Web Analytics

Iritaţi de atitudinea premierului Tudose, sindicaliştii de la Dacia pregătesc noi proteste antiguvernamentale

de | 16.11.2017 11:41 | Economie

12 02Premierul Mihai Tudose a atacat voalat compania Dacia, miercuri, 8 noiembrie, în cadrul ședinței de Guvern, spunând că sindicaliștii care au protestat cu o zi înainte la Mioveni cer autostrăzi, în timp ce firma la care lucrează externalizează profitul. „Am apreciat, cu ghilimelele de rigoare, un protest al unor români susținuți de conducere, care doreau autostrăzi, compania externalizând profitul – superb. Nu mai merge”, a declarat premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței de guvern. Ce a uitat premierul când a atacat Dacia este că uzina de la Mioveni asigură în mod direct și indirect aproape 200.000 de locuri de muncă la nivel național, contribuția sa la PIB-ul României a fost de 3% în 2016 iar în prezent 93% din producția sa merge la export contribuind semnificativ la exportul național.

Protest de amploare la Mioveni

Reamintim că peste 10.000 de angajați ai uzinei Dacia, dar și ai altor companii din industria auto au protestat marți, 7 noiembrie, la Mioveni. „Jos hoții! Guvernul PSD & ALDE ne fură banii!”, „Revoluția fiscală ne lasă cu punga goală!” și „PSD, ciumă roșie!” sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele purtate de protestatari.

Grup Renault: „Acțiunea din 7 noiembrie a fost o inițiativă exclusiv a SAD”

Grupul Renault România a precizat, miercuri seară, că protestul din ziua precedentă de la Mioveni a fost inițiat exclusiv de Sindicatul Automobile Dacia (SAD), conducerea companiei nefiind implicată. Reacția a venit după ce premierul Tudose a insinuat că angajații ar fi fost scoși în stradă de angajator. „Nu comentăm deciziile politice ale autorităților. Acțiunea din 7 noiembrie a fost o inițiativă exclusiv a SAD (Sindicatul Automobile Dacia), persoană juridică independentă. Compania a fost doar informată de către SAD referitor la acest demers, potrivit prevederilor CCM. Ne vom organiza activitatea astfel încât să putem produce vehiculele comandate de clienții noștri”, au precizat reprezentanți ai Grupului Renault România.

Nicolae Pavelescu, lider SAD: „Avem un Guvern comparabil cu al lui Ceauşescu!”

12 pavelescuLiderul de sindicat din cadrul Dacia Mioveni, Nicolae Pavelescu, a declarat la finalul manifestaţiei că protestele nu se încheie și că acțiuni similare vor urma în cazul în care Guvernul nu renunţă la intenția de a trece contribuțiile sociale de la angajator la angajat. „Ne-am săturat de acest guvern. Nu am crezut că în România anului 2017 voi spune că avem un Guvern comparabil cu al lui Ceaușescu, din care făceau parte oameni precum Dăscălescu”, a spus Pavelescu. De asemenea, protestatarii au reclamat și întârzierile în cazul autostrăzii Sibiu-Pitești și cer și un contract colectiv la nivel de ramură industrială. „În ceea ce privește angajatorul nostru, nu are niciun merit, nicio vină pentru acțiunea noastră. Noi suntem cetățeni ai României, stat membru în Uniunea Europeană, și ne vom cere drepturile în stradă ori de câte ori e nevoie”, a răspuns Pavelescu acuzelor voalate ale premierului privind implicarea administrației Dacia în acțiunea de protest. Liderul sindical le-a mai transmis guvernanților de la București că dacă nu îi vor asculta pe angajații de la Dacia, aceștia vor recurge la greva generală.

Ion Iordache, vicelider SAD:  „Primul ministru nu ştie ce vorbeşte!”

12 iordacheUn punct de vedere tranșant legat de declarația premierului României a avut și viceliderul SAD, Ion Iordache: „Primul ministru nu știe ce vorbește, nu cunoaște trecutul nostru, dar, dacă vrea, îi stăm la dispoziție și-l ajutăm să-l afle, îl învățăm să cunoască istoria noastră de după 1990 ca să știe și domnia sa cum am muncit noi ca să aducem o multinațională de anvergura Renault să lucreze și pentru oamenii din România. Nu știu totuși dacă mai avem timp să-i oferim acest ajutor pentru că avem convingerea că foarte curând va avea suficient timp pentru a-și dezvolta plenar abilitățile pentru baschet că am înțeles că ar cunoaște acest sport. Sperăm să se întâmple acest lucru cât mai repede. Suntem în continuare uimiți (eu nu, eu nu mai sunt uimit de nimic) cum de un partid de anvergura PSD acceptă în conducerea sa indivizi care să îl susțină până în pânzele albe pe Liviu Dragnea. Sperăm ca partidul să se dezică de așa ceva în curând. Altfel, așteptăm și lucrăm pentru a dezvolta în continuare un protest împotriva unui guvern care nu a ținut cont nu doar de noi, angajații din sistemul economic privat, ci și de instituții consultative independente politic ale statului, instituții în care activează specialiști, oameni bine pregătiți, și care nu au nicio legătură cu nicio culoare politică, împotriva unui guvern care nu ține cont de nimeni și de nimic. Vom reuși, veți vedea!”

Ion Georgescu, primar Mioveni: „S-a depăşit momentul!”

12 georgescu„S-a depășit momentul! Eu unul n-am primit nici în calitate de primar, nici de membru al PSD nici laude, nici reproșuri, nici felicitări de la conducerea Dacia legat de această declarație a primului ministru. Relația mea ca primar cu conducerea administrativă a uzinei este una normală și vreau să știți că niciodată indiferent de context între mine și administrația Dacia sau între Primăria Mioveni și administrația Dacia nu a existat vreun semn de întrebare. Deci, s-a depășit momentul totul a revenit la normalitate și asta e cel mai important”, a declarat pentru Jurnalul de Argeș, Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii