Web Analytics
scris joi, 19.09.2013

Ioniţescu este ţinta în „Dosarul balastierelor”

# Documente cu numele șefului Poliției argeșene au fost descoperite la percheziția din casa finului său, fostul subinspector Laurențiu Bălan, unul dintre patronii firmei TGM suspectată de o evaziune de 2.500.000 lei # Operațiunea derulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a fost superconspirată, supervizată de Parchetul General și sprijinită logistic de SRI Argeș.

Ioniţescu este ţinta în „Dosarul balastierelor”

Date fiind conexiunile directe la vârful unor instituții de grad zero ale județului, Operațiunea Balastiera a fost superconspirată. Pentru prima data în istoria procuraturii de pe meleagurile noastre, cei doi șefi de servicii din cadrul IPJ Argeș (Serviciul pentru Investigarea Fraudelor și Serviciul de Investigații Criminale) care au furnizat în ziua de miercuri, 11 septembrie, ofițeri pentru a participa la perchezițiile ordonate de procurorul de caz Marius Ștefan, au fost instruiți la sediul Parchetului. Atât comisarul șef Gabriel Gherghe de la S.I.F, cât și  Eduard Bâlă de la Investigații Criminale au fost avertizați și prelucrați în condițiile legii chiar de către prim-procurorul Daniel Vișan. Și s-a întâmplat acest lucru, datorită gradului de complexitate al dosarului, pe de o parte, dar și din cauza încrederii reduse în actuala comandă a IPJ Argeș, reprezentată de comisarul-șef Petre Ionițescu, pe de alta. De altfel, cei doi șefi de servicii din poliția județeană-Gherghe și Bâlă- au stat cantonați la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș până la ora 8 seara, atunci când s-au terminat perchezițiile începute la 7 dimineața la mai multe locații din Pitești și Primăria Mioveni.

Nașul, curios să afle date despre percheziția acasă la fin

De altfel, comandantul poliției județene, comisarul-șef Petre Ionițescu, a sosit val-vârtej în sediul IPJ Argeș undeva în jurul orei 16.00 și l-a sunat imediat pe Eduard Bâlă încercând să afle date din dosar, sub pretextul că trebuie să-l informeze imediat pe șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă. În paranteză fie spus, comisarul-șef Petre Ionițescu știa cu o zi înainte că Parchetul a cerut poliției județene sprijin logistic pentru mai multe percheziții, pentru că așa e procedura, trebuie informat și comandantul Inspectoratului, nu știa însă nume și nici adresa locațiilor care urmau să fie călcate pentru că datele din dosar sunt secrete și ele reprezintă atributul exclusiv al procurorului de caz. Revenind la telefonul precipitat dat de comandantul Ionițescu în după amiaza zilei de 11 septembrie (stranie coincidență, era chiar ziua când se comemorau atentatele teroriste din SUA) subordonatului său Eduard Bâlă, mai trebuie adăugat un singur lucru: șeful de la Investigații Criminale a rămas  blocat când a auzit ce-i cere șeful poliției, anume să-i furnizeze date din dosar. Pe surse, am aflat că Edi Bâlă a dat un răspuns de genul că nu poate vorbi pentru că se află în birou la domnul procuror, după care i-a spus șefului său că, dacă insistă să afle amănunte, i-l poate da la telefon chiar pe magistrat. Realizând probabil că solicită ceva ilegal, comisarul-șef Petre Ionițescu a încheiat subit
convorbirea.

