Web Analytics

Istoricul cimitirului militar din Piteşti

de | 31.01.2019 13:54 | Cultură

Cea mai mare parte a Cimitirul militar din Pitești este dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Situat în apropierea Stadionului Nicolae Dobrin, Cimitirul de onoare a fost amenajat la solicitarea prefectului de Argeș, cu sprijinul financiar al populației, pe locul vechiului cimitir unde erau înhumați eroii căzuți în război. Inaugurat în anul 1920, reamenajat în 1938 și 1972, cimitirul este consacrat eroilor neamului morți pentru patrie în 1916-1919. De menționat că cimitirul a fost reconstruit de Societatea Cultul Eroilor Filiala București cu sprijinul autorității militare și locale în anul 1938.

1077 de eroi români căzuți în Primul Război Mondial sunt înhumați la Pitești

Cimitirul de onoare din Pitești, amenajat pe terasa superioară a municipiului, are o formă rectangulară. În cimitirul de circa 11.000 mp sunt 230 de cruci/morminte pentru români și 259 pentru străini. Numărul morților este de 1688, 1077 români, 609 germani și austrieci (origini croate și sârbe) și 2 francezi. Intrarea se face pe o alee centrală, din care pleacă două alei perpendiculare pe aceasta. Este înconjurat de un zid de piatră ce delimitează Cimitirul de onoare de alte două cimitire: Cimitirul ”Sfântul Gheorghe” și Cimitirul veteranilor de război. În capătul aleii principale este un obiectiv comemorativ cu un soclu masiv de circa 2,50 metri înălțime, pe care este fixată o cruce monumentală din blocuri de calcar de Albești, cu o înălțime de circa 4,50 metri. Crucea are un medalion central rotund pe care sunt inscripționate inițialele: I(isus) N(azarineanul) R(egele) I(udeilor). De o parte și de alta a crucii sunt sculptate frunze de laur înfășurate într-o panglică. Sub cruce, pe soclul masiv de calcar, pe o placă de marmură albă, este scris textul: ”Glorie eroilor români căzuți la datorie pentru independența patriei”. Sub placă, într-o nișă, apare textul: ”Închinare ostașilor țării căzuți pentru întregirea neamului”.

A fost reamenajat de Societatea Cultul Eroilor, Comitetul Central București

În capătul primei alei secundare, spre Cimitirul ”Sfântul Gheorghe”, este ridicată o cruce dedicată eroilor din Primul Război Mondial. Ridicat pe un soclu masiv de piatră și beton, monumentul are circa 5 metri înălțime. Pe soclul de piatră este o placă de marmură cu o inscripție ”Eroilor neamului morți pentru patrie în 1916-1918 și îngropați aci. Amintire eternă și veșnică recunoștință”. Pe crucea sculptată pe margini cu frunze de laur, pe o placă este trecut numele comanditarului și anul: ”Societatea Mărăști a demobilizaților din Pitești; 1930”. Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Șulcă din Pitești, așa cum este scris și pe una din pietrele ce alcătuiesc soclul monumentului. În 1938, cimitirul a fost reamenajat, așa cum este consemnat și pe o placă de marmură fixată pe zidul împrejmuitor de la intrare: ”Reconstruit de Societatea «Cultul eroilor», Comitetul Central București, cu sprijinul autorităților militare și civile locale, 1938”. În zona din cimitir dedicată eroilor români se mai remarcă o cruce/obelisc dedicată căpitanului Emil Cornescu, comandant al Regimentului 6 Artilerie Pitești, căzut în luptele din Moravia, în 4 mai 1945.

Personalități contemporane înhumate în „Parcela militară”

Parcela militară din Cimitirul Municipal ”Sfântul Gheorghe” Pitești a fost dată în folosință în anul 1991. Parcela militară este amplasată pe un teren din vecinătatea Cimitirului Eroilor și a fost concesionată de Primăria Municipiului Pitești prin Hotărârea Consiliului Local Nr. 323 din 16.10.1991. În prezent administrarea cimitirului este asigurată de către Asociația Județeană Argeș a ANVR și cu sprijinul comandanților structurilor militare din Garnizoana Pitești. Printre personalitățile locale înhumate în ”Parcela militară” îl găsim pe marele fotbalist Nicolae Dobrin, cel care în anii 1966, 1967 și 1971 a fost desemnat oficial cel mai bun fotbalist al țării. Dobrin a fost numit de admiratorii săi ”Prințul din Trivale”. De asemenea, aici este înhumat generalul Dumitru Florea, cel care în perioada 2005-2009 a fost președintele Organizației Județeane Argeș „Basarab I” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și care a coordonat lucrările de construcție a capelei mortuare. Tot aici este înmormântat colonelul Marius Balaban, cel care a fost ofițer activ al armatei române în perioada 1941-1959 și care a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial. După terminarea războiului, acesta și-a urmat cariera militară îndeplinind funcțiile de comandant de regiment, șef de artilerie și locțiitor al comandantului diviziei din Moldova. După ieșirea la pensie, a activat în cadrul Asociației Veteranilor de Război, o perioadă fiind și președintele acesteia. Mai trebuie spus că, pe 31.12.2014, clopotele Bisericii Mavrodolu din Piteşti au plâns pentru că au dus la Bunul Dumnezeu pe cel care a fost generalul de brigadă Marius Balaban, un om deosebit, care şi-a indentificat viaţa cu cariera militară. A fost fiul cel mare al celui care a fost colonel Ionel Balaban veteran de război și fost comandant al unui regiment de artilerie. Generalul Balaban, se află, de asemenea, înmormântat în ”Parcela militară”. Tot aici îi mai găsim înhumați pe colonelul Ion Popescu, decedat la 19 aprilie 2015, fost membru al Asociației Județene Argeș „Basarab I” a CMRR, și pe colonelul Vasile Giura, membru al Asociației Județene Argeș „Basarab I” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere.

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii