Web Analytics
scris miercuri, 19.06.2024

Ioan Aurel-Pop, la Pitești: „Calitatea de român nu se dobândește prin naștere, ci prin educație”

Miercuri, 19 iunie, Ioan-Aurel Pop, istoric, membru titular și președinte al Academiei Române, a participat la Pitești, în Sala Amfiteatru de la fostul Centru de Calcul, actualmente sediu temporar al Primăriei, la o conferință cu tema „Întemeierea Țărilor Române și descălecatul dinspre Transilvania”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”.

Ioan Aurel-Pop, la Pitești: „Calitatea de român nu se dobândește prin naștere, ci prin educație”

Citește și: Teatrul de varietăţi din Piteşti

În cuvântul său, unul de înaltă ținută, Ioan Aurel-Pop a vorbit despre primul descălecat (etnic) care a așezat statornic temeiurile poporului român la nordul Dunării, precum și despre cel de-al doilea descălecat (politic), pus pe seama lui Negru Vodă (Radu Negru) pentru Țara Românească și a lui Dragoș și Bogdan, pentru Moldova. Acești voievozi au venit spre sud și est de Carpați din Transilvania.  

Timp de mai bine de o oră, președintele Academiei Române a ținut în fața auditoriului din Sala Amfiteatru o lecție de istorie, fiind aplaudat în repetate rânduri. La final, istoricul a spus, printre altele, că „suntem cel mai numeros popor din sud-estul Europei. Vă rog să-i numărați pe ceilalți (…). Fiind cel mai numeros popor, avem și cel mai mare teritoriu de formare”.

Ioan-Aurel Pop a mai afirmat la Pitești: „Calitatea de român nu se dobândește prin naștere, ci prin educație”, iar aici dl profesor pune mare preț pe educația pe care o primești acasă de la părinți, de la bunici.

Noi l-am întrebat în acest context cum vede școala în ziua de astăzi, iar președintele Academiei, ca și în alte dăți, nu s-a ferit să ne spună că învățământul din România e în mare suferință, că se degradează, inclusiv la nivelul dascălilor, că pentru a deveni europeni trebuie să învățăm să fim mai întâi români.

În fine, în acest context Ioan Aurel-Pop ne-a declarat: „Eu, de felul meu sunt un optimist, dar uneori mă apucă o jale…

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită