# Arhiepiscopul a ținut să explice și celebra sintagmă „a prăji Covid-ul”, preluată de presă și rostogolită în toată țara
# Ce ați vrut să spuneți prin expresia „a prăji Covid-ul”?
– „Covid-ul prăjit” este o sintagmă că, deh, unii vorbesc sau scriu sintagmat (iată și un cuvânt nou!), expresie la limpezirea, dacă mai era nevoie, a faptului că știința medicală, națională și mondială a subliniat că acest virus se rebegește (slăbește) când are un climat călduros și se răspândește atunci când se răcește bine. Și, deci, să ne ferim de orice răceală, pentru că s-ar putea să fi fost contaminaţi de viruși, după cum se arată la unii pacienți diagnosticați. Personal am spus cum procedez, respectând sfatul medicului și chemarea prin mijloacele de presă, radio și televiziune, de a nu neglija măsurile de elementară igienă, începând cu spălatul mâinilor și purtatul măștilor. Dacă ne-am spăla pe mâini riguros și des, după recomandările oficiale, mai mult de jumătate din populația lumii nu ar fi infectată de niciun virus! Dacă am purta mască, după recomandările medicale, un procent mare din populația lumii ar evita îmbolnăvirea. Dacă am respecta distanțarea fizică, adică distanța dintre noi (fără pupat de mâini, obraz, frunte, fără a mai da mâna „la noroc”, la întrevedere și revedere), am ușura serviciile medicale și nu am mai umple saloanele din spitale.
Dacă la masă, la adunări, la cumpărături, la biserică și alte manifestări am ține distanța de 2 metri și mai mult și am purta masca îngrijit, s-ar micșora starea de alertă, urgență și alte restricții.
„Degeaba porți o mână nespălată în mănușă…”
# Iar ideea sau năstrușnicia, cum zic unii, cu usturoiul?
– Tocmai de aceea mi-a venit ideea cu usturoiul, citind anumite recomandări, anume că e folosit ca să nu ne infectăm în urma celor care neglijează uneori sau deseori recomandările oficiale, guvernamentale și medicale! Încerci să te aperi cumva! Nu recomand nimănui, nimic de la mine, în nicio privință. Fiecare să avem grijă să nu ne contaminăm cu niciun virus și cu nicio boală. Am spus adesea cum mă comport eu în asemenea cazuri, însă, una este să faci experiențe personale și alta este să prescrii sfaturi medicale, sfaturi pe care sunt chemați să le dea populației doar cei specializați în materie și nu de către autodidacți.
Purtatul mănușilor este important, ca protecție, precum și spălatul pe mâini. Se leagă împreună. Degeaba porți o mână nespălată în mănușă. Speli fața, ochii, nasul, mâinile până la cot (ca medicii chirurgi), hainele de pe tine și mănușile, este un salt calitativ în apărarea contra contaminărilor. Deci, prevenirea, cu atenție mărită!
Cum răspunde la întrebarea dacă l-a certat Patriarhul Daniel
# Aveți și un caz concret din lumea preoțească?
– Da. Se cunoaște un caz, printre multe altele, când episcopul Atanasie Dincă nu deschidea ușa decât folosind poala hainei preoțești, după ce învăluia clanța de la ușă cu stofa din reverendă. Nu punea niciodată mâna pe clanța ușii. Punea, de asemenea, ca să-i ajute pe cei din jur, usturoi pe clanță. Asta am auzit-o la Mănăstirea Căldărușani. Mi s-a părut interesant. Se căutau mijloace de igienă mai rapidă, că așa știau, din veac în veac, dar nu este obligat nimeni să facă asta. Bordeie și obiceie!
# Patriarhul Daniel nu v-a certat în urma acestui episod care v-a făcut vedetă națională în media?
– Am obiceiul să mai șuguiesc, iar cititorii și văzătorii programelor mass-media, fiind foarte severi, nu pot agrea expresiile spuse mai pe ton șăgalnic. Să fiu iertat! Dumnezeu să ierte tuturor, păcatele mele! Asta înseamnă că sunt un păcătos de rând!
Părintele Patriarh Daniel, când nu-ți reproșează nimic, atunci când ceva se pare că nu este în orânduială, este foarte grijuliu să-ți arate că ceva nu merge bine și înțelept.
Tăcerea este un răspuns academic și duhovnicesc, de tămăduire a rănilor produse, iar dacă te pândește ispita să repeți, să nu uităm că-i născut în luna Sfântului Ilie, să nu mă întrebați ce înseamnă asta, am zis-o și eu așa, de frica ce m-a cuprins în fața întrebării primite de la Alina Crângeanu.
Citește și ÎPS Calinic a aniversat 35 de ani de la hirotonia în Arhiereu
Citește și ÎPS Calinic explică de ce a purtat masca invers la ultimul Sobor al BOR
Citește și ÎPS Calinic la căpătâiul lui Ioasaf: „fac rugăminte tuturor celor care au fost supărați, nedreptățiți, ofensați verbal sau în alte oarecare moduri, să fie iertat din toată inima creștinească și românească!”
Citește și Cuvânt de încurajare la vreme de încercare și boală (molimă) din partea ÎPS Calinic
„Eu m-am spălat pe mâini cu apă fierbinte până la opărire”
# Cum de v-a ocolit Covid-ul până acum?
– Cum am scăpat, până acum, de Covid? Zicea mereu un om, mai aspru la vorbă:
– Nimeni nu scapă de Covid!
– Chiar nimeni?, întreb eu, surprins de vorbă.
– Da! Trebuie ca toți să treacă prin aceasta, pentru a deveni imuni. Ce vă tot plângeți și vă văicăriți? Aveți curaj.
Ș-apoi nu a mai scos niciun cuvânt. Și-a făcut numărul și el, ca și mine. Vă spun drept. Nu recomand nimănui excesele. Eu m-am spălat pe mâini cu apă fierbinte până la opărire, adică atât cât am putut răbda. Nu faceți așa. Spălați-vă cu apă călduță, normal. Nu exagerați! Dar să ne spălăm!
M-am spălat pe dinți cu sare. Nu vă recomand. Am scăpat saramură pe gât. M-am mulțumit cu gargară.
Am luat, după unele recomandări („băbești”, argeșene și muscelene), sare cu oțet și cu lămâie ca gargară! Vă rog să nu luați! Că au fugit virusurile fără dor de întoarcere, după părerea unora. Fiecare realizează primejdia.
Doamne, cât de bun e usturoiul, dar ceapa, pătrunjelul și hreanul!
O! Dar ridichea neagră, mai ales!
Pentru întărirea imunității, putem folosi toate bunătățile semănate de Dumnezeu pe pământ și vom posti în vremuri mai bune ca viață zilnică. În pandemii, postirea pendulează după puterea fiecăruia.
Cum am scăpat de virus până acum? Ce mai întrebare!
Cum să nu scap, când eu însumi sunt un virus! Păi, vedeți? Cine să se mai apropie de mine? Înseamnă că am făcut anticorpi! Cred că se înțelege gluma! Iertați!
”N-avem știri exacte de îmbolnăviri cu Covid în rândul clerului argeșean și muscelean”
# Câți preoți sau călugări argeșeni s-au îmbolnăvit de Covid?
– Nu avem, până acum, știri exacte de îmbolnăviri cu virusul Covid-19 în rândul clerului argeșean și muscelean. Oricum, dacă spuneți că e o cifră minoră, înseamnă că am fost disciplinați în respectarea poruncilor laice și eclesiastice. Vorba proverbului românesc: paza bună trece primejdia rea! Și credincioșii argeșeni și musceleni și clerul sunt disciplinați cu ei înșiși și în comuniune cu ceilalți.
Înțeleg să împlinească poruncile și să nu le comenteze!
Despre USR-iștii care au refuzat să jure pe Biblie: „Au arătat că sunt consecvenți cu ei înșiși”
# Cum comentați faptul că aleșii USR din București, dar și alții, din alte orașe, au ales să nu jure cu mâna pe Biblie?
– Unii membri USR, spunea cineva, au înțeles că, decât să jure pe Biblie și apoi să încalce cele jurate, mai bine refuză să mai facă acest jurământ, mai ales pe Biblie și pe Cruce!
Au avut tăria să se arate lumii că sunt consecvenți cu ei înșiși! Întregul sistem medical trebuie reconstruit, spunea domnul președinte Klaus Iohannis dimpreună cu domnul premier Victor Orban, iar noi rugăm pe Domnul Dumnezeu să ajute la săvârșirea acestei minuni!
0 Comentarii