Web Analytics

Înțelegere PSD-PNL: Guvern pe 7 ani!

de | 9.11.2021 00:07 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

 

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat, luni seara, la Digi24, că PSD şi PNL au discutat să facă un guvern pe 7 ani, iar ideea că la un şi jumătate se poate schimba premierul a fost agreată în discuţiile informale, conform G4media.

Vasile Dîncu a precizat că PSD a propus modificarea Constituţiei şi că probabil va trebui discutată şi forma de republică – prezidenţială sau parlamentară.

Citește și: Şoc şi groază la PNL Argeş / DNA a ridicat telefonul deputatului Miuţescu şi pe cel al viceprimarului Tofan

Vasile Dîncu: „Am hotărât că începem negocierile. Nu ne grăbim la guvernare neapărat. noi vrem să facem parte din soluţie, pentru un guvern pe termen lung. Nu avem emoţii.

Liberalii au o problemă pe care trebuie să şi-o rezolve singuri: o bună parioadă, în care să facă programe de dezvoltare, au făcut campanie negativă PSD şi acum plătesc.

Cred că vor ajunge la un optim pentru că nu au foarte multe variante.

O soluţie pe termen lung ar fi cu PSD.

De ce preferă PSD în loc de USR? Nu din prea multă iubire, ci pentru faptul că suntem cei care putem să oferim o majoritate solidă în Parlament.

Ludovic Orban spunea că e sinucidere politică. Toată lumea ne-a spus, şi consilierii noştri, toată lumea spune nu intraţi la guvernare.

Citește și: Dramă fără margini în familia elevei moarte la liceul din Costeşti / Părinţii nu-şi revin şi merg la cimitir să dea la o parte ţărâna de pe mormântul fetiţei

Nu mi se pare bună strategia să îţi anihilezi total adversarul. Nu cred că nici post-criză un partid va face 51% şi atunci trebuie să menţii fair-play politic. Deci nu îi anihilăm. Eu cred că îi ajutăm un pic. Nu ne mai gândim electoral în acest moment.

Nu ne angajăm la un proiect pe termen scurt: de 6 luni – 2 ani.

Era vorba de Florin Cîţu să nu mai fie premier, e o condiţie logică. După ce am dat un premier jos, nu poţi să îl accepţi pe cel pe care tocmai l-ai dat jos. E o contradicţie.

Am vorbit despre modificarea Constituţiei, dar ca principiu. Sunt 70% dintre români care spun că ar trebui modificată Constituţia. De 6 luni avem un forum intern. Vă spun numai două lucruri pentru care trebuie să discutăm modificarea Constituţiei, şi apoi forma de republică. Populaţia nu e de acord cu republica parlamentară. Care e raportul dintre libertate şi egalitate în Constituţie?

Modificarea Constituţiei nu a venit dinspre liberali. Noi am propus acest lucru.

E vorba de o frustrare generală pentru că avem o republică prezidenţială, dar în Constituţie sunt tot felul de chichiţe, în care preşedintele trebuie uneori să forţeze. Şi probabil că trebuie să discutăm şi forma de republică, dar cu consultarea populaţiei, nu peste noapte.

Citește și: La înmormântarea omului de afaceri Laurențiu Floroiu, fost preot, nu au bătut clopotele iar preoții nu i-au rostit numele

Voi susţine modelul german: când cineva iniţiază moţiune de cenzură trebuie să vină şi cu program de guvernare şi cu propunere de Guvern.

În principiu, ideea că la un şi jumătate se poate schimba premierul a fost agreată în discuţiile informale.

Ne gândim să facem un guvern pe 7 ani. În acest moment e o utopie pentru România. Pe 7 ani înseamnă să ne înţelegem la nişte priorităţi majore şi apoi să vedem, cine câştigă alegerile poate să dea premierul. Nu înseamnă că un ministru rămâne 7 ani.

Nu înseamnă că nu mai rămâne loc de dezbatere.

Am discutam deocamdată despre o coaliţie de guvernare. S-ar putea în prima etapă să avem un program pe 6 luni – 1 an şi apoi să avem un program pe etapCălin Nistor, fostul şef al DNA Piteşti s-a făcut avocata a doua. Dar să fie un program pe termen lung”.

Articol preluat din ziarul bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Ce treaba are Calin Nistor cu aceste programe de guvernare??