# Mai mulți cetățeni din Smeura ne-au relatat la sediul redacției cum au dat buzna muncitorii de la Prospecțiuni SA pe proprietățile lor.
Firma controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, Prospecțiuni S.A, a ajuns cu explorările geologice de tip seismic în Argeș, mai exact prin comuna Moșoaia. Realizate la comanda Petrom, prospecțiunile au dat naștere la tot soiul de discuții, iar unele voci au spus că, în realitate, obiectivul explorărilor ar fi găsirea de gaze de șist. Deși conducerea Petrom nu a confirmat această variantă, totuși proprietarii de terenuri din comuna Moșoaia sunt nemulțumiți de faptul că lucrătorii de la Prospecțiuni au intrat pe terenurile lor în mod abuziv și s-au apucat de treabă și se tem că se va întâmpla și la Moșoaia, la fel ca la exploatările de la Izvoru, lângă Galați. În cursul săptămânii trecute, câțiva dintre proprietarii în cauză ne-au căutat la redacție, pentru a-și spune oful și a-și face auzite plângerile împotriva intrușilor.
„Nu stau de vorbă cu nimeni. Vin și urmăresc să nu fie cineva pe-acolo…”
Constantin Nistor, unul dintre cetățenii care ne-au vizitat la redacție, ne-a spus că în zona unui izvor din Smeura a găsit și fotografiat un afiș prin care SC Prospecțiuni SA București îi înștiința pe localnici că o echipă a firmei va efectua în zonă prospecțiuni seismice pentru descoperirea de zăcăminte de hidrocarburi pe teritoriul localității lor. „În timpul executării lucrărilor de prospecțiuni sesmice, echipa 12/2013 va lucra cu aparatură specială, cabluri telemetrice, geofoni, care se întind pe aliniamentele stabilite anterior. Cu respect, rugăm să nu distrugeți aparatura și cablurile telemetrice, deoarece pot fi folosite doar în prospecțiuni seismice. Pentru orice fel de problemă vă rugăm să ne contactați pe numerele de telefon (…) sau prin primărie. Vă mulțumim pentru înțelegere.”, erau înștiințați localnicii. Oamenii n-au venit cu mâinile goale la redacția Jurnalului, ci au adus câteva dintre jaloanele pe care muncitorii de la Prospecțiuni SA le „plantaseră” pe terenurile lor, ale moșoienilor, și cu câteva marcaje din nylon albastru, provenind tot de la aceleași surse. Jaloanele aveau înscrise pe ele coduri specifice amplasamentului lor. Practic, la unison, Ion Sandu, Gheorghe Manea, Mariana și Anton Pristavu, Constantin Nistor, George Croitoru și Gheorghe Necula, proprietari de locuințe și terenuri în comuna Moșoaia, au reclamat faptul că, fără a le cere nimeni niciun acord, le-a fost încălcată abuziv proprietatea, iar angajații firmei de prospecțiuni nu doar că nu au discutat în prealabil cu ei, ba, mai mult, chiar își fac treaba cât mai discret și mai pe furiș, pentru a evita întrebările. „Nu stau de vorbă cu nimeni. Ei vin, urmăresc să nu fie cineva pe-acolo…”, spune doamna Pristavu. „Ce fac ei? Vin, plasează o echipă de oameni, vreo 3-4, apoi mașina stă undeva deoparte, să nu atragă atenția. Studiază să vadă dacă e momentul sau nu și își marchează și pe o hartă așa, cam pe unde au ajuns. După care pleacă imediat, chiar în aceeași zi și vin înapoi după o zi – două. După aia, ca să nu atragă atenția, predau harta – sau ce schițe fac ei – la altă mașină, vine altă mașină cu alți oameni. Și îi lasă pe ăia. Eu m-am luat de ăștia, eu sunt convins că ăștia n-or mai veni pe-acolo.”, completează și Constantin Nistor, iar ceilalți confirmă spusele lor. I-am întrebat pe cetățenii revoltați dacă au încercat să stea de vorbă cu muncitorii, iar ei au răspuns că în momentul în care i-au abordat pe angajații companiei, aceștia nu au ripostat în niciun fel, ci s-au retras discret. Totuși, unul dintre proprietari spune că, discutând cu unul dintre muncitori și întrebându-l ce caută prin lucrările lor, acesta i-ar fi spus că e vorba de gaze de șist.
Primarul din Moşoaia, Florea Ene: „I-am îndrumat să stea de vorbă personal, cu fiecare cetățean”
# Au venit la dvs. în comună muncitori de la o firmă de prospecțiuni care efectuează niște explorări după țiței și petrol pe raza localității Moșoaia. Știți ceva despre asta?
– Păi știu, sigur că da. Se discută de vreo lună de zile pe aici, pe la noi, prin localitate. Eu mi-am dat avizul, pentru că noi, ca și administrație publică locală, am avut și discuții la CJ cu reprezentanții Petromului și ai firmei de prospecțiuni. Noi trebuie să ținem cont că localitatea Moșoaia e o zonă petrolieră, cum să le interzic să nu exploreze, să vadă dacă într-adevăr mai există zăcământ de petrol? I-am îndrumat să se ducă la fiecare cetățean în parte pe locul căruia trec aceste fire, să stea de vorbă personal.
# Tocmai asta reclamă oamenii, că nu au stat de vorbă cu ei, nu li s-a cerut acordul…
– Nu, la noi, în Moșoaia, se lucreză de mai bine de o lună de zile. E primul caz… de fapt a mai fost un caz la noi, dar băieții de la prospecțiuni s-au dus și au stat de vorbă cu dumnealor, au făcut înțelegeri, unora dintre ei le-au dat și bani.
# Știți cumva ce sume de bani au primit proprietarii cu care angajații firmei au discutat?
– Nu știu ce sume de bani să vă spun, pentru că a fost de la caz la caz, în funcție de cât afecta la fiecare. Nu știu ce să vă spun și nici nu m-am băgat în discuția dintre proprietari și ei.
# Cei de la Petrom au dat vreo asigurare că activitățile ce se vor desfășura acolo nu vor afecta în niciun fel proprietățile oamenilor?
– Ei au dat asigurări de acest gen, dar eu n-am de unde să știu cât se vor ține de cuvânt. La discuția cu directorul general al firmei ăsteia de prospecțiuni – Mincă sau Mincu – așa mi-a zis, că nu afectează proprietățile oamenilor.
# Dar nu au dat nicio garanție scrisă?
– Nu, nu.
# A făcut vreunul din proprietari vreo reclamație la dvs.?
– Eu, cum v-am spus, la mine au venit unul sau doi și le-am dat numărul de telefon al băiatului care răspunde de contracte și nu au mai venit. Înseamnă că s-au înțeles. Dar știți ce se întâmplă? Pentru cei care chiar nu vor nicidecum, cei de la Prospecțiuni au posibilitate să ocolească terenul respectiv.
Adriana Gândilă
0 Comentarii