La peste 60 de ani de la moartea sa, fondatorul Partidului Țărănesc a fost comemorat în locul simbolic al suferinței miilor de martiri ai neamului nostru.
Miercuri, 5 februarie, un sobor de preoți au oficiat o slujbă de pomenire pentru Ion Mihalache, unul dintre cei mai importanți oameni politici ai României interbelice, la paraclisul din interiorul Memorialului Închisoarea Pitești.
Ion Mihalache (18 februarie 1882, Topoloveni, Argeș-5 februarie 1963, închisoarea Râmnicu Sărat) a fost învăţător, fondatorul Partidului Țărănesc, preşedinte şi, alternativ, vicepreşedinte al PNŢ, ministru în mai multe guverne ţărăniste.
Arestat la 65 ani (14 iulie 1947), a fost condamnat la temniţă grea pe viaţă, pentru “crima de înaltă trădare” (11 noiembrie 1947). Internat iniţial la Galaţi, a fost transferat la Sighet la 15 august 1951. În 1955 este mutat la Râmnicu Sărat.
În cei aproape opt ani de detenţie de la Râmnicu Sărat, fruntaşului ţărănist i s-au aplicat aproximativ 25 de pedepse administrative pentru încălcarea regulamentului scris sau nescris al penitenciarului. Ion Mihalache a murit în noaptea de 4/5 februarie 1963.
„Nu se poate clădi nimic trainic fără credință, fără muncă și fără dragoste de neam!” – Ion Mihalache.
Citește și Eveniment istoric la Catedrala Patriarhală. Au fost proclamați noii sfinți mărturisitori

0 Comentarii