Suntem în Joia Mare, una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, iar creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri pentru a se feri de rău.
Citește și: A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie
În primul rând, în această zi, credincioșii merg să se spovedească și împărtășească. De asemenea, tot în această zi importantă are loc slujba celor 12 Evanghelii. În Joia Mare sunt prăznuite patru lucruri: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtaşaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-L ucidă. Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite in viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă pentru smerenie, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.
În Joia Mare, în mod tradițional, gospodinele încep să pregătească preparatele tradiționale pentru masa de Paște, precum ouăle roșii, cozonacul sau pasca.
În această zi, credincioșii nu au voie să spele haine (indiferent că e vorba de spălat la mână sau la mașina de spălat). De altfel, Miercurea Mare este ultima din această săptămână în care se poate spăla.
Citește și: Minuni ale Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel, săvârşite la paraclisul Universităţii Piteşti
De asemenea, potrivit tradiției, două alimente sunt total interzise, inclusiv pentru persoanele care nu țin post: oțetul și urzicile. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi. În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.
0 Comentarii