Web Analytics

Judecătorii Curții de Apel Pitești intră în grevă și vor judeca doar cauzele urgente

de | 21.01.2020 17:54 | Actualitate

Biroul de Informare și Relații Publice al Curții de Apel Pitești aduce la cunoștința opiniei publice faptul că de miercuri, 22 ianuarie,  judecătorii vor intra în grevă și vor judeca numai cauzele urgente. La fel vor proceda și grefierii, dar și personalul auxiliar. Forma de protest va fi susținută până la respingerea proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu. Mai multe informații, în comunicatul următor:

În data de 21 ianuarie 2020, în temeiul art. 50 alin. 4 și art. 51 lit. d) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii a convocat Adunarea Generală a Judecătorilor Curții de Apel Pitești pentru formularea unui punct de vedere motivat referitor la iminenta abrogare a dispozițiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor. În cadrul Adunării Generale s-a dezbătut efectul proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu asupra independenței justiției potrivit argumentelor Curții Constituționale menționate în Decizia nr. 873 din 25 iunie 2010 publicată de Monitorul Oficial nr. 433 din 28 iunie 2010.

Faţă de iminenta adoptare a proiectului de lege aflat pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, în unanimitate judecătorii prezenţi la Adunarea Generală au propus respingerea acestui act normativ ca urmare a încălcării independenţei justiţiei.
Pentru apărarea acestui principiu fundamental al sistemului judiciar esenţial în funcţionarea statului de drept, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor s-a hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea unei forme de protest, respectiv aceea a suspendării activităţii judiciare a instanţei până la respingerea proiectului de lege, începând cu data de 22 ianuarie 2020. Forma de protest a fost adoptată cu votul unui număr de 32 de voturi şi 2 abţineri.

În perioada protestului, se vor soluţiona cauzele urgente de competenţa secţiei penale şi a secţiilor civile ale Curţii de Apel Piteşti, asigurându-se desfăşurarea a 1/3 din activitatea judiciară a instanţei.

Totodată, începând cu aceeaşi dată, şi personalul auxiliar şi conex va suspenda activitatea judiciară, respectiv participarea la şedinţele de judecată (în aceleaşi condiţii ca şi magistraţii instanţei, respectiv, cu participarea doar la şedinţele de judecată având ca obiect soluţionarea cauzelor urgente de competenţa secţiei penale şi a secţiilor civile ale Curţii de Apel Piteşti), restul lucrărilor urmând a fi efectuate în continuare“, a anunţat Curtea de Apel Piteşti.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Și cu ce credeți că sunteți așa de speciali? Toată chestiunea asta cu pensiile speciale, găselnița tovarășului Iliescu, nu este altceva decât o imensă batjocură la adresa celorlalți pensionari care au contribuit 30,40 de ani sau chiar mai mult la sistemul public de pensii.Nu vi se pare just să obțineți o pensie din sistemul public ca toată lumea după principiul contributivității? Părerea mea