Web Analytics

Închisoare cu suspendare pentru fiul de afacerist care a lovit de 24 de ori o vânzătoare

de | 8.12.2016 18:58 | Actualitate

# Sentința Judecătoriei Curtea de Argeș nu este definitivă, iar Parchetul și victima au făcut deja apel  # Alex Mercan a fost obligat să plătească vânzătoarei daune în cuantum de 5.000 euro

La începutul lunii martie a.c. a făcut vâlvă cazul lui Alex Mercan, un tânăr de numai 19 ani care a intrat într-un magazin din Curtea de Argeș, unde, după ce a bătut-o pe vânzătoare, i-a luat încasările în valoare de peste 2.300 lei și s-a făcut nevăzut, fiind prins ulterior de polițiști. Cazul a fost unul cu atât mai surprinzător cu cât Alex Mercan, băiatul unui cunoscut om de afaceri din orașul Basarabilor, nu avea antecedente penale și nu era cunoscut ca având un comportament violent. Luna trecută, Judecătoria Curtea de Argeș l-a condamnat pe Alex Mercan la trei ani de închisoare cu suspendare.  Însă atât Carmen Vâlcu, victima sa, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș au făcut apel.

Alex Mercan nu are voie să intre în baruri, cluburi și discoteci timp de patru ani

Instanța l-a condamnat pe Alex Mercan și la plata unei amenzi penale de 1.350 de lei și i-a stabilit mai multe restricții pe durata termenului de supraveghere de 4 ani. Astfel, acesta trebuie să presteze 100 de zile lucrătoare de muncă în folosul comunității, nu are voie să depășească limitele județului Argeș și să se deplaseze în baruri, cluburi, discoteci ori alte localuri în care se consumă băuturi alcoolice. Alex Mercan a fost obligat de magistrați să plătească victimei sale daune morale în cuantum de 5.000 de euro. 
După cum spun procurorii în rechizitoriu, pe 5 martie a.c., în jurul orei 6 dimineața, Alex Mercan a intrat într-un magazin non-stop aflat pe str. 1 Decembrie 1918, la nici 50 de metri de sediul Poliției Curtea de Argeș. I-a cerut vânzătoarei un pachet de țigări, după care a lovit-o cu pumnul în față, aceasta căzând pe podea. Imediat după aceea, așa cum se vede și pe camerele de supraveghere, Alex Mercan s-a dus în spatele tejghelei, s-a apropiat de vânzătoare, care era căzută, și a început să o lovească cu piciorul în burtă și în cap. „După exercitarea actelor de violenţă asupra persoanei vătămate, inculpatul Mercan Alexandru George a sustras, din sertarul casei de marcat, suma de 2.306,90 lei, bani ce proveneau din încasări, şi ulterior a părăsit incinta magazinului. Suma de bani sustrasă de către inculpatul Mercan Alexandru George, a fost cheltuită de către acesta, în cursul zilei de 05.03.2016, printre altele şi la jocuri de noroc”, se precizează în rechizitoriu.

Victima a avut nevoie de nouă zile de îngrijiri medicale

Vânzătoarea bătută a fost transportată la Spitalul Curtea de Argeș și a avut în total nevoie de nouă zile de îngrijiri medicale.
Audiat de procurori, Alex Mercan a recunoscut fapta. Și, mai spun procurorii, acesta „a recunoscut, de asemenea, că a premeditat activitatea infracțională, fără însă a indica toate momentele comiterii infracțiunii. Mai arată inculpatul Mercan Alexandru George că a săvârşit fapta întrucât, cu ceva timp înainte, acesta a fumat marijuana. Cu toate acestea, tot inculpatul precizează că, în noaptea de 04/05.03.2016, el nu a băut alcool şi nu a fumat marijuana. Cu privire la produsul infracţiunii, inculpatul Mercan Alexandru George arată că banii sustraşi i-a dat unor persoane, la care el avea datorii, el cheltuind suma de 26 de lei”.
În urma vizualizării imaginilor video captate de sistemele de supraveghere amplasate în incinta magazinului din Curtea de Argeş, procurorii au constatat că Alex Mercan „a lovit persoana vătămată, o singură dată, cu pumnul, în zona feţei, şi de 23 de ori, cu piciorul, în zona capului, loviturile cu piciorul fiind exercitate, de către inculpat, în timp ce persoana vătămată era căzută la podea. Violenţa excesivă exercitată de către inculpatul Mercan Alexandru George asupra persoanei vătămate s-a constatat şi cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului, activitate în timpul căreia, în zona unde s-a aflat victima, pe durata agresiunii, respectiv în spaţiul dintre vitrinele şi rafturile poziţionate pe peretele din apropierea casei de marcat, au fost identificate, pe gresie, pete de substanţă brun-roşcată, cu aspect de sânge, pe o suprafaţă de 20×50 cm. De asemenea, cu ocazia examinării persoanei vătămate Vâlcu Carmen Niculina, au fost identificate urme de substanţă brun-roşcată cu aspect de sânge, pe articolele vestimentare pe care aceasta le purta, respectiv pe vestă şi pulover, persoana vătămată prezentând o plagă deschisă la nivelul capului şi o contuzie la nivelul ochiului stâng.”

Robert Georgescu, avocatul lui Alex Mercan: „Prejudiciul cauzat magazinului a fost achitat în totalitate”

Legat de acest dosar am luat legătura și cu Robert Georgescu, cel care este apărătorul lui Alex Mercan. Legat de faptul că Alex Mercan a primit închisoare cu suspendare, avocatul său spune că în luarea deciziei magistraților „au contat mai multe aspecte.” Era prima abatere, iar prejudiciul cauzat societății respective a fost achitat în întregime. A contat și faptul că domnul Mercan a executat o parte din prezumtiva pedeapsă, aproximativ opt luni, a luat contact cu regimul de detenție și a înțeles consecințele faptei sale. În plus, clientul meu a recunoscut în fața magistraților că în acea noapte era sub influența alcoolului și a unor substanțe ce nu creează dependență”.
Legat de daunele morale pe care vânzătoarea bătută le cere, avocatul Robert Georgescu spune că „inițial aceasta a fost de acord cu o despăgubire, însă ulterior aceasta nu a mai apărut și nu a mai fost o comunicare directă”.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii