Web Analytics

Institutul de la Ştefăneşti aniversează 60 de ani de horticultură

de | 10.10.2019 13:28 | Economie

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Horticultură Ștefănești – Argeș aniversează 60 de ani de existență marți, 15 octombrie. Sesiunea aniversară are ca scop principal prezentarea realizărilor științifice horticole înregistrate la INCDBH Ștefănești – Argeș, de la înființarea unității de cercetare, în anul 1959, în următoarele domenii: Biotehnologii, Genetică și ameliorare, Protecția plantelor și virologie, Culturi ecologice și Oenologie. Manifestarea se desfășoară sub egida Ministerului Cercetării.

Peste 100 de invitați sunt așteptați la eveniment

Se așteaptă circa 100 de invitați la manifestarea din cadrul institutului. Vor participa atât pensionari ai acestei instituții, cât și actuali cercetători, dar și profesori de la universitățile de profil. De asemenea, vor fi 10 invitați din Franța, Grecia și Republica Moldova.
Evenimentul va începe cu un cuvânt de deschidere și mesaje aniversare din partea invitaților. Directorul general Dorin Sumedrea a mărturisit, pentru Jurnal de Argeș, că vrea să definitiveze, până marți, un volum omagial, o carte care va cuprinde mesaje aniversare și sinteze privind activitatea institutului. În prezent, INCDBH Ștefănești – Argeș are 62 de angajați, dintre care 22 sunt cercetători.
Dorin Sumedrea (foto) se află în această funcție de conducere doar de câteva luni. „Mai este nevoie de foarte mulți angajați atât în zona de cercetare și dezvoltare, cât și în administrație, mai ales în condițiile în care, începând cu 1 octombrie, instituția din Ștefănești are o hotărâre a guvernului de reorganizare, prin care se trece către instituție de domeniu public și se încearcă o finanțare de bază care să ducă la revigorarea activității de cercetare-dezvoltare în domeniul biotehnologiilor horticole”. Departamentul de cercetare de la Institutul din Ștefănești a fost recunoscut în 2018 ca instituţie de interes național, mai spune directorul.
În această perioadă, principalele obiective ale INCDBH Ștefănești – Argeș se axează pe resursa umană. „Problema reorganizarii, a redefinirii obiectului de activitate, mai ales în zona de cercetare. Dorim să folosim resursa umană existentă, să îmbunătățim resursa umană, sa îmbunătățim activitatea de cercetare în domeniul biotehnologiei horticole, modernizând dotările existente, angajând și perfecționând resursa umană. Conservarea și menținerea resurselor genetice din domeniul viticulturii, care sunt de importanță strategică pentru securitatea și siguranța alimentară”. De asemenea, Dorin Sumedrea dorește „refacerea tradiției Ștefăneștiului ca vechi centru viti-vinicol”.

Peste 350 de soiuri la INCDBH Ștefănești

Institutul de Cercetare în Horticultură de la Ștefănești are drept activitate principală cercetarea în domeniul biotehnologiilor. Aici sunt incluse „laboratoare cum sunt cele de genetică și ameliorarea plăcilor horticole, pe scurt obținerea de noi soiuri de struguri de masă și vin; cercetări în domeniul biologiei moleculare, legate de utilizarea de marcări genetici pentru a determina identitatea și uniformitatea soiurilor; mergem către extracția de ADN pentru a face o amprentă genetică a soiurilor obținute în România. Noi menținem în colecții naționale de germoplază viticolă peste 350 de soiuri, iar în ultimii ani instituția a brevetat 4 soiuri de struguri de masă, a brevetat clone pentru struguri de vin și, în același timp, soiuri de tomate, pentru că în zonă a existat tradiție în cercetarea de obținere a noi soiuri de tomate. Avem 8 soiuri omologate și brevetate în ultimul timp. Institutul deține și domenii legate de tehnologii de înființare și îngrijire a plantațiilor horticole, cât și tehnologii de înmulțire a speciilor horticole, inclusiv de înmulțire în vitro a soiurilor de viță-de-vie, dar și a altor plante cu valoare farmaceutică”, a mai precizat Dorin Sumedrea.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii