Web Analytics

Interviu cu procurorul Săndel Boţoghină: „Nu există persoane importante pentru DIICOT Piteşti!”

de | 31.01.2019 14:00 | Actualitate

Procurorul Săndel Boțoghină este noul șef al Serviciului Teritorial DIICOT-Pitești, începând cu data de 8 ianuarie. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv delegarea sa în această funcție pe o perioadă de șase luni, după pensionarea fostului procuror-șef Valentin Preoteasa, la finele anului trecut. I-am solicitat șefului DIICOT Pitești un interviu, în care ne-a vorbit despre activitatea de anul trecut a procurorilor anticorupție piteșteni și despre ce au în vizor aceștia… Mă rog, atât cât se poate spune.
# Cum a fost anul 2018 pentru DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești?
– Cifrele sunt similare celor din anii trecuți. Au fost soluționate peste 200 de dosare, în 28 dintre acestea fiind sesizată instanța de judecată prin 28 de rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției de către inculpați. Au fost trimiși în judecată 47 de inculpați, 22 dintre aceștia fiind arestați preventiv. O parte dintre dosarele în care s-au emis rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a vinovăției a avut ca obiect infracțiuni de constituire a grupurilor organizate, trafic de droguri, trafic de persoane, punere în circulație de monedă falsificată… Am avut, de asemenea, 101 percheziții domiciliare în cauze având ca obiect toate categoriile de infracțiuni care ne-au fost date spre competență. La fel, trafic de persoane, infracțiuni informatice, infracțiuni economice, respectiv punerea în circulație de bani falși… Aș vrea să scot în evidență că în multe din dosarele pe care le avem în lucru sunt elemente de extrateritorialitate, care implică alte țări și în care am avut o colaborare strânsă cu organele judiciare din statele respective. În acest sens, au fost emise 81 de comisii rogatorii sau ordine europene de anchetă, o formă de cooperare simplificată, apărută spre finalul anului trecut ca urmare a unei directive europene.

Despre dosarul Inquieto: „Am efectuat acte de cercetare, la solicitarea organelor judiciare din Italia”

# Unul dintre dosarele de răsunet finalizate de DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești, în colaborare cu Direcția de Investigații Antimafia (DIA) de la Parchetul Napoli, a fost cel al lui Nicola Inquieto, soldat cu trimiterea acestuia în Italia, unde este judecat. De ce l-au lăsat autoritățile române pe Inquieto să zburde în voie, pe teritoriul județului, unde și-a construit un ditamai imperiul, și asta în ani și ani de zile?
– Nu este dosarul nostru. Este un dosar în care noi am efectuat acte de cercetare, la solicitarea organelor judiciare din Italia. Este vorba despre un ordin european de anchetă. Probabil că era în vizorul autorităților italiene, însă nouă ne-au solicitat sprijinul anul trecut și am îndeplinit ceea ce ne-au cerut destul de prompt. Este vorba despre infracțiunea de spălare a banilor, iar aici rolul esențial îl au autoritățile judiciare pe teritoriul cărora s-au săvârșit infracțiunile în urma cărora s-a realizat venitul ulterior „spălat” pe teritoriul altor țări. În cazul spălării banilor, în principal trebuie să dovedești că acea persoană a săvârșit anumite infracțiuni din care a dobândit bunurile, iar din comunicarea cu anchetatorii italieni rezultă că infracțiunile generatoare de venit au fost săvârșite pe teritoriul acestui stat.

Despre dosarul sclavilor de la Berevoești: „A șocat nu numai opinia publică, dar și pe noi”

# Un alt caz de răsunet care a bubuit, e drept, cu doi ani înainte, dar care s-a aflat în atenția magistraților argeșeni este celebrul deja dosar al sclavilor de la Berevoești…
– A fost un caz foarte mediatizat… Au fost în total 6 rechizitorii, cu peste 30 de inculpați. Este unul dintre cele mai importante dosare instrumentate de DIICOT Pitești în ultimii ani, pentru că am reușit să stopăm o activitate infracțională care a șocat nu numai opinia publică, dar și pe noi. Am reușit să probăm într-un timp destul de scurt și în condiții destul de dificile săvârșirea faptelor de către inculpați, iar în baza probelor administrate, instanțele de judecată au stabilit vinovăția inculpaților, cărora le-au aplicat pedepse pe măsura gravității faptelor. Din câte am văzut, s-a ajuns și la 18 ani și zece luni închisoare, cea mai mare pedeapsă.

Despre dosarul Cămătarilor: „Ar putea fi soluţionat în cursul acestui an”

# Dar aveți și dosare nesoluționate de mai mult timp…
– Sunt câteva dosare cu activitate infracțională destul de vastă, în care sunt cercetate foarte multe persoane, în care am intervenit în urmă cu câțiva ani și pe care nu am reușit încă să le finalizăm. Sunt dosare începute prin 2014-2015, care s-au dezvoltat simultan și care se află într-un stadiu destul de avansat de finalizare. În mod normal, în mare parte vor fi finalizate în cursul acestui an.
# Este vorba și despre celebrul dosar al Cămătarilor? Este adevărat că și acesta implică foarte multe persoane, care sunt însă și persoane foarte importante…
– Nu există persoane importante pentru DIICOT Pitești, însă nu pot oferi detalii despre dosarele aflate în lucru sau despre situația juridică a persoanelor cercetate. Chestiunile acestea le tranșăm în cadru procesual. Motivele de nesoluționare țin de activitatea infracțională vastă, de faptul că trebuie să lucrăm cu ritmicitate în toate dosarele pe care le avem în lucru.
# Când ați vorbit despre dosarele mai vechi care ar putea fi soluționate în acest an, v-ați referit și la dosarul Cămătarilor?
– M-am gândit și la acest dosar, da.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii