Web Analytics

Ion Iordache, liderul Sindicatului Automobile Dacia: „În fiecare secţie de la Dacia sunt săptămânal câte 3-4 infectaţi”

de | 17.12.2020 13:29 | Actualitate, Dezvăluiri

# Cum vă descurcați cu Covidul la Dacia?
– La Uzina Dacia situația legată de noul coronavirus este gestionată în felul următor. Săptămânal, suntem informați de administrație câți bolnavi avem, câți sunt carantinați, câți sunt bolnavi în spital, câți s-au întors în uzină. Asta în privința informației, în rest, în ceea ce privește purtatul măștii, mijloacele de igienizare ș.a.m.d., suntem obligați de împrejurările în care ne aflăm să le respectăm zi de zi. Speranța noastră este că salariații vor avea acest obicei și în căminele proprii și vor respecta măsurile prevăzute de specialiști.

„Nu putem să ne ferim și să spunem că nu avem asemenea cazuri”

# În legătură cu această informare pe care o primiți săptămânal, puteți să ne dați și niște cifre?
– Nu am acum documentul în față, dar, ținând cont de faptul că pe platforma Colibași sunt 14.000 de salariați, imaginați-vă… Pentru mine sunt foarte mulți infectați cu Covid-19. Într-o săptămână sunt 10 inși infectați, în alta 20… În fiecare secție sunt, săptămânal, câte 3-4 infectați. Nu putem să ne ferim și să spunem că nu avem asemenea cazuri, avem și bolnavi, avem și oameni care au murit din cauza Covid-19. Eu nu ascund acest lucru, dar nu pot să dau niște date certe.
# Putem vorbi săptămânal de zeci de îmbolnăviri cu Covid-19 la Uzina Dacia?
– Nu există zeci de cazuri, avem cel mult 10 inși săptămânal care se îmbolnăvesc, care se întorc. Vreau cu această ocazie să mai specific că există un acord între sindicat și administrație că cine dorește să facă testul Covid se poate înscrie și va merge la Mioveni în timpul programului de lucru să facă acest test. Este o măsură preventivă.

Citește și Ion Iordache, vicelider Sindicatul Autoturisme Dacia: „Sunt persoane infectate cu Covid la Dacia. Personal, sunt îngrijorat de evoluţia lucrurilor…”

Citește și Ion Iordache, viceliderul sindical de la Dacia: „Nu trebuie să alegem între autostradă şi salarii mai mari”

„Testul Covid se face voluntar. Avem doar 10-15 înscrieri pe zi”

# Am înțeles că Dacia intenționează să testeze toți salariații.
– Deocamdată, testul se face voluntar. Nu putem să facem tuturor salariaților, pentru că nu se înscriu. Avem posibilitatea să ne înscriem, dar aceste înscrieri sunt foarte puține, în jur de 10-15 pe zi. Oamenii nu accesează această posibilitate de a se verifica, doar cei care sunt mai bolnavi, mai cu simptome. În legătură cu vaccinurile, deocamdată în Dacia am convenit să se facă vaccinul antigripal, pentru că a fost chiar o criză mare de asemenea vaccin. Dar și un test general, tot așa, prin voluntariat, pentru hepatita C, care iarăși are o mare pondere în rândul salariaților și în rândul oamenilor din România.

„Prima de Crăciun înseamnă 30% din salariul mediu pe întreprindere, adică 1.400 de lei net”

# Care sunt primele de sărbători la angajații Dacia?
– Primele de sărbători la salariații de la Dacia, dar și de la celelalte firme de pe lângă Dacia se acordă în conformitate cu contractele colective de muncă. La Dacia, prima de Crăciun înseamnă 30% din salariul mediu pe întreprindere, care înseamnă în bani 1.742 de lei brut și 1.400 de lei net. Dacă nu i-au primit până acum, urmează zilele acestea să-i primească. La celelalte firme, unde avem noi, sindicatul, contracte colective de muncă, vor avea și ei primele lor, în funcție de rezultate, dar vor avea și ei tot 30% din salariul mediu pe întreprindere. Probabil că ei au salarii mai mici…

„În concernul Renault vor fi mari modificări în ceea ce înseamnă structura organizatorică”

# Ce politică are în perioada imediat următoare Dacia-Renault în privința concedierilor, a restructurării personalului etc.?
– Nu vreau să discut acum, în prag de Crăciun și Anul Nou, asemenea subiect. Important este că în concernul Renault vor fi mari modificări în ceea ce înseamnă structura organizatorică și încă nu am fost anunțați oficial vizavi de o restructurare de personal în tot ceea ce înseamnă tot concernul. Nu știu să răspund acum la această întrebare, dar speranța noastră este că nu vom avea asemenea disponibilizări. Vom vedea la anul, în luna ianuarie…

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

1 Comentariu

  1. ” Pentru mine sunt foarte mulți infectați cu Covid-19″ ???? . Pentru tine, pentru mine … sa ne facem ca lucram ; pe multi bani geaba ii luam si … pe timpul bun il stopam … de 30 de ani / sta-v-ar jigodeala-n gat, leprelor !