Web Analytics

Italienii de la COMDATA, obligaţi de instanţă să-l reangajeze pe liderul de sindicat concediat abuziv

de | 14.06.2018 11:03 | Actualitate

7 pielmusTiberiu Pielmuș, fostul salariat şi lider de sindicat căruia COMDATA Service (punctul de lucru – Piteşti) i-a desfăcut contractul de muncă din motive disciplinare atunci când a devenit incomod, a câștigat, la Tribunalul Argeș (instanța de fond),  prima bătălie cu angajatorul pe care l-a reclamat că l-a concediat abuziv. Instanţa a obligat compania să-l reangajeze pe postul deţinut anterior desfacerii contractului de muncă și să-i plătească salariile ce i s-ar fi cuvenit pentru perioada în care bărbatul a rămas fără serviciu. Împotriva soluției Tribunalului Argeș au declarat apel atât angajatorul, care contestă decizia, cât și liderul de sindicat, care cere și daune morale pentru lunile în care a trebuit să se descurce fără salariu.  Interesant este că firma i-a propus fostului angajat să-l plătească fără ca acesta să vină la serviciu până la finalizarea apelului. Tiberiu Pielmuș nu este însă singurul fost angajat pe care italienii de la COMDATA sunt obligaţi să-l reangajeze potrivit deciziilor instanţelor de fond.

Mai exact, Tribunalul Argeș a anulat în parte decizia COMDATA Service de concediere disciplinară a lui Tiberiu Pielmuş şi a înlocuit-o cu o măsură disciplinară de reducere a salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni, dispunând  reintegrarea fostului angajat, cu  plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, de la momentul concedierii până la reangajare. Instanţa a respins însă cererea privind acordarea daunelor morale.

„Dreptul la demnitate în România se pare că nu valorează mare lucru”

Decizia instanţei este executorie, chiar dacă soluția nu este definitivă, așa că firma a fost nevoită să-l reîncadreze pe fostul angajat.
„Mi-au reactivat contractul cu data de 6 iunie 2018, cu o propunere din partea lor care oarecum m-a surprins! Să aleg între a mă prezenta la locul de muncă sau să stau acasă şi să-mi plătească salariul lună de lună până la finalizarea apelului! E clar că nu vor să mă vadă printre oameni! Am ales, în mod logic, varianta cu statul acasă”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Tiberiu Pielmuș.
„Sentința conţine însă o serie de contradicții. Deşi constată caracterul neîntemeiat al concedierii liderului sindical, este refuzată compensaţia prejudiciului moral înregistrat, a faptului că demnitatea unui om a fost călcată în picioare. Blocarea unicei surse financiare de susţinere a traiului zilnic, blocarea plății datoriilor la bănci în condițiile pericolului executării silite, generarea incapacității de a susţine întreținerea mamei sale bolnave, eliminarea acestuia din organizație se pare că nu au însemnat mare lucru. Din păcate, dreptul la demnitate în România se pare că nu valorează mare lucru”, explică avocatul Liviu Stancu, apărătorul lui Tiberiu Pielmuș.

„Nu sunt eu singurul proces în care cei de la Comdata au pierdut”

Atât firma COMDATA Service SRL, cât și Tiberiu Pielmuș au atacat decizia instanței de fond. „Nu sunt eu singurul proces în care cei de la Comdata au pierdut. Au mai dat un om afară și au pierdut, iar acum trebuie să-i plătească și drepturile din urmă. Persoana respectivă n-a avut curajul să ceară și daune morale. Eu am cerut și daune, dar nu le-am primit. Sper ca la apel să mi se acorde și daune morale. Deja eu sunt hărțuit de bancă, am un credit pentru care de cinci luni de zile nu mai pot să plătesc ratele, pentru că eu, din 3 iulie 2017, de când mi-au desfăcut contractul, și până în decembrie anul trecut, am epuizat toate economiile mele, nu mai am nicio sursă de venit. Deja am primit notificări de executare silită. Mă simt hărțuit, mă simt hăituit din toate părțile… Nu-i las și sunt hotărât să merg, eventual, și până la CEDO”.

„Daune morale, între noi fie vorba, vor toți”

Avocatul COMDATA Service spune că fostul angajat Tiberiu Pielmuş, viitor reangajat, n-ar avea de ce să ceară daune morale.
„Instanța i-a acordat daune materiale. Daune morale, între noi fie vorba, vor toți”, a declarat Cătălin Niță, avocatul COMDATA Service. În ciuda deciziei instanței care-l obligă pe angajator să-l reîncadreze pe fostul lider de sindicat, avocatul  COMDATA Service spune că în acest caz n-ar fi fost, totuşi, vorba de o concediere abuzivă.
„El a fost acţionat disciplinar pentru patru puncte. Instanţa a constatat că două dintre fapte se confirmă, iar pentru alte două instanţa a ajuns la concluzia că faptele nu se confirmă. Noi am făcut apel, pentru că am considerat că chiar şi pentru acele fapte pe care le-a reţinut instanța (două absențe nemotivate și perturbarea activității pentru aproape o zi întreagă) era justificată sancțiunea disciplinară a concedierii. Să vă explic de ce…Dacă pentru trei absențe un salariat poate fi concediat, în cazul dumnealui, pentru două absențe, dar adăugându-se și perturbarea activității pentru o zi întreagă, pentru aceste două fapte comise în calitate de salariat, se putea dispune  concedierea”, este de părere Cătălin Niță, avocatul COMDATA Service, pe care-l contrazice soluţia instanţei.

Cazul Pielmuş nu este unul izolat

Avocatul COMDATA recunoaște că liderul de sindicat concediat în vara anului trecut nu este singurul fost angajat pe care compania e obligată să-l reangajeze.
„A mai fost un angajat concediat la Craiova. El a câștigat pe fond, dar n-are nicio șansă la apel…”, crede Cătălin Niță, avocatul COMDATA Service.

Tensiunile de la punctul de lucru Piteşti al COMDATA Service

COMDATA Service SRL este o firmă cu asociaţi italieni care prestează servicii pentru Telecom Italia. Activitatea se desfăşoară în mai multe centre din România – Craiova, Pitești, Constanța, Brăila, Galați, București și Buzău – prin intermediul a două departamente, respectiv un call center şi un departament back office, unde muncesc circa 4000 de oameni.
Pe fondul nemulțumirilor salariaților de la Piteşti la adresa conducerii centrului, Tiberiu Pielmulş a iniţiat, împreună cu mai mulţi susținători ai ideii, înființarea unui sindicat care să vegheze în primul rând la buna desfășurare a activității și la respectarea drepturilor angajaților la locul de muncă. Reclamând salariile mici, sâmbetele lucrate și plătite la niveluri derizorii, condițiile de muncă proaste, modul în care se alocă pauzele (aspecte pe care angajatorul le infirmă), oamenii au aderat la sindicat, care a ajuns să numere 285 de membri.
„Pe 10 mai a luat ființă Sindicatul COMDATA Service SRL. A fost momentul în care au început obstrucţionările din partea conducerii privind activitatea sindicală, hărțuirea, amenințarea cu desfacerea CIM, reducerea orelor suplimentare de muncă ale celor înscriși în sindicat sau care se vor înscrie”, explică Tiberiu Pielmuş.
Iar tensiunile la care face referire fostul lider de sindicat au culminat cu măsura disciplinară a desfacerii contractului individual de muncă, ceea ce l-a făcut pe Tiberiu Pielmuş să-l acţioneze pe angajator în instanţă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Sclavagism cu acte in regula, intr-o tara bananiera…
    In plin centrul Pitestiului, o firma italiana calca in picioare dreptul muncii si drepturile omului.
    La acesti stapani de sclavi, nu numai ca se lucreaza toate sambetele, dar si de Pasti si de Craciun! Pentru ei, sarbatorile legale din Romania sunt hartie igienica.

Ultimele articole