Web Analytics

Instituţia Prefectului confirmă că primarul Ionică trebuia să suspende lucrările la blocul lui Mohor

de | 9.01.2020 14:16 | Dezvăluiri

# După ce au invocat în instanță că imobilul e deja recepționat, oficialii Primăriei Pitești se spală pe mâini și spun că, de fapt, nu au efectuat recepția

Într-un număr precedent al ziarului nostru ne întrebam, retoric desigur, cum a fost posibil ca lucrările la blocul de pe strada Cozia (al investitorului Dumitriță Mohor) să meargă înainte cu adăugarea celui de-al patrulea etaj și chiar să fie finalizate, deși, teoretic, potrivit legislației în vigoare, ele erau suspendate de drept din momentul în care autorizația de construire a fost atacată în instanță de prefect (ianuarie 2019), suspendarea fiind consfințită inclusiv de Curtea de Apel Pitești. Am vrut să aflăm cine trebuia să oprească efectiv acele lucrări pentru prevenirea actualei situații în care, chiar și în eventualitatea în care Instituția Prefectului va obține anularea autorizației de construire emise de Primăria Pitești și suspectată de ilegalitate, în teren lucrurile sunt aproape imposibil de schimbat.

Un răspuns transmis redacției noastre, săptămâna trecută, de Instituția Prefectului Argeș arată că „ulterior introducerii de către prefect a acțiunii în anulare a autorizației de construire, potrivit dispozițiilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autoritatea emitentă, respectiv primarul municipiului Pitești, are obligația să dispună respectarea prevederilor legale până la finalizarea acțiunii”.
Răspunsul Instituţiei Prefectului Argeş confirmă afirmaţiile conducerii Inspectoratului Județean în Construcții, care anterior afirmase, prin vocea inspectorului-şef Ioan Buţă, că Primăria e cea care trebuia să oprească lucrările.
Că n-a făcut-o se constată dintr-o simplă privire în teren, dat fiind că blocul e deja gata. Ba mai mult, proprietarul, Dumitriţă Mohor, invocă şi recepţia lucrării, o procedură pe care avocatul Amiral Euro House (firma aflată în vecinătatea noii construcţii, care se consideră prejudiciată că lucrarea a mers mai departe de etajul 3) o contestă, dat fiind că s-a făcut în absenţa oficialilor ISC, care au refuzat să ia parte la recepţie tocmai pentru că lucrarea face obiectul unei acțiuni în instanță.
Avocatul lui Dumitriță Mohor a adus în discuţie efectuarea recepţiei lucrării chiar la Curtea de Apel Piteşti, în dosarul privind cererea de suspendare a lucrărilor formulată de Amiral Euro House, arătând că, astfel, cererea de suspendare a rămas fără obiect. Interesant este că la fel au argumentat, prin avocat, şi ceilalți doi intimați din dosar, primarul şi municipalitatea, iar în rejudecare Curtea a respins cererea de suspendare ca lipsită de interes.
„Reprezentantul intimaților pârâți, primarul municipiului Pitești și Municipiul Pitești, pune aceleași concluzii, având în vedere că s-a făcut deja recepția lucrărilor și ele sunt finalizate, nemaiexistând obiectul prezentei cauze, motiv pentru care consideră că cererea a rămas fără obiect”, se arată în considerentele deciziei Curții de Apel Piteşti din 24 septembrie 2019.

Primăria a invocat în instanţă recepţia, dar acum spune că recepţia n-a fost făcută

Şi mai interesant este că, după ce s-a îngroşat gluma, iar hotărârea instanţei a consfinţit faptul că autorizaţia era suspendată de drept de la momentul atacării documentului în instanţă de către prefect (ceea ce înseamnă că tot ce s-a făcut ulterior e sub semnul întrebării), oficialii Primăriei spun că, de fapt, recepţia n-ar fi fost făcută.
Într-o adresă înaintată primarului municipiului Piteşti, Cornel Ionică, “Jurnalul de Argeş” a solicitat să i se comunice de ce nu au fost oprite lucrările după acţiunea în instanţă a Instituţiei Prefectului şi cine a făcut parte din comisia care a făcut recepția clădirii.
„(…)Vă informăm că efectele autorizației de construire sunt suspendate de drept până la soluţionarea cauzei de către instanță, aşa cum este prevăzut la art. 3, alin. (3), din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare. Pe cale de consecință, Primăria Municipiului Pitești nu a efectuat recepția acestui imobil”, se arată într-un răspuns transmis ziarului nostru de Primăria Pitești, semnat de șeful Serviciului Urbanism și Autorizaţii de Construire, Cristian Glogojanu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii