Web Analytics
scris joi, 20.04.2017

Instanţa l-a achitat pe un bărbat prins conducând fără permis pe un drum public

01 instanta# Caz halucinant la Curtea de Apel Piteşti
După ce, în vara anului trecut, judecătoria Horezu l-a condamnat la un an de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără permis, un tânăr teribilist a fost achitat în februarie 2017 de Curtea de Apel Piteşti, acolo unde s-a judecat apelul făcut de bărbat. Dan Gheorghe Robert a scăpat de închisoare după ce avocatul său a convins instanţa piteşteană că bărbatul habar n-avea că se află pe un drum public. Bărbatul nu este chiar uşă de biserică, pentru că are la activ o pedeapsă de un an şi 8 luni de închisoarea, ce-i drept suspendată. Interesant este că Dan Gheorghe Robert s-a urcat la volan în termenul de încercare al suspendării condiţionate a executării respectivei pedepse aplicată inculpatului printr-o altă decizie judecătorească.

Instanţa l-a achitat pe un bărbat prins conducând fără permis pe un drum public

Bărbatul a fost identificat de către lucrătorii de poliție în momentul în care conducea un autovehicul pe un drum comunal din județul Vâlcea, a fost condamnat de prima instanţă şi achitat de cea de-a doua (Curtea de Apel Piteşti) pentru necunoașterea de către inculpat a faptului că circula pe un „drum public”.
Iată cum a motivat instanţa piteşteană achitarea  bărbatului „Segmentul de drum în cauză reprezintă în fapt un drum comunal, puțin folosit de autovehicule. Reprezentarea colectivă a persoanelor din zona respectivă era aceea că drumul în cauză nu are caracter de «drum public» în sensul legii. O astfel de reprezentare a avut-o și inculpatul. Pentru a stabili posibilitatea apelantului-inculpat de a avea o reprezentare clară a categoriei de drum pe care a circulat trebuie să se aibă în vedere și datele personale ale acestuia, în primul rând, gradul redus de instrucție, modul simplu de viață al acestuia, condițiile precare de existență și modul de viață cotidian pe care îl are. În raport cu toate aceste date, inculpatul nu a avut reprezentarea că circulă cu un autovehicul pe un drum public (…). Instanța însă trebuie să aibă în vedere, la stabilirea vinovăției, nu aspecte generale și abstracte, ci reprezentarea concretă pe care inculpatul a avut-o la momentul săvârșirii faptei…”, se arată în decizia pronunţată de Curtea de Apel Piteşti în luna februarie a acestui an.
O astfel de decizie este posibilă doar când infracțiunea reținută în sarcina inculpatului nu este săvârșită cu intenție. Şi  tocmai intenţia a fost demontată în acest caz „Conform Codului penal, fapta de a conduce un autovehicul fără permis de conducere pe drumurile publice se realizează, sub aspectul laturii subiective, cu intenție”, explică avocatul Raluca Cîrstea (Legal Land) redând decizia amintită.
Cu toate antecedentele sale, şoferul a scăpat de condamnarea dată de prima instanţă tocmai pe considerentul că habar n-avea că se află pe un drum public „având în vedere aceste considerente, Curtea (…) va desființa în totalitate sentința penală atacată, și, rejudecând (…), îl va achita pe inculpat”, se arată în Decizia Curții de Apel Pitești.
Practic, inculpatul a scăpat nu doar de un an de închisoare, ci de 2 ani şi 8 luni, cât ar fi rezultat din contopirea pedepsei de un an dată de Judecătoria Horezu pentru conducerea unui vehicul fără permis şi pedeapsa anterioară, de un an şi 8 luni de închisoare, pentru care aceeaşi instanţă revocase suspendarea.

Distribuie!

0 Comentarii