Web Analytics
scris joi, 10.10.2024

Istoria primarilor de Piteşti (6)

La 23 februarie 1992, Tudor Pendiuc câștigă primul mandat de primar al Piteștiului. Avea 37 de ani și jumătate. Era de profesie informatician, fusese viceprimar și subprefect al județului Argeș. Cunoștea problemele orașului, altele au apărut în cascadă. Nu vom prezenta aici realizările/faptele sale.

Istoria primarilor de Piteşti (6)

Le puteți găsi în cărți de istorie, precum „Pitești. 20 de ani de istorie (1989-2009)”, de Cornel Carp și Tudor Pendiuc (din 2009), „Un altfel de majorat” (2010), „O carte de suflet pentru Tudor Pendiuc. 20 de ani primar, 20 de ani împreună cu piteștenii” (2012), „Pitești 630. Memento”, de Petre Popa (2018).
În 2004 a fost chestionat de către „Curierul zilei”: „Ce ați simțit când ați ieșit prima dată primar?” Și a răspuns: „O mare bucurie, dar o bucurie de scurtă durată, pentru că a fost repede estompată de responsabilitatea care mă apăsa. M-am gândit că atâția oameni mi-au acordat încrederea, și-au pus speranța în mine și eu nu trebuia să le înșel așteptările. De fapt, trebuie să vă spun că aceasta este una dintre obsesiile mele, aceea de a nu-i dezamăgi pe cei care cred în mine”.
La alegerile din 1996, în turul al doilea, îl are contracandidat pe Simion Preoteasa, de la PNȚCD, după care va câștiga, din primul tur, alegerile din 2000, 2004, 2008, 2012. În anul 2000 părăsește P.D.-F.S.N. (oricum, nu se înțelesese niciodată cu președintele organizației județene, Ion Cîrstoiu), trecând la P.D.S.R. (cum o făcuseră, de mai mulți ani, mulți colegi), fiind ales președinte executiv al organizației județene. În toți acești ani, ca primar de municipiu reședință de județ, ținând cont de realizările politice, își va proclama independența față de Consiliul Județean Argeș, indiferent de cine a fost președintele acestuia (se spunea că există o „luptă între cele două Palate”).

Citește și Şi „Iris”, şi „Cargo” au plagiat şlagăre străine

Există, de fapt, trei „Tudor Pendiuc”. Unul, primul, a fost cel al afirmării poziției, al doilea a fost cel al consolidării pozițiilor deținute și un al treilea, după alegerile din 2012, când a căpătat convingerea că este un primar providențial, ce nu poate fi învins de nimeni și de nimic. Până în zorii zilei de 7 noiembrie 2014, când este arestat preventiv, pentru 30 de zile, fiind acuzat de fapte penale (afacerea „Publitrans”). La 19 noiembrie 2014 primește arest la domiciliu, după care, la 12 decembrie 2014 este reîncarcerat.
La 24 noiembrie 2014, prin votul Consiliului Local Pitești, viceprimarul Cornel-Constantin Ionică (acesta deținea funcția din 2000) este numit viceprimar cu atribuții de primar, fiind și ordonator principal de credite. Primăria trebuia să funcționeze.
Pe 14 august 2015, Tudor Pendiuc a fost eliberat din arestul preventiv, sub măsura controlului judiciar, iar o lună mai târziu şi-a reluat activitatea de primar. Dar nu la Primăria Pitești, ci într-un birou de la Casa Cărții, neavând dreptul de a intra în contact cu anumite persoane din primărie. Ordonator principal de credite a rămas viceprimarul Cornel Ionică (foto). Practic, aproape un an, Piteștiul a avut, simultan, doi primari!

La 18 mai 2016 au loc alegeri pentru funcția de primar. Susținut de PSD, Cornel-Constantin Ionică este ales primar al Piteștiului, cu 300 și ceva de voturi mai mult decât principalul contracandidat, Tudor Pendiuc. S-a crezut, pentru o noapte, că Tudor Pendiuc a câștigat (a și sărbătorit, cu viceprimarul Laurențiu Zidaru, la Casa Cărții). Numărătoarea paralelă a voturilor nu a ținut cont de verdictul dat de biroul electoral municipal. Tudor Pendiuc a contestat alegerile în instanță, dar în zadar.
Deja antrenat în funcții administrative, om de teren, căruia nu i-au plăcut festivismele, noul primar, ales legitim de populație, are planuri mari, dar este sabotat de către multe persoane. La 19 martie 2019, Ionică este demis din funcția de primar de către prefectul Emilian Dragnea, în urma unei decizii a A.N.I. Imediat, Consiliul Local Pitești îl alege viceprimar cu atribuții de primar pe Sorin Apostoliceanu (PSD). Acesta începe în forță, dar rămâne pe funcție foarte puțin, la 5 aprilie 2019 Cornel Ionică revine primar, în urma câștigării procesului cu ANI.
La 28 septembrie 2020 au loc alegeri pentru funcția de primar. Ionică nu mai candidează. Câștigă detașat Cristian Gentea (P.S.D.), care-l învinge pe viceprimarul Sorin Apostoliceanu (trecut, între timp, la P.N.L.). Din toamna anului 2020 începe epoca Gentea, acesta fiind reales și la 9 iunie 2024, după un mandat de mare succes.

Citește și Istoria primarilor de Piteşti (5)

Citește și Istoria primarilor de Piteşti (4)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...