acestor tichete și carduri se urmărește creșterea consumului de cultură al angajaților.
Ciobanu Mădălina, Jurnalism, anul II
Rubrică realizată în parteneriat cu Universitatea din Piteşti, coordonată de conf. univ. dr. Delia DUMINICĂ
0 Comentarii