Web Analytics

Ioasaf a pripășit pe lângă Mănăstirea Cotmeana un hoț specializat în păcălirea călugărilor

de | 9.04.2020 13:18 | Culise

Din ciclul „Ce vrăji mai face călugărul Ioasaf…” Fostul stareț de la Cotmeana a aciuat pe lângă sfântul lăcaș un hoț cu expertiză în furtul din mănăstiri, urmărit național, săltat în chiar Postul Paștelui de polițiștii argeșeni. Asta înainte de a apuca să dea jaful anului în Argeș. Dacă din celelalte două lăcașuri, respectiv Mănăstirea „Sf. Ilie” din Băișoara, județul Cluj, și Mănăstirea Oașa, din județul Alba, nu s-a ales decât cu banii din cutia milei sau cu cei strânși de călugări din vânzarea brânzeturilor preparate la mănăstire, tămâie, mir și ulei de candelă, la Cotmeana captura ar fi fost una de zeci de mii de euro. Pentru că aici se află câteva icoane extrem de vechi și de valoroase. Așa cum este, de exemplu, o icoană cu Mântuitorul veche de 600 de ani și o alta pe care este pictată Fecioara cu Pruncul, care are și ea circa 100 de ani, dar și alte obiecte de cult de mare valoare. Cum tabloul care îl ilustrează pe Iisus are ramele forțate, se crede că bărbatul a încercat să îl sustragă, însă nu se știe din ce motiv nu a reușit. La fel cum a încercat, tot fără succes, să îl desprindă pe Iisus de pe troița din exterior, o lucrare care nu are mai mult de 30 de ani, executată de un meșter popular.
În momentul în care au descins polițiștii de la Secția de Poliție Drăganu, Iulian Stejerel Băițan, în vârstă de 39 de ani, de loc din Drobeta Turnu Severin, se afla la Cotmeana de aproximativ 5 zile. El era cazat în casa lui Ioasaf, din imediata vecinătate a lăcașului, într-un hol în care îi mai culcă pe cei care îi slujesc la treburile gospodărești. Călugărul ar fi vrut să îl pună să vadă de vaci. În februarie 2018, Iulian Stejerel a fost eliberat din închisoare după ce a executat o pedeapsă de 1 an şi 2 luni tot pentru furt, de la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Băişoara, judeţul Cluj, de unde a sustras suma de 1.000 de lei. Fapta a avut loc în noiembrie 2014. Bărbatul a luat atunci o casetă metalică în care se adunau donaţii de la credincioşi, după ce s-a cazat peste noapte, fiind un cunoscut mai vechi al stareţului. Noaptea, a pătruns în biserica mănăstirii, de unde a sustras caseta cu donații. Înainte de a da atacul la cutia milei, bărbatul vizitase beciul mănăstirii, de unde a luat o sticlă de 1,5 litri de vin mânăstiresc, cu care s-a și delectat.
Apoi, în ianuarie 2019 s-a cazat în cadrul Mănăstirii Oaşa timp de o săptămână. Într-o noapte, după ce a băut, a intrat în chilia unui călugăr, de unde a sustras suma de 7.592 lei, bani ce aparţineau mănăstirii şi proveneau din vânzarea produselor lactate preparate în cadrul mănăstirii. A luat și mai multe obiecte bisericeşti în valoare de 200 lei (iconiţe, tămâie, mir) şi apoi a plecat.
S-a îndreptat spre barajul Oaşa, unde s-a întâlnit cu un paznic de la baraj, căruia i-a cerut să îl ducă până în Sebeş, spunându-i că este un călugăr care a fost cazat la mănăstire şi s-a pierdut de grup, având nevoie să ajungă în orașul Sebeş. Pe drum, autovehiculul a fost oprit de poliţiști, care, la un control efectuat asupra pasagerului în sutană, au găsit suma furată, precum şi mai multe cutii cu tămâie, sticluţe cu mir și cărbune pentru tămâiat.
(ELECTRO-CUTARE)

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii