Web Analytics

Ion Popescu-Sireteanu călătoreşte discret spre noapte

de | 9.01.2020 13:04 | Cultură

Ion Popescu-Sireteanu – prozator, eseist, istoric literar, editor, profesor universitar, om vechi din lumea cu reguli și cu așezare cuminte – scrie, în 2020, la cei 86 de ani, pentru care îi mulțumește Domnului în fiecare zi, scrie cu bucuria și cumpătarea dintotdeauna. Vremurile s-au schimbat. Nimeni și nimic nu mai stă mult timp pe loc. Domnul profesor nu se lasă, însă, păcălit de nestatornicia planetară. Scrie ca odinioară, înțelegând să apere valorile în care crede și de care, dacă s-ar desprinde, fie și cu un pas, ar muri imediat de inimă rea.
Noul său volum de proză scurtă – ”Călător spre noapte” – va fi lansat odată cu cel de articole și recenzii – ”Civilizația muntelui” – în ziua de 22 ianuarie, la ora 13.00, la Biblioteca Județeană Argeș. Cele 65 de texte respiră diferit. Sunt, printre ele, texte legănătoare, întoarse cu fața către un trecut idealizat tocmai pentru că viitorul amenință, înspăimântă, sunt texte – rugăciune și texte-meditație, dar autorul nu rămâne prizonierul acestor stări de spirit. Observă lumea din jur, țara din jur și caută soluții de normalitate. Sfătos, fără să se aprindă, Ion Popescu-Sireteanu scrie despre ”Nevoia de hoți” și despre Direcția Națională Anticorupție, despre ”Taxa pe ouărit”, despre ridicolul și despre tragicul alegerilor locale și parlamentare, despre impostura din societatea noastră, despre doctori și despre profesori. Sunt subiectele actualității, împletite în pagină cu tâlc pilduitor.
Suntem doar umbră și pulbere, cum spune poetul antic, dar asta nu justifică nici lăcomia de a trăi, nici graba de a potrivi pe spiritul nostru o rânduială care nu ni se potrivește și care face mai mult rău decât bine. Este concluzia firească a cărții. Este semnalul ei de alarmă. Și mai este și bătaia de inimă, puternică, a unui cărturar cum puțini ne mai trec astăzi pragurile vieții.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. … ” Domnul profesor nu se lasă, însă, păcălit de nestatornicia planetară. ” … Sa vorbim/sa nu tacem/sa ne auzim vorbind – noi cu noi ! Mare noroc avuram cu „statornicia” autorului/”otor” degeaba ! Tu, „otorule”, mai descalteste-ti mintea !
    … Cat despre „Ion Popescu-Sireteanu – prozator, eseist, istoric literar, editor, profesor universitar, om vechi … ” , sanatos sa fie cate zile va mai avea !
    … Cu „planetara”, o zbracisi rau de tot; destupa-te la minte ! Cetind despre Liiceanu- cel pe care in vremea din urma il foo-tu un cal fix in bot/el-micimanu’ a zis-o !!!
    … Fiti artisti, nu fiti hartisti !