Web Analytics

Ionuţ Badea, antrenor principal FC Argeş, despre şomajul tehnic: „Suntem şi noi, la FC Argeş, în situaţia aceasta de a primi indemnizaţie socială”

de | 30.04.2020 13:16 | Sport

# Cum vă petreceți timpul în această perioadă afectată de pandemie?
– În mare parte cu familia, iar partea profesională are și ea locul ei în activitatea mea, pentru că avem program în fiecare zi. Din trei în trei zile schimbăm programul de pregătire a jucătorilor pentru a atinge obiectivele fizice stabilite, pentru că restul, legat de tactică, de tehnică, de contacte, nu le putem atinge. Criză de spațiu și de timp… Nu pot să spun că este o perioadă confortabilă, dar asta este starea de fapt și trebuie să o acceptăm ca atare și să încercăm să eliminăm cât mai multe riscuri.
# Ce noutăți aveți de la Federația Română de Fotbal în legătură cu campionatul actual? Ce se va întâmpla?
– Există un grup de lucru în care se discută despre datele de începere a campionatului, dar totul depinde de ieșirea din starea de urgență. Dacă în 14-15 mai ieșim din starea de urgență și ne putem antrena normal, atunci o să avem parte de trei săptămâni, de patru săptămâni, deocamdată sunt doar variante, de pregătire cu echipa și abia apoi să se reia campionatul, cu toate etapele rămase de disputat, poate într-un format de play-off și play-out cu primele opt echipe și următoarele opt.

„Este o întrerupere în timpul sezonului și nimeni

nu vrea să piardă din ceea ce acumulase până atunci”
# Toți fotbaliștii de la FC Argeș respectă programul de pregătire de acasă?
– Respectă, pentru că și ei sunt doritori să se întoarcă la lucru. Este o situație pe care nu a plănuit-o nimeni și ne-a lovit așa, independent de voința noastră, și toți sunt nerăbdători să revină pe teren. Nu este ca o vacanță, să zici că s-a terminat un campionat sau un sezon sau o jumătate de sezon și vine o vacanță și apoi să reîncepem. Nu. Este, practic, o întrerupere în timpul sezonului și nimeni nu vrea să piardă din ceea ce acumulase până atunci.
# Concret ce ar însemna pe fiecare zi programul fizic al jucătorilor?
– În maximum două ore ar trebui să se termine cu încălzirea și stretching-ul aferent descărcării coloanei sau mușchilor folosiți. Asta înseamnă că întotdeauna se începe cu un program de prevenție, care implică tot organismul, apoi abdomen, mușchi antagoni și antagoniști, după care se trece la încălzire, alergare în diferite moduri, pentru că avem situații de capacitate, de alergare accelerată, de sprinturi, efort intermitent, sprinturi cu frână, schimbare de direcție și toate aceste obiective fizice le programăm în toată săptămâna în mod egal.

„Avem o protecție în perioada de tampon asigurată prin plata salariilor la zi, însă nu știm ce se va întâmpla în continuare”

# Am înțeles că unii dintre jucători și unii dintre angajații clubului au intrat în șomaj tehnic. Cum au reacționat la această decizie a clubului?
– Aș prefera să vorbesc doar despre partea sportivă. Ce să spun? Este o stare de fapt. Guvernul a înaintat o ordonanță de urgență prin care oferă o plată de 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor și nu obligă cluburile la o altă plată, ci doar oferă posibilitatea cluburilor de a suplimenta această sumă din bugetul fiecărei echipe cu cât dorește fiecare. Este un ajutor și, în același timp, nu neapărat un ajutor. Majoritatea cluburilor au preferat să rămână cu această plată unică. În cazul nostru este o situație clar transparentă și faptul că am avut situația financiară la zi a salariilor este un mare avantaj. În această perioadă, când toată lumea scade nivelul cheltuielilor, neavând poate copii la școală, neavând activități și neavând rate bancare sau având o amânare de la aceste bănci la plata ratelor, cheltuielile au scăzut considerabil pentru fiecare dintre capii de familie. Sunt situații, cel puțin pentru noi, în care avem o protecție în perioada de tampon asigurată prin plata acestor salarii la zi, însă nu știm ce se va întâmpla în continuare.

„În condițiile unei stări de urgență prelungite din nou, ne apropiem de dezastru”

# Deci, cluburile pot să suplimenteze acest venit de la stat. La FC Argeș ce se întâmplă în acest sens?
– Clubul a emis un comunicat oficial în care s-a stabilit acest șomaj tehnic de plată a 75% din salariul mediu brut pe economie, la fel cum au făcut și Rapid și alte cluburi din Liga a II-a. Deci, suntem în situația aceasta de a primi indemnizație socială.
# La modul general, cum vedeți viitorul apropiat din punct de vedere fotbalistic în România?
– În condițiile unei stări de urgență prelungită din nou, nu va fi deloc bine. Nu vorbim despre o situație neconfortabilă sau deloc confortabilă, va fi aproape de dezastru. Și mă refer aici la economie, pentru că, practic, depindem toți de economia țării. Or, dacă oamenii nu se întorc la lucru și nu se mișcă din nou economia, o să moară tot. Fiecare companie este legată în serie de o alta, ș.a.m.d. Fiecare depinde de fiecare și, dacă undeva șirul acesta se întrerupe devine aproape falimentat totul. Dacă nu se vor relua viața socială și cea economică după al doilea termen al stării de urgență, nu văd deloc cu ochi buni ce se va întâmpla.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii