Informații privind sarcina, alăptarea și fertilitatea feminină în contextul vaccinării anti-COVID

de | 15.01.2021 14:19 | Actualitate, Politica si Administratie

Guvernul a transmis precizări importante pentru gravide și femeile care alăptează, cu privire la vaccinul anti-COVID.

„Ca și în cazul multor altor medicamente, în lipsa unor date suplimentare din studiile clinice (includerea unui număr semnificativ de gravide și femei care alăptează în studiu), nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea în sarcină și în timpul alăptării, însă acest lucru nu este descurajat atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile.

Sarcina

În acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Conform informațiilor puse la dispoziție de către producători, nu există până la acest moment suficientă experiență în studiile clinice pentru a recomanda utilizarea Comirnaty și Moderna în timpul sarcinii. În studiile pe modele animale nu s-au identificat efecte negative directe sau indirecte asupra embrionului/fătului, motiv pentru care vaccinarea poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19).

Citește și Județul Argeș a coborât în scenariul verde. Rata de infectare cu coronavirus este 1,46

Alăptarea

Nu există până în prezent studii cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna în cazul femeilor care alăptează și nu se cunoaște până la acest moment dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern, dar poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.

Fertilitatea

În ceea ce privește fertilitatea, în studiile pe modele animale nu au fost evidențiate efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra fertilității feminine”, se arată pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro.

Mai multe informații:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_en.pdf

https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html#:~:text=COVID%2D19%20vaccination%20considerations%20for%20people%20who%20are%20breastfeeding,risk%20to%20the%20breastfeeding%20infant

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-moderna-product-information_en.pdf

Foto descriptiv

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii