Web Analytics

Jenica l-a notificat pe Bărbuceanu să vină la casierie cu 5.522 lei, amenzi neîncasate din mandatul său

de | 23.01.2020 14:01 | Dezvăluiri

# Scandal financiar cu parfum electoral la Ştefăneşti. Actualul edil se războieşte cu fostul # Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Argeș, 53 de persoane fizice și firme au fost sărite de la plata dărilor de Primăria Ștefănești între 2006-2015 # Prejudiciul calculat de Curtea de Conturi e de aproape 400.000 lei
Mai mulți contribuabili norocoși din Ștefănești au fost săriți de la plata datoriilor în perioada 2006-2015, o mare parte dintre sume nemaiputând fi recuperate, fiind prescrise. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi Argeș au fost efectuate mai multe erori în perioada respectivă. În total, este vorba despre aproape 4 miliarde de lei vechi, primăria fiind nevoită să mai recupereze ce s-o putea. Motiv pentru care, la finalul lunii decembrie anul trecut, într-o încercare de a mai reduce pierderile, administrația actuală i-a trimis chiar fostului primar, Mihail Dorin Bărbuceanu, o notificare prin care îi cere să se prezinte la casieria instituției și să vireze suma de 5.522 lei, sumă neîncasată pe vremea mandatelor acestuia din amenzi contravenționale.
Curtea de Conturi Argeș a efectuat în această vară un audit financiar la Primăria Ștefănești. Cu acest prilej a constatat că nu au fost înregistrate în evidența contabilă obligații de plată la bugetul local în sumă totală de 373.758 de lei. Este vorba despre sume aferente unui număr de 53 de contribuabili persoane fizice și două firme pentru care au fost întocmite, în perioada 2014-2015, procese-verbale de declarare a stării de insolvabilitate. Un alt aspect constatat în urma auditului a fost că nu au fost actualizate în termenul legal taxele de autorizare a construcțiilor, fapt ce a condus la neîncasarea la bugetul local a unor venituri care ar fi trebuit să provină din această sursă, în sumă de 2.063 lei. Din documentele puse la dispoziție de funcționarii primăriei a rezultat că în cazul a 10 autorizații de construire eliberate în perioadele anterioare și a căror valabilitate a expirat în anul 2018 nu au fost luate măsuri de recalculare în funcție de valoarea reală a acestora, fapt ce a condus la neîncasarea unor diferențe de taxe de autorizare a construcțiilor în sumă de 1.846 lei. În plus, au fost identificate în evidența fiscală a instituției creanțe bugetare provenind din amenzi pentru care la data respectivului control a expirat termenul până la care organul de executare silită are dreptul la acțiune în vederea încasării acestora. Este vorba despre 15 persoane, suma totală nerecuperată fiind de 5.552 lei şi datând din perioada 2006-2013, nefiind luate măsurile legale de clarificare și încasare în termenul legal de prescripție prevăzut de lege. În acest caz, ordonatorul de credite al UAT Ștefănești a fost somat să urmărească încasarea creanțelor provenite din amenzi contravenționale în sumă de 5.552 lei. Motiv pentru care Curtea de Conturi a dispus ca UAT Ștefănești să ia toate măsurile prevăzute de lege pentru înregistrarea în evidențe a obligațiilor de plată față de buget aferente, în vederea îndeplinirii obligației de urmărire anuală și încasare sau de scădere a creanțelor fiscale la îndeplinirea termenului de prescripție. Într-o tentativă de a mai reduce din pagubă, la finalul lunii decembrie 2019, Primăria Ștefănești i-a trimis fostului primar, Mihail Dorin Bărbuceanu, o notificare prin care îi cere să achite în numerar, la casieria instituției, suma de 5.552 lei, reprezentând prejudiciul cauzat UAT Ștefănești prin neluarea măsurilor legale de clarificare și încasare a amenzilor în termenul legal de prescripție pentru perioada 2006-2013.

Primăriţa Jenica Dumitru: ”În realitate, sumele sunt mult mai mari”

„Curtea mi-a lăsat ca măsură extinderea procedurii de identificare a sumelor din perioada administrației precedente, dar și recuperarea prejudiciului. Procedura este complexă și de lungă durată. Suma cerută prin notificare face parte dintr-un eșantion, pentru că, în realitate, sumele sunt mult mai mari”, ne-a declarat primărița Jenica Dumitru.

Ex-primarul Bărbuceanu: „O încercare a doamnei primar de a băga băţul prin gard. Se apropie campania electorală….”

„În perioada 2007-2013, Curtea de Conturi a constatat că în cazul a 15 persoane nu au fost urmărite amenzile și încasate. În total, 5.000 și ceva lei. Curtea nu acuză pe nimeni, că nu a stat să facă analiză dacă primarul a făcut ce trebuie, dacă a dat dispoziție contabilului-șef sau inspectorului de urmărire să facă ce trebuie și așa mai departe. Amenzile, de regulă, nu trebuie să le lași să ajungă să se prescrie, se fac demersurile legale. Sunt vreo șapte sau opt puncte pe decizia Curții de Conturi, dar asta era privitoare la mandatele mele. Doamna primar mi-a trimis mie să plătesc eu. Eu i-am făcut înapoi hârtie și i-am cerut, în primul rând, să îmi spună și mie cum a constatat că eu sunt cel vinovat în toată problema asta. Pentru că trebuie făcută o analiză să vadă cine nu a îndeplinit prevederile legale. Am cerut dovada pentru care consideră că acele debite ar trebui să le plătesc eu. Nu primarul trebuia să răspundă de niște amenzi, dacă se prescriu. I-am mai cerut să îmi spună, pentru că a semnat doamna primar și trei hieroglife în dreptul departamentului juridic, potrivit noului Cod administrativ privind asumarea răspunderii, care sunt cei trei juriști care au semnat. Acum aștept răspunsul. Apoi vă spun ce voi face în continuare. E o încercare a doamnei primar de a băga bățul prin gard, problema e că se apropie campania electorală, este logic”, a replicat fostul primar Dorin Bărbuceanu.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii