Web Analytics

Investitorii care preiau pachetele Oltchim nu vor fi obligaţi să preia şi angajaţii

de | 16.03.2017 13:34 | Economie

12 MariusParvu# Noi detalii din procedura vânzării Oltchim. Ce se întâmplă cu salariații  Petrochimiei Pitești
Marius Pîrvu, directorul Direcției Petrochimice (Piteşti) a Oltchim mai îndulceşte puțin veştile  legate de schimbarea condiţiilor vânzării combinatului Oltchim,  din care face parte şi platforma petrochimică argeşeană şi îi linişteşte pe cei 110 angajaţi de la Piteşti, explicând de ce viitorii investitori au tot interesul să preia şi salariaţii, asta deşi potrivit noilor condiţii de vânzare, nu există nicio obligaţie de transferare a contractelor sau a salariaţilor Oltchim SA către cumpărători.

Dacă iniţial, reorganizarea activităţii Oltchim prevedea un transfer al activelor şi activităţii actuale pe Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor), după noile condiţii, lucrurile nu mai stau aşa. Potrivit administratorilor judiciari, în procedura de vânzare inclusă în acest plan iniţial apăreau elemente compatibile cu o continuitate economică, ceea ce ar fi presupus o extindere a recuperării ajutorului de stat de la potenţialii cumpărători, o situaţie care contravine principiului discontinuităţii economice solicitate de Uniunea Europeană. Aceasta ar fi presupus inclusiv riscul retragerii potenţialilor investitori, care ar considera tranzacţia ca fiind mult prea riscantă, cu imposibilitatea implementării planului de reorganizare aprobat şi consecinţa automată a deschiderii procedurii falimentului. Un scenariu teoretic, în care toţi creditorii societăţii ar putea ajunge în situaţia de a nu mai putea încasa nici măcar sumele stabilite a le fi distribuite. Tocmai pentru eliminarea acestor riscuri, administratorii judiciari ai Oltchim au propus modificarea planului şi renunţarea la societatea SPV în favoarea unei vânzări directe a activelor.
Astfel, Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi vândut pe pachete de active, tocmai pentru a respecta principiul discontinuităţii economice solicitat de Uniunea Europeană, iar investitorii care preiau aceste pachete nu vor fi obligaţi să preia şi angajaţii, dar administratorii judiciari consideră  că este imposibilă renunţarea la aceştia.
„Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piaţa centrala şi est europeană. Guvernul este preocupat de situaţia comunităţii locale şi avem dialog permanent cu administratorii şi reprezentanţii salariaţilor pentru a ne asigura că rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului şi angajaţilor”, a declarat, săptămâna trecută, ministrul  Economiei, Mihai Tudose, prezent la Oltchim, pentru discuţii pe această temă.

„Noi nu vindem fiare, deci echipamente, noi vindem resursă umană”

Marius Pîrvu, directorul Direcției Petrochimice (Piteşti) a Oltchim spune că este puţin probabil ca investitorii care vor prelua Oltchim să renunţe la angajaţi, pentru că ar ajunge apoi în situaţia în care ar trebui să găsească rapid 1.500 de salariaţi pentru evitarea  întreruperii procesului productiv şi a contractelor pe care le are Oltchim în momentul de faţă (pe 12 ani de zile). Marius Pîrvu spune că există chiar nişte stimulente pentru preluarea angajaţilor, de care, cel mai probabil, investitorii vor profita.
„Practic, pentru fiecare salariat preluat, noii investitori primesc un bonus la oferta lor financiară. Adică, dacă investitorul a făcut o ofertă de 5 milioane şi preia 1.000 de angajaţi, el mai primeşte încă 5.000 de euro pentru fiecare angajat preluat înmulţit cu 1.000 de angajaţi, înseamnă 5 milioane, iar cu cele 5 milioane inițiale ale lui, ajunge la 10 milioane. Trebuie reţinut că pentru fiecare angajat preluat se pune un  bonus de 5.000 de euro.
Obligativitate (nr. de preluare a angajaţilor) nu există pentru că este impusă de către Comisia  Europenă, pentru a nu exista continuitate economică. Nu este un caiet de sarcini de aşa natură făcut de administratorii judiciari. Ei au fost obligaţi să respecte anumite condiţii impuse de Comisia Europeană. (…) Dar cum credeţi că poate fi pereluat un combinat fără resursă umană. Credeţi că se poate aşa ceva? Declaraţia ministrului Tudose a fost următoarea și trebuie consemnat acest lucru: «Noi nu vindem fiare, deci echipamente, noi vindem resursă umană». Să înțelegeţi că statul are un cuvânt de spus la finalul privatizării, deci nu se va accepta ofeta dacă preluarea resursei umane nu va fi satisfăcătoare”, a explicat, pentru Jurnal de Argeș,  Marius Pîrvu.

Îngrijorare printre salariații de la Pitești

Vestea schimbării condiţilor de vânzare a Oltchim și noul context potrivit căruia nu va exista nicio obligaţie de transferare a salariaţilor către cumpărători, i-a panicat pe angajații combinatului, inclusiv pe cei ai Petrochimiei de la Pitești.
Întrebat de Jurnal de Argeș dacă cei 110 salariați ai Petrochimiei (numărul de angajaţi pe care Oltchim îi mai are la Piteşti)  au  motive  întemeiate de îngrijorare, Marius Pîrvu a declarat: „Până când nu vedem oferta efectivă a investitorului, nu putem să știm exact, dar ce ştim clar e că nu se va accepta orice fel de ofertă.

„Doar nu-l ia ca să-l dărâme”

12 MihaiGeorgescuŞi fostul director al Arpechim, Mihai Georgescu, este convins, la rândul său, că noii investitori vor prelua şi angajaţii. „Aici au mai rămas puțini, foarte puțini angajați, dar la Vâlcea sunt peste 1.000. Sunt sigur că dacă investitorul care va veni va prelua combinatul, vor prelua și angajații, altfel cum pornește instalațiile, că  doar nu-l ia ca să-l dărâme. Ca să pui în funcțiune o fabrică, îți trebuie angajați”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș, Mihai Georgescu, coautorul unor demesuri către Preşedinţia României, Senat, Guvern şi Ministerul Economiei pentru dezvoltarea Petrochimiei de la Piteşti. Planul de reorganizare al combinatului  prevede vânzarea Oltchim pe cel puţin 307 milioane euro. Reamintim că anul trecut, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Tot anul trecut însă, Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat, considerând că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii