Web Analytics

Ion Păun a fost identificat de poliţie la o oră după comiterea crimei

de | 13.06.2013 18:14 | Dezvăluiri

# Asasinatul din Prundu, dovezi, ipoteze de lucru, culise. Săptămâna trecută, în seara zilei de 3 iunie, mai multe împușcături s-au auzit pe Bulevardul Petrochimiștilor din Pitești, în apropierea Liceului de Chimie. Cel răpus de gloanțe a fost Neluțu Rădulescu, de 37 de ani, un interlop cunoscut ca „bătăușul cartierului Prundu” și care făcea parte din clanul Sportivilor din Pitești. Crima s-a petrecut chiar în fața blocului în care locuia Rădulescu, iar agresorul său era un bărbat purtând o cagulă, suspectat a fi Ion Păun, un alt interlop din Pitești, aparținând aceluiași clan al Sportivilor.

Cum a ameninţat-o mortul Neluţu Rădulescu pe soţia asasinului său: „Dacă nu ne trimiţi bani, îi injectăm droguri în venă bărbatului tău”

Deși au fost tovarăși de afaceri murdare, un incident petrecut în urmă cu circa doi ani și jumătate a distrus prietenia dintre Ion Păun și Neluțu Rădulescu. Păun a ajuns să-i reproșeze ulterior lui Rădulescu că l-ar fi țepuit cu niște bani.

Iată ce ne-a relatat procurorul de caz Ion Anghelescu  despre acest incident: „Este vorba de o afacere din Spania, unde s-au deplasat Rădulescu, Păun și un oarecare Andone, parcă, să cumpere o mașină (este vorba despre șeful clanului Andone, aflat în relații strânse cu clanul Sportivilor, n.r.). În Spania au contactat un cetățean spaniol și, la un moment dat, separat, Păun a vrut să facă el afacerea, să o trateze singur, dar în numele celorlalți. Aspect ce li s-a părut nefiresc acestora, care au zis „ia, să-l verificăm noi pe ăsta!” Și i-au pus un aparat de ascultare. Păun s-a înțeles cu spaniolul pe o sumă și i-a spus „ălora le spui suma asta”, adică o sumă mai mică și rezulta o diferență destul de mare. Aflând, Rădulescu și Andone i-au dat lui Păun o bătaie soră cu moartea. La un moment dat, cei doi i-au dat telefon soției lui Păun, din țară, și i-au spus „Ne trimiți atâția mii de euro… sau îi dai omului nostru pe care îl trimitem, dacă vrei să-l mai ai pe bărbatu-tău. Altminteri îi injectăm niște droguri în venă și moare în Spania.”
Din informațiile noastre, suma cerută de Rădulescu de la soția lui Păun a fost de 14.000 de euro, el considerând că aceasta a fost suma cu care Păun l-ar fi țepuit. Femeia le-a dat banii ceruți, după care l-au lăsat pe Păun să se întoarcă în țară.” De aici a izbucnit aversiunea dintre cei doi, care l-a costat viața pe Neluțu Rădulescu.

Cele trei piste de la care a pornit investigarea cazului

Pe 3 iunie, la ora 23.07, s-a raportat crima la Dispeceratul de poliție, prin apel la 112. S-au emis de îndată trei ipoteze de cercetare privind suspecții. Prima dintre ele a fost cea în care Ion Păun ar fi fost autorul crimei, iar Andrei Toma, polițistul, complicele său. Anchetatorii cunoșteau faptul că, în urmă cu două săptămâni, între Neluțu Rădulescu și Ion Păun a avut loc o altercație din cauza unei răfuieli mai vechi, care i-a făcut pe cei doi să se încaiere. Cea de-a două pistă ar fi fost reprezentată de posibile reglări de conturi cu alte clanuri infracționale din Pitești, cu care Rădulescu mai interacționase cu ocazia „afacerilor” sale și care ar fi avut vreun motiv de răzbunare pe acesta. A treia variantă era cea a unui omor la comandă, determinat de posibile răfuieli ale lui Rădulescu prin Spania, pe unde își făcea „afacerile” cu mașini, omor care să fi fost comandat unor rakeți. Aceasta din urmă era pista cea mai complicată din punct de vedere al anchetei, întrucât ar fi necesitat comisie rogatorie și cercetări mai extinse.

Poliţistul Toma, interceptat deja în dosarul pistolului pe care-l declarase furat

Ion Păun și Andrei Toma erau monitorizați de poliție de mai multe luni, pentru că business-urile lor din Spania, cu mașini, creaseră suspiciuni. În plus, în momentul în care polițistul Andrei Toma a declarat furtul pistolului său, inexistența urmelor de efracție la fișetul metalic în care era păstrată arma, omisiunea de a depune tubul martor, dar și alte probe au creat și mai multe suspiciuni. Prea păreau toate cusute cu ață albă. Motiv pentru care s-a dispus interceptarea convorbirilor sale telefonice. Cei doi făptuitori au lăsat urme multiple la locul faptei, printre acestea fiind și mănușile pe care Păun le purtase în seara crimei (pe una încercase să o o ardă, împreună cu cagula) și patentul cu ajutorul căruia tăiase firele de curent, anterior faptei, pentru a întrerupe iluminatul public în zonă. Modul în care totul a fost pregătit în detaliu de către autor, pentru a-și desăvârși fapta, relevă aspecte de premeditare. Cazul este încă în faza cercetărilor, arma crimei nu a fost încă găsită, iar suspiciunile anchetatorilor sunt tot mai pronunțate către existența premeditării omorului.

Procurorul Anghelescu: „Agresorul are o admiraţie fără limite faţă de lumea interlopă”

Dar ce anume îi leagă pe cei doi suspecți de furt și de omor? Ce anume l-a împins pe polițist să își uite de îndatorirea de a apăra legea și să treacă de partea cealaltă a baricadei, adică de partea celor certați cu legea și morala? Procurorul criminalist Ion Anghelescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, ne-a schițat în câteva cuvinte un profil al celor doi parteneri de infracțiuni. „Aproape sigur pe ei îi leagă o prietenie, bazată mai puțin pe sentimente umane de apropiere și mai ales pe niște legături penale pe undeva prin Europa. Cu siguranță Păun are interdicție de a intra în vreo 2-3 țări. În ce-l privește pe polițist, de Păun îl leagă niște fapte penale săvârșite pe undeva pe afară. Asta e una. În al doilea rând, polițistul este dominat de celălalt, psihic vorbind, pentru că altminteri nu există o explicație… el totuși are o ocupație, o muncă relativ onestă, care îi oferă și bani, și o distincție socială. Cred că astfel de lucruri făcute dincolo de penal îi asociază și din acest „mariaj” nu putea să iasă decât tot în felul ăsta, săvârșind fapte penale. Noi suntem încă în faza de investigare a cazului, dar se pare că ei sunt urmăriți și pentru alte fapte, în afara a ceea ce este la lumina zilei, deci fapta de furt a autoturismului”, a spus procurorul Anghelescu. Despre Ion Păun, procurorul a mai declarat că „are o admirație fără limite față de lumea interlopă sau față de unii membri ai lumii interlope, în legătură cu care caută materiale pe internet, în mass-media sau oriunde, pentru a afla mai multe despre ei, în sensul că își face niște modele din astfel de indivizi. El crede numai în ce a citit el și în acuratețea operațiunilor pe care le-a făcut el înainte de crimă.” Deși este căsătorit și are și o fetiță, anchetatorii spun că Păun nu a fost angajat niciodată pe nicăieri, singurul mod în care își câștigă existența fiind prin astfel de afaceri necurate.

Asasinul bătuse aproape toată scara blocului unde locuia

# „Păun a bătut-o pe nevastă-mea în faţa sectoristului, iar acesta îl peria de faţă cu mine”, declară Viorel Bughiu, tatăl directorului adjunct de la Direcția de Sport, Adrian Bughiu

Pentru a putea prezenta o imagine mai clară cititorului despre profilul social și moral al autorului asasinatului din Prundu, Ion Păun, am încercat să stăm de vorbă cu vecinii acestuia. Asta și pentru că aflasem că nu rămăsese pe scara unde locuia niciun vecin nebătut sau neagresat verbal de către acesta. Singurul pe care l-am găsit acasă și care a avut curajul să stea de vorbă cu noi și să ne împărtășească necazurile sale cu Păun a fost Viorel Bughiu. Domnia sa chiar depusese o plângere la poliție, în urmă cu circa doi ani, când fusese bătut pe casa scărilor de către Ion Păun și de către Neluțu Rădulescu. „Păun mă înjurase pe mine pentru că am mai avut neînțelegeri cu el. George, băiatul meu cel mare, care lucrează în cadrul armatei, a venit în ziua de Crăciun la noi (la părinți, n.r.). S-a întâlnit cu el și l-a întrebat ce a avut cu mine. „Ce vrei, mă? Poate vrei să te bat și pe tine.”, i-a zis Păun. Fiu-meu are centura neagră la judo. Nu și-a prins mintea cu el. Când ne-am așezat la masă, s-a auzit soneria. Păun venise cu Rădulescu la ușă și cum a deschis fiu-meu ușa, l-a tras afară și l-a și trosnit. Rădulescu îl ținea și Păun îl bătea. Eu când am auzit bușitura, am ieșit afară și l-am văzut pe Păun călare pe George al meu. I-am dat cu piciorul în gură lui Păun, ca să-l lase. Atunci, Rădulescu m-a luat în brațe și a dat cu mine de zid de mi-a rupt ochelarii. Mi-a curs sânge, era numai sânge pe aici, pe jos. Mortu’, el m-a izbit de zid, fie-i groapa a dracu’, că am fost prieten bun cu ta-su, dar eu n-am știut că ăla-i fi-so. Asta s-a întâmplat acum doi ani, de Crăciun. Atunci l-am dat în judecată, îmi luasem certificat medico-legal și, când trebuia să se judece procesul, a venit poliția de aici, din Prundu. Și m-au cam amenințat, dar așa, mai voalat. Fiu-meu, Adi (n.r. – directorul adjunct de la DJST Argeș, Adrian Bughiu), mi-a zis să nu mă mai încurc cu ăștia, mai bine să-i iert. Fiu-meu cel mare nu a putut să facă el plângere, pentru că lucrează în cadrul armatei și ar fi avut pe urmă probleme cu serviciul”, ne-a povestit Viorel Bughiu. Plângerea sa a fost soluționată cu N.U.P., așa că bătăușii au rămas nepedepsiți și liberi să se dea în stambă în continuare. Domnul Bughiu mai relatează că atunci când a venit polițistul de la Ordine Publică, pentru a cerceta plângerea sa „Păun a bătut-o pe nevastă-mea în fața sectoristului, iar acesta îl peria de față cu mine pe Păun. Pe urmă am aflat că mașina pe care o avea polițistul era de la ăsta, de la Păun. Nici nu știu cum îl cheamă pe sectorist, că eu n-am avut probleme cu poliția niciodată. Dar mi-a cerut să-l iert și chiar am simțit o oarecare amenințare în tonul său.” În timpul discuției noastre cu Viorel Bughiu, acesta s-a oprit și a intrat în vorbă și o altă locatară de pe scară, care ne-a spus și ea despre fetița de 4-5 ani a „pistolarului” din Prundu, cum se purta acesta cu ea. „Doamne, de nu o mai drăcuia și o mai bătea! Eu nu știu cum o fi copilul ăla. O fetiță are, de vreo 4-5 anișori. E o fetiță frumoasă.” Despre soții Păun, vecinii spun că niciunul dintre ei nu a avut vreodată serviciu, iar despre soția sa se spune că Ion Păun ar fi trimis-o „la produs” prin Italia. Aceasta se întorsese din Japonia cu circa o săptămână înainte de crimă.
Material realizat de Adriana Gândilă

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole