Maestru al Sportului este un titlu de onoare în sportul de performanță din România pentru care Ioan Kuti și-a dedicat întreaga activitate de radioamator și cariera militară. Recunoașterea activității și a succeselor maestrului Kuti se concretizează în mulțimea de diplome și medalii obținute în decursul celor 54 de ani de activitate neîntreruptă. În anul 1971 a primit titlul de Maestru al Sportului recompensă morală pentru performanțele obținute în acest fantastic domeniu al transmiterii și recepției semnalelor Codului Morse.
A lucrat la întreprinderea de componente pentru aviație din Reghin
Maestrul Ioan Kuti s-a născut în orașul Reghin la 22 august 1940 și copilăria și-a petrecut-o pe malul Mureșului cu speranța că într-o bună zi o să ajungă cel mai bun într-o meserie utilă pentru sine și pentru societate. Încă din adolescență maestrul și-a însușit tainele bricolajului în lemn și a executat piese de mic mobilier și diferite obiecte de artizanat. După absolvirea școlii elementare și-a continuat studiile liceale la forma de învățământ seral. Talentul său în bricolaj, i-a oferit posibilitatea să se angajeze ca muncitor necalificat la întreprinderea de componente pentru aviație din Reghin devenind în foarte scurt timp meșter în construirea fuzelajelor pentru planoare. În anul 1957 a absolvit cu rezultate deosebite, cursurile de radio-telegrafie organizate de Asociația Voluntară pentru Sprijinirea Apărării Patriei din orașul Reghin. Acesta a fost începutul unei cariere de excepție ca militar și radioamator. În anii ce urmează, până la încorporare, participă la concursuri de radio-telegrafie și continuă să-și perfecționeze cunoștințele de radioelectronică și de însușire a codului morse la nivelul calificării de clasa întâi.
A fost membru fondator al Radioclubului Universitar Pitești
În anul 1960 a fost încorporat pentru satisfacerea stagiului militar la o unitate de transmisiuni din localitatea Oradea, fiind apoi transferat la UM 01714 Pitești unde își desăvârșește pregătirea tehnică și de specialiate. A urmat cursurile Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri, fiind avansat la gradul de sergent major și încadrat pe o funcție tehnică în cadrul aceleiași unități. Realizările de excepție în plan profesional datorate talentului, abnegației și aptitudinilor dobândite de-a lungul carierei nu puteau fi pe deplin obținute fără o înțelegere și permanent sprijin din partea familiei, a iubitei soții ce i-a fost alături și a celor doi băieți, Dragoș și Răzvan, urmașii maestrului. Cei doi fii și-au însușit alfabetul morse în familie, sub îndrumarea maestrului, devenind și ei buni specialiști militari. Și-au urmat tatăl în meserie fiind angajați în unitatea militară la care maestrul și-a încheiat cariera. Maestrul Kuti a iubit arma comunicații și informatică, dovadă fiind calificările de clasă pe care le-a obținut în diferite specialități, concursurile și olimpiadele de recepție și transmitere morse câștigate, precum și sutele de transmisioniști pregătiți în cei peste 36 de ani de carieră militară. Și după trecerea în rezervă, maestrul Ioan Kuti a fost interesat de cunoașterea, instalarea, exploatarea și mentenanța echipamentelor de comunicații și informatică. Membru al Federației Române de Radioamatorism, membru fondator al Radioclubului Județean Argeș- YO7KFA, membru fondator al Radioclubului Universitar Pitești- YO7KXJ, coordonator al secției de radioamatorism Câmpulung Muscel și membru de onoare al Asociației Județene Argeș a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, argeșeanul Ioan Kuti a obținut locul I la Cupa Dunării, ediția a doua din 1971 și locul I și campion la transmitere viteză la Olimpiada transmisioniștilor pe armată din 1974.
A făcut legături radio cu peste 25.000 de radioamatori din peste 170 de țări
Activitatea desfășurată în armată i-a fost răsplătită lui Ioan Kuti cu ordine și medalii ale statului român așa cum ar fi medalia Meritul Militar, clasa a II-a și a III-a sau ordinul Meritul Militar, clasa I, a II-a și a III-a. Nu în ultimul rând trebuie specificat că Ioan Kuti a primit și titlul de ”Fiu al Argeșului” acordat de Consiliul Județean Argeș în anul 2010 prin care se recunoaște activitatea desfășurată de maestrul Kuti timp de 53 de ani pe meleagurile județului Argeș. Militar de carieră și autorizat ca radioamator de emisie din anul 1969, maestrul Kuti a fost un împătimit al lucrului în telegrafie, a fost un DX-man, a făcut performanțe și a ajuns Maestru al Sportului. A fost lector la numeroase cursuri de formare a noilor radioamatori la disciplinele trafic radio și telegrafie ale radioclubului precum și la numeroase generații de profesioniști. Ca radioamator a făcut legături radio cu peste 25.000 de radioamatori din peste 170 de țări ale globului, 99% din acestea fiind în radiotelegrafie. M.I.
0 Comentarii