Fostul polițist Bălan conducea balastiera, din pușcărie

Acum să vedem și de ce era curios șeful IPJ Argeș să afle amănunte din dosar. Pentru că, țineți-vă bine, una dintre casele și firmele percheziționate aparțineau celebruluui său fin, fostul subinspector Laurențiu Ionuț Bălan, actualmente deținut la Penitenciarul Colibași. După cum se știe, acesta a fost condamnat definitiv într-un prim dosar din celebrul lot al  permiselor. Bălan a condus cât era în libertate (iar monitorizările anchetatorilor indică faptul că o făcea chiar și din pușcărie), alături de Nițescu Longi și Stănică Olteanu (care deveniseră  administratorii din acte), firma TGM Grup, proprietara unei balastiere din perimetrul orașului Mioveni și care a fost cumpărată de la omul de afaceri Marius Ţârcomnicu. Ca un scurt istoric al acestei asocieri, Bălan a intrat în TGM Grup imediat după ce a ieșit din poliție urmare a implicării sale în scandalul permiselor. Și a făcut-o alături de Marius Țârcomnicu, cel care era până atunci, acum doi ani, asociat unic al firmei. După ce a intrat în pușcărie, Bălan l-a numit administrator pe omul său de încredere Nițescu Longi, iar Țârcomnicu a decis să spele putina și să iasă din firmă.  Însă nu fără a lăsa destule urme. În acest context, e limpede de ce    atât casa finului Laurențiu Bălan, cât și sediul firmei TGM au făcut obiectul percheziţiilor din cursul zilei de 11 septembrie. Anchetatorii au prezumat, dat fiind volumul impresionant de informații adunat  în cei aproape doi ani de monitorizare, că firma TGM, care a trecut în acte de la  Marin Țârcomnicu la gruparea formată din Laurențiu Bălan- Nițescu Longi și Stănică Olteanu, reprezenta o placă turnantă în județul Argeş în materie de evaziune fiscală cu pietriș și balast. Se lucra după o schemă evazionistă clasică. Se trecea în acte o cantitate escavată, însă în realitate se extrăgea mult mai mult pietriș iar diferența era încasată la negru. S-au câștigat astfel sume de ordinul milioanelor de euro, dacă prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata taxelor aferente este estimat, numai în faza de început a anchetei, la circa 25 miliarde lei vechi.

George Hoțu și firma Amfora, percheziționați la pachet cu patronii de la TGM

Ținta percheziției, la pachet cu TGM, a fost și firma Amfora Plus aparținând la fel de cunoscutului patron George Dumitrescu, zis și George Hoțu, o piesă la fel de cunoscută pe tabla de șah (acum și mat) a evaziunii fiscale din județ. O variantă e că ancheta asupra TGM ar fi pornit de la un autodenunț al lui George Hoțu. Acesta ar fi fost agățat primul de către anchetatori și așa se explică și de ce, vreme de mai bine de 15 luni, nu i s-a întâmplat nimic, deși primarul din Mioveni tot bombarda, pe bună dreptate, instituțiile statului cu sesizări că firma Amfora a escavat ilegal pietriș de peste 1 milion de euro. Chiar și într-o ședință de Colegiu Prefectural a sesizat edilul Ion Georgescu faptul că un anume patron (cu bătaie directă la Hoțu) a distrus prin escavări ilegale   echilibrul ecologic al zonei, dar și proprietățile unor cetățeni din Mioveni, în vreme ce instituțiile statului amendează tot Primăria. O posibilă explicație a întârzierii pentru punerea sub învinuire a lui George Hoțu ar fi că anchetatorii au dorit să refacă tot acest puzzle al evaziunii făcute de balastiere, fără să bată toba mai devreme, tocmai pentru a închide cercul și în jurul firmei TGM Grup, un alt jucător important pe această piață neagră unde se învârt sume colosale.

Soția lui Bălan a predat registrul cu ieșirile de bani din firmă

Acum, câteva amănunte haioase obținute pe surse de la percheziţiile făcute miercurea trecută și care au produs insomnii nu doar patronilor direct implicați, ci și altor persoane bine poziționate în ierarhia județului Argeș și care i-au protejat ani la rând. Vorbim practic de o ridicare de documente similară, prin spectaculozitate și cantitate de informație obținută, cu cea din dosarul Cornel Penescu. În momentul în care a văzut cum casa îi e scotocită de către politiști, nevasta lui Laurentiu Bălan a făcut o criză de furie. În final n-a avut încotro și i-a dus pe anchetatori la locul unde ținea registrele cu încasările și ieșirile de bani din firmă. Tot pe surse, am aflat că doamna Bălan a predat frumușel un registru cu numele soțului pe el, dar și un altul cu diferite sume de bani ieșite din firmă către diverse persoane, printre care  și actualul comandant al IPJ Argeș, comisarul șef Petre Ionițescu. De altfel, ipoteza că însuși nașul Ionițescu ar putea fi amestecat în firma finului Bălan circula de ceva vreme în piață, fiind cunoscută atât de către anchetatori, cât și de servicii. Doar nașul, finul de la zdup și prietenii lor din politică și de la vârful ministerului de interne, care încă îi mai protejează,  au impresia că nu se cunosc lucrurile astea. În fine, percheziția la domiciliul fostului subinspector de poliție Laurențiu Bălan a atins punctul culminant în momentul în care soția acestuia a văzut că polițiștii îi cer chiar și cheile de la mașină pentru a fi perchezitionată. Atunci a izbucnit cu furie, dovadă că totul a degenerat în amenințări și blesteme pe care nu s-a stăpânit să nu le consemneze chiar și în procesul verbal încheiat la sfârșitul percheziţiei.

Marin Țârcomnicu a luat laptopul în brațe, amenințând că se aruncă pe geam

În ceea ce privește percheziția la mult mai versatilul asociat și membru al grupului evazionist de la TGM Grup, ne referim la Marin Țârcomnicu, în momentul în care biroul său din clădirea Institutului de Proiectări Argeş a fost percheziţionat, acesta a avut o reacție demnă de comediile cu mafioți. Văzând că jandarmii și polițiștii dau buzna în biroul său, Țârcomnicu a luat laptopul în braţe și le-a spus anchetatorilor că, dacă îi iau computerul, se aruncă pe geam. N-a mai apucat s-o facă pentru ca jandarmii l-au imobilizat aproape instant, deposedându-l de „cutia neagră” a firmei, acolo unde sunt evidenţiate, foarte probabil, toate plățile, albe sau negre, făcute către diverse personaje din cele mai diverse instituții ale județului. O singură referire mai trebuie făcută în ceea ce îl privește pe actualul șef al poliției argeșene, comisarul șef Petre Ionițescu. Tot pe surse am mai aflat că, după percheziția de la domiciliul finului Laurețiu Bălan, comandantul Petre Ionițescu  i-ar fi amenințat pe ofițerii de la S.I.F că, dacă se află în presă că numele său a fost descoperit prin actele  ridicate din casa finului, le face imediat raport la șeful IGPR. Până să apuce șeful IPJ Argeș să le facă raport subordonaților săi, aceștia l-au informat imediat pe procuroul de caz, care l-a informat, la rândul său, pe prim-procurorul Daniel Vișan, așa cum cere legea, că au fost amenințați. Vorba unei replici celebre: nu e bine, domnule chestor, nu e bine!..
Material realizat de Gabriel Grigore

*** *** ***

Alte informaţii pe surse. Anchetatorii au montat propriile camere în camerele de supraveghere de la TGM

# Parchetul a cerut Gărzii Financiare Argeș evaluarea prejudiciului, după verificarea tuturor operațiunilor comerciale la TGM (balanța de intrări și ieșiri) în perioada 2010-2012. Așa s-a descoperit că pentru a da o notă de legalitate exploatărilor ilegale de balastru, s-a folosit o firmă din Iași prin care se făceau livrări fictive de materiale, pentru ca TGM să-și asigure o documentație de proveniență pentru balastul extras ilegal, după care se făceau livrările către alte firme. Așa s-a stabilit și prejudiciul de care vorbesc anchetatorii, de peste 2.500.000 lei.

# Cu ceva vreme în urmă, George Hoțu s-a certat violent cu Stănică Olteanu, unul dintre acționarii de la TGM. Se mai spune că Hoțu venise cu aparatură de înregistrare, găsită de Olteanu în timpul discuției. Tot ca amănunt de culoare, anchetatorii au introdus propriile camere de filmare chiar în camerele de supraveghere din curtea TGM, unde se făceau livrările cu camioanele. Când se făceau operațiuni dubioase, se opreau camerele firmei, dar continuau să înregistreze celelalte. Așa s-au înregistrat și foarte multe discuții dintre angajați sau între patroni și aceștia, folosite apoi în decursul anchetei.

# Stănică Olteanu mai are o societate, SC Artistic Show SRL, în care este asociat cu fratele său, Mihai Olteanu. Firma în cauză are sediul pe str. Craiovei, nr. 58, care este și domiciliul lui Stănică Olteanu, acolo unde s-au făcut percheziții și s-au găsit și ridicat mai multe documente aparținând TGM. Pe surse, se mai spune și că prin Artistic Show se recrutau și trimiteau fete, ca dansatoare și dame de companie, în Japonia și alte țări.

# Exploatările de balastieră făcute de George Hoțu au fost atât de bezmetice, încât se vorbește acum că ar fi pusă în pericol chiar stabilitatea pasarelei de la Mioveni făcută de multinaționala Straco pe breteaua modernizată spre uzina Dacia. (G.G)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită