Web Analytics
scris joi, 18.08.2011

Invitaţii lui Mircea Lucescu, la Doneţk

# Cei doi Ianovschi, tatăl şi fiul, s-au  specializat la Şahtior şi Fiorentina. Singurii antrenori din Argeş care au înţeles că performanţa se face prin alinierea la fotbalul modern, la standardele cele mai înalte ale fotbalului mondial sunt Mihai şi Mihăiţă Ianovschi. Cei doi, tată şi fiu, antrenori ai Şcolii de fotbal Daniel Coman au făcut în ultima perioadă două cursuri de perfecţionare la două cluburi de primă mână din fotbalul european şi ne referim la Şahtior Doneţk şi Fiorentina şi, în curând, urmează să efectueze un alt curs de perfecţionare, poate cel mai important din întreaga lor carieră, şi anume cel de la Barcelona. Din păcate, însă, interesul antrenorilor argeşeni pentru astfel de cursuri este unul foarte scăzut. Şi spunem asta pentru că ce doi Ianovschi nu au fost nici măcar „chestionaţi”, măcar şi din curiozitate, de colegii lor argeşeni care antrenează în domeniul copiilor şi juniorilor. Dar haideţi să vedem, în cele ce urmează, cum a decurs aventura lui Mihai şi Mihăiţă Ianovschi la două dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa.

Invitaţii lui Mircea Lucescu, la Doneţk

„Academia Şahtior are 26 de autobuze, 700 de copii şi juniori şi 35 de antrenori angajaţi”

„În perioada 1-3 aprilie, anul acesta, am vizitat împreună cu fiul meu Mihăiţă, baza de la Şahtior Donetsk şi vreau să vă spun că nici nu putem face vreo comparaţie cu ce avem noi, a început istorisirea Mihai Ianovschi. Prin comparaţie cu ceea ce am văzut acolo, pot să spun că noi, în România, nici măcar nu am început să jucăm fotbal! Este o diferenţă aşa de mare între investiţia de la noi şi investiţia din Ucraina, încât nu suportă comparaţie. Tot fotbalul de la Şahtior Donetsk are la bază şcoala olandeză în ceea ce priveşte selecţia, instruirea şi promovarea. Centrul de copii şi juniori este condus de un antrenor de la Ajax Amsterdam. Acolo antrenorul antrenează, nu face selecţie, nu merge la controlul medical, nu dă probe şi norme de control. Deci i se pune la dispoziţie grupa cu care lucrează. Şahtior are 22 de informatori, aşa se numesc la ei căutătorii de talente, angajaţi de Ahmetov în 22 de judeţe ale Ucrainei. Aceştia sunt coordonaţi de 6 scouteri. Unul dintre informatori descoperă un copil în vreun cătun, îl anunţă pe unul dintre scouteri, copilul este adus imediat la Academia Şahtior, este testat medical, fizic, tehnic, tactic de comisii speciale pentru aceste domenii. Peste cei 6 scouteri este scauterul principal care este olandez şi care îşi dă verdictul final asupra vreunui copil. Deci iată că antrenorul antrenează, nu merge în şcoală după copii. Academia Şahtior Donetsk are 26 de autobuze cu 40 de locuri, are 700 de copii şi juniori, are 35 de antrenori angajaţi”.

„Mircea Lucescu are o putere fără limită, nimic nu se mişcă acolo fără el”

„Am stat trei zile la Donetsk, mai spune Mihai Ianovschi, iar într-una din zile am vizitat şi baza clubului, care se află la 15 km în afara oraşului pe malul unui lac. Pe un mal este baza de copii şi juniori şi de tineret şi pe cealaltă parte a lacului echipa mare. Sunt standarde gen Ajax, Barcelona, Chelsea. Nu poţi să găseşti ceva acolo ce nu poate să-ţi placă. Şi muncitorii sunt îmbrăcaţi la fel… O disciplină de fier, pază militarizată, o curăţenie exemplară! Dacă nu ai acceptul lui Mircea Lucescu sau al unuia dintre conducători nici nu poţi să intri acolo. Ce se întâmplă în fotbalul mare se întâmplă şi la Donetsk, iar Mircea Lucescu are o putere acolo fără limită, nimic nu se mişcă fără el. L-am sunat sâmbătă seara ca să vedem şi noi stadionul. El pleca duminică la Barcelona pentru meciul din Liga Campionilor. Ne-a spus ca la ora 9 să fim acolo, la 9 fix ne-a primit şi ne-a spus: Colegi, am pentru voi o jumătate de oră”. Am vizitat baza şi apoi am stat de vorbă o jumătate de oră cu Lucescu în sala de trofee a clubului. După o jumătate de oră şi-a cerut scuze, a mers la antrenament şi apoi a plecat la Barcelona. Cum de am ajuns în schimb de experienţă la Şahtior? Simplu, am fost aleşi de familia Lucescu şi de Dani Coman. Probabil că activitatea familiei noastre, întinsă pe  57 de ani, a contat foarte mult. Mircea Lucescu ne-a vorbit foarte frumos de tata, nenea Lenci, pentru că a lucrat cu el în tabere naţionale, pe când era junior, şi ştie toată activitatea noastră de la Piteşti etc. Mircea Lucescu cunoaşte absolut tot ce se întâmplă în fotbalul românesc, dar nu a comentat absolut nimic de ce se întâmplă acum la FC Argeş, a vorbit doar de tradiţia care există la Piteşti pentru copii şi juniori. În concluzie, vreau să vă spun că şcoala lui Dani Coman este singura şcoală de fotbal din Argeş care a trimis antrenori la specializare în străinătate, ceea ce cred eu că spune multe despre starea fotbalului argeşean”.

„Numele lui Adi Mutu mi-a deschis toate uşile la Fiorentina”

Deşi la Doneţk, tatăl şi fiul au mers împreună, la Fiorentina, pentru că cineva trebuia să se ocupe de şcoala Dani Coman, a mers doar Mihăiţă Ianovschi. Despre acest curs de perfecţionare, unul care se obţine extrem de greu, Mihăiţă ne-a spus: „În perioada 12-15 aprilie, anul acesta, am participat la un curs de specializare făcut în vederea obţinerii licenţei UEFA, la Florenţa, în Italia. Am avut sprijin total din partea lui Adi Mutu, care mi-a facilitat intrarea acolo. Trebuie să ştiţi că sunt liste întregi de aşteptare cu antrenori pentru asemenea stagii, antrenori care aşteaptă luni de zile  pentru aprobare. Numele lui Adi Mutu mi-a deschis toate uşile la Fiorentina pentru că, repet, fără ajutorul lui nu cred că aş fi putut merge la acest mare club din Europa. Cel care s-a ocupat de vizita mea a fost profesorul Vincenzo Vergine, responsabilul cu toată academia, care m-a aşteptat şi care mi-a fost alături mai tot timpul. Am avut ocazia să urmăresc atât antrenamente, dar am discutat şi despre filozofia lor privind creşterea copiilor şi juniorilor. Părinţii nu au acces în incinta bazei sportive care se află la 20 de km în afara oraşului. Părintele îl aduce şi apoi vine şi îl ia, doar atât!”
„La Fiorentina, totul este din altă lume, dacă ar fi să comparăm cu ce este la noi. Ei au 10 grupe de copii şi juniori, doi antrenori la fiecare grupă, cinci antrenori la echipa a doua a clubului şi patru preparatori fizici pentru tot clubul. Disciplina este senzaţională, atât la antrenament cât şi în incinta bazei sportive, care cuprinde un teren sintetic mare, un teren gazonat mare, două terenuri sintetice mici, sală de forţă şi cabinet fizioterapie – recuperare. Au, de asemenea, 10 microbuze, cel puţin pe care le-am văzut eu, care duc copiii din puncte fixe din oraş la baza de antrenament şi îi aduc în acelaşi loc. Peste tot în oraş apar steguleţe cu stema clubului pe ele. Toată lumea e înnebunită după fotbal! La fiecare colţ de stradă există magazin cu materiale promoţionale AC Fiorentina, precum şi cu bilete de meci care sunt foarte puţine datorită numărului mare de abonamente. În acest stagiu de pregătire am vizionat live meciul Fiorentina- Juventus şi am rămas stupefiat de atmosfera cu adevărat incredibilă. I-am văzut la lucru pe Del Piero, Luca Toni, Bufon, Mutu etc… Spectatorii erau fanatici, dar civilizaţi. Stadionul a explodat pur şi simplu, atunci când a ieşit Adi Mutu la încălzire!”
Marius Ionel

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...