Web Analytics

Indicele ROBOR la trei luni a trecut de pragul psihologic de 5%

de | 3.05.2022 09:43 | Actualitate, Economie

Banca Națională a anunțat luni o valoare de 5,01 procente pentru indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei. Ratele vor crește chiar și cu câteva sute de lei, spun analiștii economici.

Ultima dată când indicele ROBOR la trei luni a depășit pragul de 5% a fost în luna aprilie 2013, acum 9 ani. Vineri, indicele a ajuns la 4,95% iar acum a început săptămână cu o urcare la 5,01 procente, potrivit datelor transmise de BNR. Asta înseamnă rate mai mari în următoarea perioadă pentru cei care au credite cu dobândă variabilă în lei. Ratele vor crește cu zeci sau chiar sute de lei. Vestea proastă este că indicele ROBOR la trei luni va avansa în continuare, afirmă consultatul fiscal Adrian Bența:

Citește și: S-a predat amplasamentul proiectului pentru modernizarea Spitalului de Pediatrie

„În mod evident, în momentul în care eu, ca și cumpărător de credit, ca și consumator de împrumuturi, persoană fizică, am un contract legat de ROBOR, adică ROBOR plus o rată fixă a dobânzii, și eu voi plăti mai mult.” Rate mai mari și pentru cei care au credite luate după mai 2019, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, IRCC, a ajuns la 1,86%, fiind calculat odată la trei luni.

De exemplu, pentru un credit luat prin Prima Casă, pentru un apartament cu două camere rata era de 800 de lei. Acum, a crescut cu aproape 90 de lei.

Citește și: Premierul Ciucă, mesaj de Ziua Tineretului: ”Sunteți prezentul, viitorul și speranța țării noastre”

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

1 Comentariu

  1. 2012 = 2021 ???Senzational!!! Cred ca Nostradamus era putin bolnavior si a incurcat 2012 cu 2021.Pare ca e destul de astfel.Poate ca citea sau scria in oglinda?Rusia face ca un cerc cantabric in Ucraina de la originile lor scitice si sarmat si o epurare a ucrainenilor si crearea tampului Armada.Sunt precum colosii de lut in cap din vechime cum era Titanu, Otanu, Itanu, Botanu sau Putanu.Se pare ca toate imperiile au cam aceeasi istorie aproape identica ca o paralelistica cronologica prin secole.Si acum ar incepe prin Estonia/estoria sau ostrogoths,sau Riga Norocului,Ragnaroc,Riga Nordului,Liga Nordului,Marile Nordului,Regii Norocului/Norocul Regilor,Ruleta Norocului,Riga Cripto,NoroculGorodian.In cronologia antica au existat 4 bipolari care exista si astazi,de fapt sunt cam aceeasi uneori antagonisti celto-germanii,indo-chinezii,slavii si agricultorii africani.Si au cam aceleasi chestii care le aveau din istoria lor din epoca veche.Se zice ca dupa WW, terminatii din nord au migrat inspre sud unde au aparut zonele vechilor civilizatii antice care erau tot cam la fel si cam aceiasi din cauza ca acolo apareau aceleasi civilizatii cu aceleasi demografii si cu istorii similare.
    Nici cosmosul nu e prea posibil de navigat si planeta se va scufunda ca in catrene in furtuna exploziei galaxiilor si stelelor gigantice enorme care se gasesc in univers.Nici Statia Spatiala internationala nu poate naviga pana la planeta Moarte din cauza gheturilor si nici nu prea cresc fara lumina soarelui si a lunii si a campului magnetic.Amin.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *