După 1990, pe măsură ce televiziunile se înmulțeau și promovau filme de ultimă oră, cinematografele au picat unul după altul. În Pitești, primul care a dat faliment a fost Cinema „Lumina”, din Găvana, ce avea ca „politică” prezentarea de filme românești. A urmat Cinema „Dacia”, din cartierul Craiovei, cel mai… occidentalizat cinema pe vremea comunismului (proiecta filme S.F., de „westernuri spaghetti” italiene etc.)
Toate cinematografele erau (unele mai sunt) gestionate de Regia Autonomă „RomâniaFilm” a Ministerului Culturii. Printr-o politică sinucigașă, aceasta nu s-a îngrijit de supraviețuirea acestora și, prin complicitatea unor administratori, au fost vândute pe nimic. De pildă, „RomâniaFilm” nu a fost de acord, acum câțiva ani, să cedeze către Primăria Pitești, în baza legii, Cinema „Papaiani”, preferând un teatru privat bucureștean, „Victoria”, ce nu se poate lăuda că ar putea intra în vreo competiție cu Teatrul „Davila”.
Revenind la Cinema „Dacia”, acesta a ajuns, mai întâi, discotecă, apoi club de noapte, celebru o vreme (Clubul „Insomnia”), iar mai apoi, după ce au dispărut dansatoarele la bară, a ajuns casă de rugăciuni pentru un cult neoprotestant și, în fine, Centru de Ajutor. Dar nici „Centrul de Ajutor” nu a avut viață lungă. S-a închis, clădirea ajungând într-o serioasă stare de degradare.
Și totuși, în fața fostului cinematograf (la care se făceau cozi foarte lungi pentru a viziona „Războiul stelelor”, de pildă, bișnița cu bilete fiind în floare), mai există… „viață după moarte”. De doi ani, aici își face veacul un vânzător de pantofi din Suceava care plătește chirie lunar „la un domn”, nu știe de la ce firmă, probabil cea care a amenajat „Centrul de Ajutor” falimentar.
Citește și Leonid Dragomir – Trei cărţi de filosofie publicate în şase luni!
Citește și Octavian Mihail Sachelarie şi… şobolanii din mină!
0 Comentarii