Web Analytics

ÎPS Calinic a fost cu Moaștele Sfintei Filoteia la București

de | 27.10.2019 01:10 | Actualitate

ÎPS Calinic a fost cu Moaștele Sfintei Filoteia la București, sâmbătă, la cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prilej care a reunit sute de pelerini veniți din întreaga țară pe Colina Patriarhiei. Credincioșii prezenți au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală de Î.P.S. Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Credincioșii și pelerinii care i-au adus cinstire Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-au împărtășit și de binecuvântarea Sfântului Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail și Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, ale căror sfinte moaște s-au aflat la Patriarhie spre închinare, în baldachinul frumos împodobit de lângă Catedrala Patriarhală.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, a vorbit despre vocația sfințeniei și a evidențiat rolul pe care îl au sfinții în istoria mântuirii noastre: „Românii au avut dintotdeauna o vocație specială. Pe lângă vocația culturii, vocația artistică și cea tehnică, au avut vocația sfințeniei (…)”.

Foto: Momentul „îmbarcării” moaștelor de la Curtea de Argeș

Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului spune despre Sfânta Filofteia că este un magnet duhovnicesc pentru tineri şi copii.

„Este o avalanşă de tineret extraordinară la moaştele sfintei. Prezenţa lor activă, dinamică, duhovnicească este impresionantă de-a dreptul”, mărturiseşte ierarhul într-un interviu Radio Trinitas citat de basilica.ro.

„Se simte o forţă extraordinară pentru că pruncuţii aceştia, care trag ca magnetul la Sfânta Filofteia, vin fără rezerve. Într-adevăr sfânta are un magnet duhovnicesc”.

Este aducătoare de mare speranţă
Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat naturaleţea cu care credincioşii se comportă în prezenţa Sfintei Filofteia.

Mai ales formula de adresare pe care cei din zonă o utilizează arată familiaritatea faţă de sfânta originară din apropiere de Veliko Târnovo, dar adoptată de poporul român.

„Cu o dezinvoltură absolut naturală şi cu mare iubire argeşenii, muscelenii şi cei apropiaţi îi spun Sfântuliţa,”, precizează ierarhul care evidenţiază siguranţa pe care le-o oferă muceniţa prin minunile săvârşite de-a lungul timpului.

„I-am auzit mereu spunând că Sfânta Filofteia îi apără. Când este secetă, spun că nu-i nicio problemă pentru că ea aduce ploaie, când e ploaie prea multă spun lasă că are grijă Sfântuliţa, nu o să mai fie nici ploaie peste măsură. Sfântuliţa veghează, nu ne-a părăsit niciodată”.

Crosul tinerilor şi Sfânta Filofteia
Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi despre rolul sfintei în prezenţa numeroasă la Crosul „Campionii Bucuriei” organizat de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi a spus că ea a „adus un entuziasm extraordinar”.

„Sfânta Filofteia parcă simt că se prelungeşte în fiecare femeie şi prunc, mai ales de vârsta ei. Este o legătură tainică nedeclarată, dar prezentă şi grăitoare printr-o siguranţă absolută în Dumnezeu”.

Ocrotirea pe care a simţit-o din partea Sfântuliţei, de peste 30 de ani, l-a determinat pe Arhiepiscopul Calinic să îi dedice un loc de rugăciune.

„Am vorbit cu Regele Mihai I pentru o necropolă regală şi am spus să o facem cu hramul Sfintei Filofteia. Iată avem un altar pentru Sfânta Filofteia. Nu se putea ca unde stă sfânta de atâtea sute de ani să nu aibă un altar (închinat ei n.r.)”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa”, citat de basilica.ro.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii