Web Analytics

Ionel Ispir: „Ca şef de inspectorat evaluez poliţiştii după munca lor şi nu după cât de comozi sau incomozi sunt”

de | 3.09.2015 18:05 | Dezvăluiri

# Exclusivitate. Interviu cu comandantul Poliţiei Argeş

A trecut mai bine de un an și jumătate de când comisarul-șef Ionel Ispir este comandantul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș. Și, așa cum e normal, am dorit să facem un interviu cu acesta pentru a discuta despre evenimentele petrecute în acest interval de timp. Iar comandantul Ionel Ispir a acceptat să stea de vorbă cu noi și să ne acorde un lung interviu, deși tirul de întrebări a fost cu multe puncte sensibile. Interviul de mai jos este primul pe care inspectorul-șef al Poliției Argeș îl acordă unei publicații din județ după februarie 2014.

# Aveți mai mult de un și jumătate de când sunteți comandant al poliției argeșene. Dacă ar fi să vă autoevaluați ca inspector șef, ce plusuri și minusuri ați identifica, atât în activitatea dvs. la comanda instituției, cât și a IPJ Argeș în ansamblu?
– Pot spune că rezultatele activităţii instituţiei pe care o conduc,  raportându-mă la anul 2014, sunt superioare anilor precedenţi, la majoritatea indicatorilor. Acestea se datorează eforturilor tuturor poliţiştilor, întrucât la nivel de management am încercat să cultivăm importanţa muncii de echipă. Referindu-mă la principalii indicatori, pot să vă dau câteva repere de la finalul anului 2014: furturile au scăzut cu 18,3%; infracţiunile de omor, tentativă de omor şi LCM au scăzut cu 21,4%; în cursul anului 2014, infracţiunile comise în mediul stradal  au scăzut cu 4,8%.
# Care a fost contextul în care v-ați înscris anul trecut la concursul pentru șefia IPJ Argeș?
– Evoluţia mea profesională nu a fost ceva premeditat, a decurs firesc. Am fost ofiţer de judiciar, şef de birou, şef de poliţie municipală, adjunct al şefului inspectoratului. În 2014, când funcţia a fost vacantă, am considerat o oportunitate de a face mai mult pentru mine şi pentru instituţie. Nu am intrat în competiţie personală cu nimeni, ci pur şi simplu am parcurs nişte etape fireşti, considerând că după 26 ani de activitate am experienţa necesară pentru a conduce o instituţie de acest nivel.
# Trei foști comandanți ai IPJ Argeș – chestorii Berechet, Fătuloiu și Stoica – au ajuns ulterior să dețină funcții la vârf fie în Poliția Română, fie în Ministerul de Interne, fie în amândouă. Vă tentează să repetați și dumneavoastră același traseu al ascensiunii profesionale precum cei nominalizați mai înainte?
– Argeşul este un judeţ-sursă pentru Ministerul Afacerilor Interne la toate nivelurile. Dacă anual, la admiterea în Academia de Poliţie, în primele 10 locuri, majoritatea celor admişi sunt din Argeş, este normal să generăm şi manageri la nivel naţional. Cei trei ofiţeri au marcat etape importante în Poliţia Română şi pot fi modele pentru mulţi poliţişti. În ceea ce mă priveşte, am fost consecvent în munca mea şi am  încercat să-mi fac cât mai bine treaba pe funcţiile pe care le-am ocupat, fără să ţintesc neapărat anumite funcţii.
# Conducerea IPJ Argeș a făcut o plângere anul acesta, la Parchet, legată de anumite dezvăluiri din articolele publicate de Jurnalul de Argeș, iar  redactorul-șef Gabriel Grigore și redactorul Alina Crângeanu au fost chemați la Parchet pentru declarații. Care a fost motivația acestei plângeri?
– În urma verificărilor efectuate de Biroul Control Intern, s-a constatat că este vorba despre aspecte de natură penală, motiv pentru care a fost sesizata unitatea de parchet competentă, în temeiul art. 36 alin. (1) lit. a) din C.P.P. Aceasta nu a vizat o persoană anume, ci infracţiunile  prevăzute şi pedepsite de art. 304 alin. (1) – divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane) şi alin (2) – divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea) din Codul Penal.
# IPJ Argeș a reclamat faptul că un raport al Corpului de Control al IGPR întocmit în iunie 2008, imediat după ce s-au făcut primele arestări în Scandalul Permiselor, s-a scurs în Jurnalul de Argeș și că informațiile din el ar fi fost clasificate. De ce a fost clasificat acel raport?
– Raportul la care faceţi referire a fost clasificat în conformitate cu dispoziţiile legale în domeniu. Vreau să precizez faptul că există o serie de proceduri incidente în astfel de situaţii şi ca ele trebuie respectate.   
# IPJ Argeș a reclamat ziariștii de la Jurnalul de Argeș că au publicat acel raport, care nouă ne-a parvenit prin poștă, așa cum am dovedit și în audierile de la Parchet, dar dumneavoastră și comanda IPJ ați sesizat Parchetul pentru dispariția lui din arhiva Inspectoratului, deoarece aveți de a face, în acest caz, cu un grav incident de securitate. S-a făcut o anchetă internă în acest sens și care sunt rezultatele ei?
– Nu au fost reclamaţi ziarişti sau alte persoane şi nici dispariţia unui  document, ci, aşa cum am mai spus, infracţiunile prevăzute de articolul 304 c.p. 

„Doi polițiști ce au săvârșit fapte penale în ultimii ani au fost dați afară din IPJ Argeș”

# Câți polițiști argeșeni au fost dați afară în ultimii trei ani pentru abateri disciplinare sau probleme cu legea?
– În ultimii trei ani niciun poliţist nu a săvârşit abateri disciplinare de o gravitate pentru care să fie necesară măsura disciplinară de destituire din poliţie. Ca urmare a condamnării prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive un ofiţer şi un agent,  ce au săvârşit fapte penale în ultimii trei ani, au încetat raporturile juridice de serviciu cu unitatea.
# Sunt polițiști care v-au deranjat prin conduita lor de când sunteți comandantul Poliției Județene?
– Ca manager nu am etaloane rigide de evaluare a conduitei unui om, pentru că eu conduc o instituţie ce gestionează o problematică complexă iar comportamentul poliţiştilor este reglementat de proceduri şi cod deontologic. Nu au existat probleme majore în activitatea poliţiştilor de la unitatea noastră. 

„Există premise ca până la finalul anului să fie soluționate dosarele privind mașinile incendiate”

# Care este stadiul dosarelor în ceea ce privește mașinile de lux incendiate la Pitești în ultimele 12 luni?
– În ce priveşte autovehiculele incendiate, au fost patru sesizări: unul dintre cazuri a fost soluţionat în luna martie a.c., prin trimiterea în judecată a autorului în stare de arest preventiv şi în celelalte se  lucrează şi există premise ca până la finalul acestui an să fie soluţionate.
# Cât de incomod este comisarul-șef Nicolae Baciu pentru IPJ Argeș și care mai este situația profesională a dânsului la ora actuală? Mai are retras certificatul ORNIS?
– Ofiţerul este specialist în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi deţine autorizaţie emisă de I.P.J. Argeş  de acces la informaţii secrete de serviciu pentru îndeplinirea atribuţiilor profesionale. Ca şef de inspectorat evaluez poliţiştii după munca lor şi nu după cât de comozi sau incomozi sunt.

„Nu a existat nicio scurgere de informații în cazul omului de afaceri Stelică Crăciun”

# În luna februarie, omul de afaceri Stelică Crăciun a fugit de acasă fix în ziua în care polițiștii au venit la percheziții, la domiciliul acestuia de la Mărăcineni. Ați dispus să se facă o verificare în acest caz, a fost cumva vreo scurgere de informații din cadrul SIF Argeș ?
– Nu a existat nicio scurgere de informaţii din partea lucrătorilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi niciun dubiu în ceea ce priveşte administrarea probatoriului în această cauză.
# Câte crime comise de când conduceți IPJ Argeș au rămas nesoluționate?
– Una singură în care autorii nu au fost încă identificaţi, dar sunt perspective ca în scurt timp şi această faptă să fie probată.

„Dacă aș da timpul înapoi, m-aș înscrie din nou la concursul pentru postul de inspector-șef”

# Care este cazul cel mai complex pe care l-ați instrumentat, de când lucrați ca ofițer de judiciar în IPJ Argeș?
– Nu-mi place să vorbesc despre mine, dar într-o carieră de 26 ani de poliţie am participat la soluţionarea multor cauze complexe. Munca poliţiştilor de investigaţii criminale este de echipă şi nici o persoană rezonabilă nu ar putea să spună că a rezolvat de unul singur un caz complex.
# Dacă ați da timpul înapoi cu un an și jumătate, v-ați mai înscrie la concursul pentru postul de inspector șef?
– Da, sigur. A fost o alegere profesională bună, îmi place ceea ce fac şi cred că şi rezultatele confirmă asta, deşi este întotdeauna loc de mai bine.
Interviu realizat de Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii