Web Analytics

INS: Salariul mediu net a crescut în februarie cu 10% față de aceeași lună a anului precedent

de | 11.04.2022 12:26 | Actualitate, Economie

În februarie 2022, câştigul salarial mediu net a crescut cu 10,6% faţă de aceeași lună a anului trecut. În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 101,9% în februarie 2022, faţă de luna similară a anului trecut.

Câştigul salarial mediu brut a fost, în luna februarie, de 6.059 de lei, cu 28 de lei (+0,5%) mai mare decât în ianuarie, iar câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.721 de lei, în uşoară creştere faţă de luna precedentă cu 23 lei (+0,6%), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.093 lei), iar cele mai mici la hoteluri şi restaurante (2.016 lei). Indicele câştigului salarial real a fost 100% în luna februarie 2022 faţă de ianuarie 2022, iar raportat la luna octombrie 1990, indicele a fost 225,5%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna ianuarie 2022.

Citește și: Se oprește curentul electric în Mioveni!

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, precizează INS într-un comunicat.

Astfel, în luna februarie a.c., nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar şi de reluarea activităţii anumitor agenţi economici, de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Citește și: (FOTO-VIDEO) Tinerii social-democrați argeșeni au participat la o acțiune de împădurire la Topoloveni!

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *