Web Analytics

Infarctul, boala secolului, trebuie tratat cu maximă vigilenţă din primul moment

de | 22.10.2015 20:06 | Actualitate

Infarctul miocardic acut este killer-ul nr. 1, la nivel global, european, naţional şi judeţean. Dacă studiem cauzele mortalităţii din zilele noastre, observăm că bolile cardiovasculare domină tabloul, la toate nivelurile, de la populaţia argeşeană la întreg mapamondul. Dintre bolile cardiovasculare, menţionăm în primul rând infarctul miocard acut, care afectează muşchiul inimii prin blocarea irigării acestuia cu sânge oxigenat, apoi accidentul vascular cerebral, care afectează creierul, tromboembolismul pulmonar acut, care este de fapt un infarct acut al plămânului, sindromul de ischemie acută periferică care afectează membrul inferior etc.

„Pacienţii coronarieni trebuie să ajungă cât mai rapid la spital”

„Din punct de vedere calendaristic, ne-a declarat medicul cardiolog Adrian Tase, urmează un vârf de sezon. Într-un articol publicat în urmă cu câţiva ani în European Heart Journal, cardiologul ceh Petr Widimsky, preşedintele grupului de lucru „Sindroame Coronariene Acute” din cadrul Societăţii Europene de Cardiologie, arăta faptul că, la nivel european, există două perioade de vârf pentru infarct şi anume: prima cuprinde a doua jumătate a lunii ianuarie, februarie integral şi martie până la echinoxul de primăvară şi a doua cuprinde finalul lunii septembrie, octombrie, noiembrie şi începutul lui decembrie. Statisticile noastre arată că situaţia este similară nu numai în România, dar şi în Argeş. Teoretic suntem în toiul celui de-al doilea vârf, practic însă, după o vară prelungită, el abia acum începe. De aceea este momentul optim pentru a avertiza argeşenii să fie vigilenţi atunci când există o suspiciune de infarct. Pacienţii coronarieni trebuie să ajungă cât mai rapid la spital. De aici, profesioniştii medicali ştiu ce au de făcut. Problema este până la porţile spitalului. De aceea, considerăm oportun să amintim argeşenilor principalele simptome ale infarctului miocardic acut. Durerea din infarct apare, de regulă, în mijlocul pieptului, retrosternal, adică în spatele osului stern. Este intensă şi persistentă, durata depăşind 20 minute, şi poate iradia în umeri şi membrele superioare, bărbie, abdomenul superior. Cine recunoaşte aceste caracteristici are şansa să ajungă la spital în timp util pentru a beneficia de intervenţia la angiograf. Este important ca pacientul să nu facă nici cel mai mic efort, ci să fie transportat cu grijă în regim de maximă urgenţă”.

„Infarctul este ca un incendiu de pădure”

„Infarctul este ca un incendiu de pădure, a mai spus medicul Adrian Tase. Orice minut pierdut înseamnă fibre musculare miocardice necrozate, asemenea copacilor arşi de incendiu. Există materiale actualizate elaborate de Societatea Europeană de Cardiologie, care subliniază importanţa efectuării rapide a angioplastiei la pacienţii cu infarct. În ghidul despre infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST se precizează faptul că, spre deosebire de tratamentul medicamentos convenţional, intervenţia pe coronare cu implantare de stent trebuie efectuată în maximum 120 minute. Acum, când am câştigat timpul de transport până la Bucureşti, chiar merită să facem efortul de a ne încadra în cele două ore de la debutul simptomelor. Terapia fibrinolitică, de topire a cheagului pe cale farmacologică are o fereastră de oportunitate mai mare, de 12 ore, şi se practică cu succes în Spitalul nostru Judeţean de circa 20 de ani. Recent apărutul ghid pentru tratamentul sindroamelor coronariene acute la pacienţi care se prezintă fără supradenivelare persistentă a segmentului ST pune în prim plan doi pilieri terapeutici: unul medicamentos antitrombotic şi altul intervenţional – revascularizarea. De aproape un an, pacienţii argeşeni au la dispoziţie laboratorul de angiografie, care este rezultatul eforturilor concertate ale corpului medical, societăţii civile, decidenţilor politici. Rezultatele de până acum sunt foarte bune. Gradul de adresabilitate a crescut încă din primele zile de la pornirea aparatului, dar mai există loc pentru ameliorare, conform recomandărilor Societăţii Europene de Cardiologie. Timpul nu mai are răbdare! Iar acum, când avem laborator de angiografie, trebuie doar să fiţi punctuali la spital pentru a putea beneficia de această procedură”.
M.I.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii