Web Analytics
scris joi, 28.12.2023

Întorsătură de situaţie în procesul lui Sorin Balaş & co. S-a cerut sechestru pe averea şefului de la Ocolul Silvic Piteşti şi a tatălui secretarei lui Chiriloiu

Miercuri, 13 decembrie, la Judecătoria Pitești a avut loc un nou termen în procesul lui Sorin Balaș & Co, privind infracțiuni silvice. Este vorba despre fapte grave comise cu aproape nouă ani în urmă în păduri ale județului, inculpați fiind – atenție! – Podeanu Georgel, tatăl secretarei lui Armand Chiriloiu, director general al Direcției Silvice Argeș, Balaș Sorin Marius (foto), șef al Ocolului Silvic Pitești și Zărescu Gheorghe, administrator al unei societăți comerciale. Judecata e tărăgănată, cum vă spuneam, prin tot felul de proceduri și tehnici avocățești, astfel încât toți cei enumerați să scape de acuzații. Așa se face că în cazul a doi dintre inculpați a intervenit deja prescripția, iar al treilea, Podeanu G., așteaptă și el să scape la fel, la anul! Și totuși, la ședința de acum două săptămâni, procedural, au fost punctate chestiuni importante.

Întorsătură de situaţie în procesul lui Sorin Balaş & co. S-a cerut sechestru pe averea şefului de la Ocolul Silvic Piteşti şi a tatălui secretarei lui Chiriloiu

Un singur expert silvic în tot județul, la „n” dosare de infracțiuni!

La termenul anterior de judecată, din 29 noiembrie, instanța a citat în cauză Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Argeș în calitate de persoană vătămată, fiindcă, așa cum am relatat, instituția… omisese să se mai constituie parte vătămată în noul dosar. De fapt, nu omisese, o făcuse cu bună știință, având în vedere ce ne declarase în luna mai „generalul” Chiriloiu, anume că în dosarul jafului (4629/280/2020), în care au fost tăiați ilegal 152 de arbori, fiind constatate și alte infracțiuni, „Direcția Silvică Argeș nu a suferit niciun prejudiciu”!

La termenul cel mai recent, din 13 decembrie, judecătoarea Elena Roxana Barbu a luat în discuție, expertiza menită să stabilească prejudiciul (fapta penală fiind recunoscută), expertiză cerută mai demult, dar care nu s-a făcut până acum! De ce? Pentru că, așa cum spuneam, o mulțime de termene date au tergiversat acest lucru. Va dura, însă, și de-aici înainte, dat fiind faptul că – atenție! – există un singur expert în tot județul, iar în Argeș sunt „n” dosare de infracțiuni pentru care se dispune expertiza silvică.

Citește și Scandalos! Judecata lui Sorin Balaş & Co pentru infracţiuni silvice „merge” din amânare în amânare spre prescripţia izbăvitoare!

S-a schimbat și procurorul…

Ce va fi la termenul următor, din 10 ianuarie? Se va discuta pe obiective. Apărătorul lui Podeanu Georgel, avocatul Graure, a solicitat un termen pentru a vedea obiectivele pe care le-a depus avocatul părții păgubite și, în funcție de acestea, de a formula și el apărarea. Ce solicitări are reprezentantul părții păgubite? Destul de multe, dar, „de principiu, să se stabilească prejudiciul în funcție de actele care se află la dosarul cauzei, în funcție de numărul de cioate nemarcate etc; tot felul de obiective de specialitate în ceea ce privește silvicultura” – ne-a spus avocatul Alexandru Georgian, care a mai precizat că „d-na președinte a prorogat discutarea probei testimoniale cu martori, iar asta înseamnă că aceasta se va face după ce va admite proba cu expertiza”. Nu înainte, cum ceruseră apărătorii inculpaților.

Și încă un aspect foarte important: avocatul Alexandru Georgian a depus o cerere de luare a măsurilor asiguratorii față de toți inculpații! Cu alte cuvinte, să le fie pus sechestru pe bunuri. Pentru a analiza această cerere, procurorul a cerut un termen. Mai bine zis, noul procuror, care, la ședința din 13 decembrie, nu a mai fost Marilena Dumitrescu, ci… Andrada Petrescu.
În fine, vom vedea ce se va întâmpla la termenul din 10 ianuarie 2024, mai exact dacă va fi ceva, având în vedere că, din nou, avocatul lui Podeanu s-ar putea să nu ajungă la proces. „Nu cred că mă întorc până atunci” – a spus el, dar termenul nu a mai fost lungit…

Citește și Sorin Balaş, şeful Ocolului Silvic Piteşti, judecat în alt dosar pentru infracţiuni silvice!

Dosarul uni jaf silvic

Vă reamintim, pe scurt, că primul dosar (din 2020) referitor la speța respectivă a luat naștere după ce mai multe persoane au făcut plângeri penale împotriva reprezentanților Ocolului Silvic Pitești, precizând că, în perioada 2013-2015, angajați ai acestui ocol au întocmit în numele lor mai multe cereri de marcare arbori, în baza cărora au fost făcute exploatări de material lemnos, de care însă persoanele vătămate nu au avut cunoștință și de pe urma cărora nu au primit niciun venit. În pădurile respective (în UP IV Micești – Cantonul 11 Purcăreni și Cantonul 12 Ciumești, conform rechizitoriului), au fost identificați în total 152 arbori tăiați ilegal, precum și infracțiunile conexe de fals, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu și delapidare, infracțiuni tăinuite de șeful ocolului silvic.

Citește și Suspiciuni de corupţie pe axa Ion Georgescu-Republica Moldova. Primăria Mioveni a finanţat grădiniţa din Măgdăceşti, construită pe un teren cumpărat la suprapreţ de la soţul primăriţei Liuba Cojocaru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită