Web Analytics

Jurnal din cana cu păsări. Victor Marinescu – singurul argeşean care a pilotat un Boeing 707

de | 3.12.2021 10:46 | Cultură, Actualitate, Opinii

Are 78 de ani și un brevet care îl autorizează să zboare și azi. E din Bascov, dar asta o știe doar el și, iată, și noi, cititori și trăitori în vremea unei idei care numai speranțe nu aprinde. Stă pe strada Aviatorilor și asta pentru că autoritățile s-au gândit să intre și ele în istorie măcar așa: cu o diplomă și o laudă care să aducă aminte! Atracția, marea dragoste pentru avioane, pentru zbor, pentru înalt, marea pasiune a fost întrezărită pe când nici nu împlinise opt ani. Păstrează și acum primele cărți: „Tehnica pilotajului”, „Povestea unui om adevărat”, cărți scumpe la vremea respectivă, prețul unui exemplar fiind de 25 de lei, bani pe care Victor Marinescu îi aduna din economii, mergând fără bilet cu tramvaiul, între vagoane! Cărți din care avea să afle, încetul cu încetul, puțin câte puțin din marea vrajă pe care o împarte cerului pasiunea de a zbura!

Face trei ani de facultate la Geologie, institut pe care îl abandonează, fiindcă apare marea oportunitate a școlii de aviație. Găsește anunțul într-un ziar și, deși era al treilea pe școală, coleg cu Emil Constantinescu – viitor președinte – fără să mai stea pe gânduri, se înscrie la Școala Militară de Aviație, pe care o absolvă ca șef de promoție! Este avansat încă din anul întâi la gradul de sergent. Trece prin mai multe etape, pilotând avioane utilitare și fără să viseze că vreodată va ajunge să piloteze un Boeing 707. Asta până prin 1980! Președintele de atunci, Nicolae Ceaușescu, aduce în țară trei aeronave ultravestite pe plan mondial, celebrele Boeing 707, performanță reușită cu sprijinul clauzei națiunii celei mai favorizate. Victor Marinescu avea de mult peste cinci mii de ore de zbor, pilot cu școală înaltă, absolvent cu brio, reușește și convinge prin performanțele sale. Astfel încât, dintre sute de concurenți pentru postul de pilot, ocupă multrâvnitul post de comandant, în sensul că devine primul argeșean care pilotează un Boeing 707.

Citește și Pa şi pusy! Centrul Cultural Judeţean a rămas fără Monica Anghel şi Jojo

În cabina avionului au intrat să îl salute, în timp, foarte multe personalități, inclusiv Nicolae Ceaușescu. Pilotul argeșean face ocolul pământului, poposind fie în Americi, unde își face prieteni, fie în cine știe ce state! Victor Marinescu s-a născut pe 9 ianuarie 1944, lângă gara din Bascov, gară care avea peste drum cârciuma lui Lința, la care cârciumă veneau rușii să petreacă în tandem cu ai noștri. Era, totuși, război! Și pentru că era război și rușii erau agresivi, mama aviatorului nostru hotărăște să plece la București, unde și rămâne, de altfel, până în 1990! Tatăl lui Victor Marinescu era bibliotecar la „Mihai Viteazu”, bunicul din partea tatălui – inspector general al învățământului pe toată capitala! Azi, cu peste 15 mii de ore de zbor, aviatorul nostru continuă să uimească! Are la Bascov un mic avion și a construit din banii lui un hangar care adăpostește, pe lângă avion, și un muzeu absolut fascinant, absolut emoționant! Dacă ar fi trăit oriunde în lume, dar nu în România și nu la Bascov, sunt sigur că în jurul personajului nostru înflorea cel mai grozav punct de atracție, și nu doar turistică!
Florian Silişteanu

Citește și Mînzînă taie în carne vie la Centrul Cultural Judeţean /Instituţia condusă de ”duamna” Araxy va fi comasată sau reorganizată

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii