Web Analytics
scris joi, 06.06.2024

Inedit. O scrisoare a pictorului Ion Gh. Vrăneanţu către Petru Comarnescu

Corespondența este o importantă sursă documentară pentru a realiza biografia unui mare artist și de aceea trebuie scoasă la lumină. În cazul de față, doi. Un mare pictor piteștean, Ion Gh. Vrăneanțu, și un mare critic de artă, șeful de la „Criterion” al lui Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Emil Cioran și Constantin Noica. La acest nivel era apreciată arta din Pitești.

Inedit. O scrisoare a pictorului Ion Gh. Vrăneanţu către Petru Comarnescu

„Piteşti în ziua a 15‑a din luna august anul 1968
Prea stimate Maestre

Mă văd din nou ruşinat, cu sufletul la gură şi vină în această sfîntă zi de ,,Sîntă Mărie” pentru faptul că zilele au trecut atît de repede că nu le‑am luat seama de cînd m‑am mutat şi nu v‑am trimis noua adresă pe cari am primi‑to datorită D.V. şi asta o spun fără a crede oarecine că voiu cu orice preţ să Vă flatez ci o spun cu mîndrie că de cînd D.V. a venit în Piteşti şi mi‑a sfinţit aş spune casa şi gîndurile, de atunci s‑a pus problema locuinţei pentru mine, şi tot de atunci sufletul meu nu se mai simte atît de singur, neputincios sau depăşit în ceea ce simte.
Şi dacă din anonimatul miilor, vorba D.V. m‑a scos, responsabilitatea cari îmi apasă umerii şi fiinţa o port cu mai mult curaj, cu sincera speranţă că în ceea ce fac se găseşte o parte din respiraţia D.V., din fluxul pre cari mîna Voastră binecuvîntată apără şi îndrumă pe cît poate sufletul nostru – mă simt vinovat de gîndul că lucrarea la care oficiez din ianuarie (pe cari aţi văzut-o pe şevalet) şi cari ca un coşmar mă urmăreşte, mă torturează, nu va fi pe măsura bună voinţei şi înţelegerii pre cari mi‑o dăruiţi. E enormă. Vă trimit o fotografie mai veche (într‑un anumit stadiu) pentru a Vă da seama cu îngăduinţă la ce m‑am înhămat, la ce gîndesc 13-15 h. zilnic. Şi aceasta nu e decît panoul central. Urmează schiţa acestui panou -13 scene.

Citește și Expoziție inedită la Pitești. Feminin Efemer #2: O călătorie artistică prin condiția femeii

Lucrez cu gîndul la Crăciun, Crăciunul, singurul timp în cari toţi sîntem egali, fraţi pe aceeaşi cale a vieţii. Căci Crăciunul este iubire, iubire faţă de aproapele nostru, de fiul… şi dacă lacrimile mele ce s‑au scurs lăudînd şi prea mărind acest lucru aşa, cum am putut pricepe eu, cu adînc respect şi elogiu doresc să închin, să dedic acest altar Celui ce a adus această iubire şi în sufletul meu, Celui ce de atâtea decenii propovăduieşte această iubire, veneratului maestru, Petru Comarnescu.

Prea stimate maestre, cu adînc respect şi emoţie aştept consimţămâîntul D.V. dar io vă rog mult, sfinţiţi acest altar al gîndurilor mele, aceste aduceri aminte a acelor vremi.
Am cumpărat un film ,,Diapozitiv” şi doresc să fac fotografii color lucrărilor. Dacă bunul D-zeu mă va ajuta, cred că în 10 zile voiu putea să Vă trimit diafilme după toate lucrările.
Voiu căuta să ascult sfatul D.V. de a căuta cartea regretatului scriitor Birou, mai ales că de Căraş sunt legate atîtea amintiri ale nefericitei mele copilării…
Casa pe cari am primit‑o e minunată. Am spaţiu, lumină, pot să‑mi văd lucrarea de la 10 m. Va trebui să cumpăr lemne, să fac rost dacă îmi ajută Dl Dr. Anceanu de o butelie şi atîtea nimicuri, dar mulţumesc Celui de Sus în această zi de Sîntă Mărie (în cari nu lucrez) şi tuturor celor ce mi‑au ajutat.

Cu adânc respect şi veneraţie,
ioan gh. vrăneanţu 68
M. Kogălniceanu 16
Piteşti”

Citește și Pentru o istorie a teatrului din Piteşti

Citește și Ion Gheorghe Vrăneanţu picta cu… medicamente!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită