Web Analytics

O investiţie de peste şapte milioane s-a iţit pe SICAP după ce fusese anunţat executantul

de | 11.04.2019 13:06 | Economie

# Atribuire de lucrări cu efect întârziat la Câmpulung

Cum-necum se tulbură mereu apele la Câmpulung şi, ca de fiecare dată, înotătorul salvator este primarul Liviu Ţâroiu! Ultima vălureală a pornit când de-abia se intrase în 2019, atunci când s-a aflat că unul dintre principalele obiective de investiţii pe acest an a intrat deja în procedura de desemnare a executantului. Lipsa bugetului, lipsa anunţului de pe sistemul electronic de achiziţii publice şi lipsa transparenţei celor care conduc Primăria Câmpulung au produs mai multe speculaţii asociate şi unui fapt petrecut în urmă cu mai mulţi ani.

Anul trecut, în noiembrie, Consiliul Local Câmpulung a aprobat indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Reabilitare strada Negru Vodă şi strada Republicii de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu”. Altfel spus, se propunea refacerea şi modernizarea integrală a unuia dintre cele mai cunoscute spaţii publice din Câmpulung, Bulevardul „Pardon”. Valoarea totală a lucrării a fost estimată la peste şapte milioane de lei, cu un termen de execuţie de doi ani. Anterior, în bugetul pe 2018 fusese prevăzută suma de 40.000 de lei pentru DALI (documente de avizare a lucrărilor de intervenţie) aferente investiţiei.
La puţin timp după intrarea în noul an, au apărut discuţii privitoare la lansarea procedurii de atribuire a execuţiei, deşi nimic nu a fost făcut în mod oficial. Lucrurile au avansat atunci când, la o conferinţă de presă susţinută la PSD, primarul Liviu Ţâroiu anunţa că este pe cale să semneze contractul cu firma câştigătoare a procedurii de atribuire, detaliind şi modul de desfăşurare a lucrărilor: „Sunt în semnarea contractului şi aştept graficele. Vom începe cu centralul, să avem posibilitatea de circulaţie pietonală, vom trece apoi pe Negru Vodă şi după ce terminăm închidem Republicii”. Au fost declaraţii – reluate şi mai apoi – întâmpinate cu surprindere, în condiţiile în care nu erau identificate elemente de derulare a procedurii. Elemente care au apărut de-abia săptămâna trecută!

Lucrarea e deja dată!

Pe 3 aprilie au apărut datele pe SICAP. Data publicării anunţului: 20 decembrie 2018. Limită depunere oferte: 7 ianuarie 2019. Selecţie câştigător: 15 februarie 2019. Evaluări: 27 martie 2019. Dată atribuire: 3 aprilie 2019. Câştigător? Ei bine, primarul Ţâroiu vorbea dinainte de apariţia anunţului despre faptul că reabilitarea Bulevardului „Pardon” va fi făcută de constructori din zona Muscel. Şi a indicat chiar către firmele care se ocupă acum de amenajarea Pieţei Primăriei, o lucrare căreia i-a expirat termenul de finalizare de trei luni. Prin bunăvoinţa primarului şi fără să se aplice penalităţi, data de închidere a lucrărilor a fost mutată în luna iunie a acestui an. Executantul este constituit prin asocierea firmelor Group Concif şi Ratelen Construct ale familiei Răuţoiu. Familie din Muscel, evident. Iar acum, aceleaşi firme asociate, dar cu o altă societate lider, Conteh Barengott, se vor ocupa şi de bulevard. Cu întârziere sau nu!

Sediul în Târgovişte, patron muscelean

Cine este firma nou apărută în peisaj? Fostă Curier srl, înfiinţată în 2001, cu sediul în Târgovişte, Conteh Barengott a devenit activă sub noua denumire, dar cu acelaşi CUI, în 2012, având ca principal obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Fără a fi activă în domeniul destul de sensibil al reabilitării unei zone considerate sit istoric cum este centrul Câmpulungului. Oricum, dorinţa primarului de a da de lucru muscelenilor a fost îndeplinită şi în acest caz: Conteh Barengott este reprezentată tot de un membru al familiei Răuţoiu!

Atribuirea realizată, banii încă nu au apărut

O altă problemă ataşată acestui caz este cea a asigurării finanţării. În proiectul de buget pe anul 2019, pe lista de investiţii se găseşte o propunere de alocare financiară în valoare de două milioane de lei, fiind de presupus că, în cazul acestei investiţii multianuale, restul banilor vor fi alocaţi fie prin rectificare bugetară, fie prin bugetul de anul viitor. Numai că s-a pus problema dacă poţi lansa şi finaliza o procedură de atribuire pe bani publici fără a avea bugetul aprobat, deci, teoretic, fără alocare bugetară. Potrivit juriştilor din Primăria Câmpulung, dacă au fost deja demarate şi aprobate detalii ale investiţiei, iar lucrarea este prevăzută în proiectul de buget, se poate ajunge chiar la semnarea contractului de execuţie sub condiţia suspensivă a adoptării bugetului cu prevederea de bani pentru lucrare. Altfel spus, contractul poate fi încheiat, nu este executoriu, dar devine valid odată ce apare bugetul, iar pe lista de investiţii se regăseşte, cu bani cu tot, lucrarea în cauză.
C.I.B.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii