Web Analytics

Jazz inspirat din „Experimentul Piteşti – reeducarea prin tortură”

de | 10.09.2018 13:46 | Actualitate

„The Spirit of Pitești” – Recital extraordinar de jazz susținut de trupa „Trespass trio” din Suedia, adus pe scena Filarmonicii în colaborare cu Fundația „Memoria”, filiala Argeș, cu prilejul Simpozionului internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură” organizat de dl. prof.univ.dr.ing. Ilie Popa.

THE SPIRIT OF PITEȘTI este titlul ultimului album (2017) al trupei de jazz TRESPASS TRIO din Suedia. Un album inspirat de experimentul demonic „reeducarea prin tortură” de la fosta Închisoare Pitești din anii 1949-1951. Este prima creație muzicală, după câte cunosc, închinată suferinței și dramelor celor cuprinși în acel experiment. Compozitorul și saxofonistul Martin Kuchen a fost impresionat de lectura cărții lui Dumitru Bacu, „Pitești – Centru de reeducare studențească” (Madrid, 1963), tradusă în engleză sub titlul „The Anti-Humans student re-educations in Romanian prisons” (Colorado, 1971) și din care citează pe coperta interioară a albumului.

Evenimentul, organizat pe 28 septembrie pe scena Filarmonicii din Pitești face parte dintr-un mini-turneu naţional ce include și Municipiul București – Ateneul Român (30 august) și Sighet (1 octombrie).

Trespass Trio anunță însă concerte și la Teatrul Apollo București (26 septembrie), Centrul Cultural Mioveni (29 septembrie) precum și la Sinagoga Sion din Oradea (2 octombrie), evenimente organizate distinct de celelalte.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii