Web Analytics

Infecţia cu rotavirus, una dintre cele mai serioase boli ale copilăriei, frecventă iarna, la copii!

de | 28.11.2012 16:11 | Actualitate

Rotavirusul este o boală care se transmite incredibil de uşor, fiindcă e nevoie de foarte puţine particule virale pentru a se declanşa, spre deosebire de alte boli.
În lunile friguroase,  numărul de îmbolnăviri cu rotavirus creşte simţitor, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător.
Iarna vine cu mai multe griji pentru părinţi, decât orice alt sezon al anului. Pe lângă răceli şi viroze, părinţii trebuie să ştie că infecţia cu rotavirus este unul dintre pericolele de care trebuie să-şi ferească copilul, mai ales în această perioadă.
Rotavirusul este un virus care infectează intestinele. Infecţia este prezentă în special la copii mici și bebeluşi sub 2 ani iar boala poartă numele de gastroenterită. Principalele simptome sunt diareea apoasă, febra sau vărsăturile. Infecţia cu rotavirus este contagioasă și are un grad de mortalitate ridicat în rândul micuților, din cauza riscului de deshidratare severă. Infecţia cu rotavirus se manifestă prin numeroase episoade de diaree apoasă, însoţite frecvent de vărsături şi temperatură. Primul simptom pe care îl poate avea copilul este febra. Dacă urmează diaree, dureri abdominale şi vărsături, atunci trebuie mers neapărat cu micuţul la medic.
Copiii prezintă uneori şi alte simptome, care pot fi confundate cu răceala: dureri de gât, probleme cu nasul. Până la vârsta de 5 ani, aproape toţi copiii contactează cel puţin o dată infecţia cu rotavirus.
Infecția cu rotavirus este cea mai comună cauză a diareei acute în rândul sugarilor și al copiilor de până la 5-6 ani, adulții fiind foarte rar afectați. Forma de transmitere a  rotavirusului este calea fecal-orală. Dacă ajunge pe obiecte, virusul poate supraviețui până la 30 de zile. Perioada de incubație este de aproximativ 2 zile, iar infecția durează între 2 și 8 zile. Principala formă de manifestare sunt scaunele apoase (chiar și de 8 ori pe zi), putând apărea chiar și febră sau vărsături. După vindecare, copilul rămâne contagios încă 10 zile, căpătând o imunitate parțială. Cu fiecare infecție imunitatea împotriva rotavirusului crește, iar următoarele infecții vor avea afecte mai puțin grave.
Infecţia cu rotavirus poate cauza bebeluşului până la 20 de episoade de vărsături şi diaree într-un interval de 24 de ore, acestea ducând la deshidratare severă. De aceea, tratamentul standard pentru rotavirus este în principal, rehidratarea prin perfuzii.
Cu cât e mai mic bebeluşul, cu atât deshidratarea se va produce mai uşor şi mai rapid. Dacă este prima dată când face această boală, atunci forma este mai severă. Formele complicate, în care au loc până la 20 de episoade diareice la 24 de ore, necesită spitalizare.
Trebuie mers la doctor imediat ce observăm că micuţul are cel puţin două dintre următoarele simptome, care se declanşează pe rând, la scurt timp unul după altul:
stare accentuată de somnolenţă letargică
febră – în general în jur de 39-40 de grade
începe să verse
are diaree apoasă
E important ca medicul să decidă diagnosticul bolii şi să aleagă metoda de tratament. De exemplu, antibioticele sunt strict contraindicate în tratarea rotavirusului. Tratamentul standard pentru rotavirus este rehidratarea intravenoasă, fiindcă, din cauza vărsăturilor, cel mic nu se poate hidrata pe cale orală şi îi va fi greu să mănânce. Tratamentul pentru infecţia cu rotavirus se face numai în spital, ceea e înseamnă,  o perioadă medie de spitalizare  de 6 zile, însă în funcţie de forma bolii, pot fi mai puţine sau mai multe.
În funcţie de forma bolii sau de eventuale complicaţii, numai medicul poate decide ce alte medicamente îi poate da, care să-l ajute să-i potolească febra, episoadele violente de vărsături sau diaree.
Neplăcerile cauzate de rotavirus pot fi evitate prin  vaccinarea copilului împotriva rotavirusului; vaccinul se administrează pe cale orală, de la vârsta de 6 săptămâni şi până la 6 luni. Se recomandă dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor; evitarea locurilor aglomerate. 
În lipsa imunizării, rotavirusul poate fi contractat de mai multe ori şi în perioade diferite. Rotavirusul rezistă la frig, iar cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au loc în perioadele reci şi uscate ale anului. Pe lângă temperaturile scăzute, răspândirea acestei boli este favorizată şi de locurile aglomerate sau de contactul cu obiectele contaminate, pe care virusul supravieţuieşte un timp mai îndelungat în perioada iernii.
Elena Man

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii